Η μουρμούρα της ήττας και ο Μαραντζίδης

ΣΥΡΙΖΑ: Η μουρμούρα της ήττας και ο Μαραντζίδης Facebook Twitter
Ο Νίκος Μαραντζίδης υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους και ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία «εξαιρετικά προωθητική». 
0ΣTOΝ ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
 η μουρμούρα και τα παράπονα για την επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη στο τιμόνι της επικοινωνιακής στρατηγικής στις δεύτερες εκλογές, χρεώνοντάς του ότι δεν κατάφερε να γυρίσει την παρτίδα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το σήμα ανασύνταξης που προσπάθησε να στείλει η Κουμουνδούρου για την κάλπη της 25ης Ιουνίου εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε θολό για το εκλογικό σώμα. Μοιραία και ο Νίκος Μαραντζίδης δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε Σταν Γκρίνμπεργκ του Αλέξη Τσίπρα και κάποιοι ήδη του φορτώνουν την ευθύνη.  

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλήθηκε στο παρά πέντε να προχωρήσει στο επικοινωνιακό λίφτινγκ του ΣΥΡΙΖΑ εν κινήσει, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος για τον νευραλγικό ρόλο που του ανατέθηκε.

Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις για την επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη δεν οφείλονταν τόσο στην επικοινωνιακή δουλειά του, αλλά στο επιστημονικό-συγγραφικό έργο του και την αναθεωρητική προσέγγισή του στην ιστορία του εμφυλίου και του ρόλου της αριστεράς

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι fast-track επικοινωνιακές αλλαγές δεν έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν πρόλαβαν να αποδώσουν. H μουρμούρα όμως για τη δουλειά (και) του Ν. Μαραντζίδη, μετά την Κυριακή, από όσους μέχρι τότε τον κατηγορούσαν ως αντικομμουνιστή και ακροκεντρώο, έχει ενταθεί, αλλά ο Α. Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα σε ποιους θα χρεώσει την ήττα.

Η επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη έδωσε την αφορμή σε κάποιους να μιλήσουν ακόμα και για «οριστική ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά». Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ ακραιφνή υποστηρικτή του «ακραίου κέντρου» και της θεωρίας των δύο άκρων, δηλαδή της εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού.

Με τη γνωστοποίηση της είδησης για τον νέο ρόλο του Μαραντζίδη το ΚΚΕ είχε αρπάξει ήδη την ευκαιρία για να πει ότι ένας «εμμονικός αντικομμουνιστής» έγινε «σημαιοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο άλλοτε φιλελεύθερος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ο οποίος υπήρξε και συνοδοιπόρος του Ποταμιού, ήρθε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν απέναντί του, όταν η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο Νίκος Μαραντζίδης υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους και ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία «εξαιρετικά προωθητική». 

Εν συνεχεία, στις δημόσιες παρεμβάσεις και στα σχόλιά του άρχισαν να μειώνονται οι επικριτικές αναφορές για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Πολλά άρθρα του άρχισαν να φιλοξενούνται σε ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποια από αυτά υπήρχαν ευδιάκριτες αναφορές για «τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από ριζοσπαστικό κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό», όπως ισχυριζόταν, προκαλώντας για άλλη μια φορά αντιδράσεις, αλλά από την άλλη πλευρά. Από εκείνο το διάστημα και μετά, άρχισε να γράφει κείμενα-επικριτικές παρεμβάσεις για τη ΝΔ.

Ο Νίκος Μαραντζίδης έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου, πάλι, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις έλεγαν ότι ο Ν. Μαραντζίδης είχε καθαρά τεχνοκρατικό ρόλο και δεν θα είχε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας, αλλά ότι συγκαταλεγόταν «μεταξύ άλλων τεχνοκρατών».

Αντίθετα από την επίσημη γραμμή, όμως, πολλά στελέχη επιβεβαίωναν τότε ότι ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ ήταν τελικά αυτός που είχε το τιμόνι της επικοινωνιακής διαχείρισης, στον λιγοστό χρόνο που τότε απέμενε μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές.

Μετά τις πρώτες διαρροές για τον αποφασιστικό του ρόλο στη νέα επικοινωνιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στην εικόνα του Α. Τσίπρα ήταν εμφανείς

Εγκαταλείφθηκαν οι παπανδρεϊκές αναφορές και οι αντίστοιχες φωτογραφίες, το πράσινο υποχώρησε και η κεντρική προεκλογική φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν «copy paste» του Ανδρέα Παπανδρέου, καταχωνιάστηκε.

Στις νέες προεκλογικές φωτογραφίες του Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πιο πολύ ο εαυτός του. Το μότο «Συμβόλαιο Αλλαγής» άλλαξε επίσης και αντικαταστάθηκε από το σύνθημα «Δίκαιη κοινωνία, ευημερία για όλους».

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι fast-track επικοινωνιακές αλλαγές δεν έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν πρόλαβαν να αποδώσουν. H μουρμούρα όμως για τη δουλειά (και) του Ν. Μαραντζίδη, μετά την Κυριακή, από όσους μέχρι τότε τον κατηγορούσαν ως αντικομμουνιστή και ακροκεντρώο, έχει ενταθεί, αλλά ο Α. Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα σε ποιους θα χρεώσει την ήττα. Είναι ο Ν. Μαραντζίδης ανάμεσα σε αυτούς που θα την πληρώσουν ή σε αυτούς που ήρθαν για να μείνουν; O καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, πάντως, λέγεται ότι συμμετέχει και στον πρωινό καφέ του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου και τελευταία είχε έρθει πολύ κοντά με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται όχι μόνο να αγνοηθεί η γκρίνια αλλά και να του ανατεθεί σημαντικός ρόλος στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Στη σκιά του Στάλιν”: Ένα έργο ζωής από τον Νίκο Μαραντζίδη

Βιβλίο / «Στη σκιά του Στάλιν»: Ένα έργο ζωής από τον Νίκο Μαραντζίδη

Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μίλησε στη LiFO για το νέο του βιβλίο που αποτελεί «μια ιστορία του διεθνούς κομμουνισμού από τη σκοπιά της νοτιοανατολικής ευρωπαϊκής περιφέρειάς του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Πρέσπα: το κεφάλαιο που κλείνει κι αυτό που ανοίγει

Δημήτρης Χριστόπουλος / Πρέσπα: το κεφάλαιο που κλείνει κι αυτό που ανοίγει

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο ότι σπαταλήσαμε αλόγιστο διπλωματικό κεφάλαιο για ένα ψευδοπρόβλημα ούτε διότι η Ελλάδα ανακτά ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια κ.λπ.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νίκος Μαραντζίδης: Η κοινωνία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές ελίτ

Guest Editors / Νίκος Μαραντζίδης: Η κοινωνία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές ελίτ

Σε ένα παλαιότερο, αλλά πάντοτε επίκαιρο κείμενό του στο LiFO.gr, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης είχε μιλήσει για την εποχή των μεγάλων πολιτικών αντιθέσεων που διανύουμε και τον τρόπο που τις διαχειρίζεται η ελληνική κοινωνία
Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

Βιβλίο / Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

70 χρόνια από τη λήξη της σύγκρουσης που σφράγισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία – Μιλά στη LiFO ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Σχέσεις / «Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Με τη σκόνη της Ημέρα του Πατέρα να έχει πέσει, έξι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλούν για την άλλη όψη της πατρότητας: τη δυσάρεστη κατάσταση του να σε μεγαλώνει ένας -ας το πούμε όπως είναι- μαλάκας.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ρεπορτάζ / Η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών ως αφετηρία για την προσεχή τριετία

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ανέφερε την 9η Ιουνίου ως σταθμό αλλά και ως μια αφετηρία για την τριετία που θα ακολουθήσει. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Οπτική Γωνία / «Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Ο μικρόκοσμος των ελληνικών διακοπών, αυτού του φανταστικού οικοδομήματος που φτιάχνεται για λίγο σε νησιά, καράβια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για λίγες ώρες, μέρες ή εβδομάδες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Η Αθήνα καίγεται από την ακραία ζέστη. Υπάρχουν λύσεις; Και τι κάνει γι' αυτό ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως 5 βαθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σπύρος Λίτσας: «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Οπτική Γωνία / «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Τα μηνύματα των εκλογών, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, Σπύρος Λίτσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ