Γιατί κέρδισε στον Α’ γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης

Γιατί κέρδισε στον Α’ γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης Facebook Twitter
Με τη στρατηγική του ο κ. Ανδρουλάκης φάνηκε να ξέρει πού στοχεύει. Επικέντρωσε σε πλειοψηφικές τάσεις, με επιχειρήματα που ταίριαζαν καλύτερα στη δική του υποψηφιότητα... EUROKINSSI
0

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και απέκτησε ισχυρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου.

Η επιτυχία του δεν οφειλόταν μόνο στο ότι είχε ισχυρό μηχανισμό κινητοποίησης, αλλά κυρίως στο ότι είχε την πιο καλά στοχευμένη εκλογική στρατηγική.

Όλη η εκστρατεία του κ. Ανδρουλάκη στηρίχθηκε σε ένα τρίπτυχο το οποίο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επαναλάμβανε διαρκώς: ανανέωση - ενότητα - πολιτική αυτονομία.

Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Οι πιθανότητες ανατροπής πάντως της δυναμικής που φάνηκε να δημιουργείται εχθές μοιάζουν μικρές.

Η ανανέωση είναι σταθερό ζητούμενο στην πολιτική. Εμπεριέχει πάντα μια αόρατη υπόσχεση, μια προσδοκία. Ο Ανδρουλάκης το ανέδειξε ως ζητούμενο και το εξέφρασε απέναντι σε αντιπάλους που λόγω της πολυετούς παρουσίας τους στην πολιτική είχαν μια αναπόφευκτη φθορά.

Προέταξε το ζήτημα της ενότητας, σε ένα κόμμα με παρελθόν έντονων και επώδυνων εσωκομματικών συγκρούσεων. Υπήρξε κόσμος που ακόμα και αν δεν ενθουσιαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, τον θεωρούσε ως την ασφαλέστερη επιλογή για την ενότητα του κόμματος. Κάτι που υπηρέτησε και ο ίδιος με έναν λόγο αρκετά μετρημένο και προσεκτικό.

Επιπλέον επέμεινε εμφατικά στο ζήτημα της πολιτικής αυτονομίας, απέναντι σε αντιπάλους που –δικαίως ή αδίκως– στη συνείδηση του κόσμου είχαν θεωρηθεί ότι διάκεινται πιο φιλικά προς άλλα κόμματα. Σε όλες όμως τις μετρήσεις κοινής γνώμης προέκυπτε ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία της βάσης του κινήματος επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ να έχει ένα διακριτό στίγμα απέναντι και προς τη Ν.Δ. και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρουλάκης αυτό το εξέφρασε πιο πειστικά από τους δύο αντιπάλους του και το υπηρέτησε με συνέπεια σε όλη την προεκλογική περίοδο.

Με τη στρατηγική του, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης φάνηκε να ξέρει πού στοχεύει. Επικέντρωσε σε πλειοψηφικές τάσεις, με επιχειρήματα που ταίριαζαν καλύτερα στη δική του υποψηφιότητα. 

Εκτός από τα στοιχεία της σωστής στρατηγικής στόχευσης, η καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη είχε ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα. Διέθετε κινηματικά στοιχεία. Στηρίχθηκε κυρίως από μεσαία στελέχη, τα οποία κατά κανόνα είναι τα πιο ενεργά και πιο δραστήρια. Όσοι έχουν εμπειρία από εσωκομματικές εκλογές ξέρουν ότι αυτά τα στελέχη είναι τα πιο πολύτιμα καθώς «πέφτουν στη φωτιά» και έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα κινητοποίησης από ό,τι υψηλόβαθμοι παράγοντες, οι οποίοι κατά κανόνα κρατάνε ισορροπίες.

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Οι πιθανότητες ανατροπής, πάντως, της δυναμικής που φάνηκε να δημιουργείται εχθές μοιάζουν μικρές. Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καθαρό αφήγημα ενόψει Β’ γύρου απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν έχει αρνητικά φορτισμένη εικόνα και δεν προκαλεί αντισυσπειρώσεις. Και δεν μπορεί να πείσει ότι εκφράζει καλύτερα από εκείνον τα τρία βασικά ζητούμενα που μοιάζουν κυρίαρχα στη βάση του Κινήματος: την ανανέωση, την ενότητα και την πολιτική αυτονομία του.

Το τι θα γίνει την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ είναι άλλη συζήτηση. Την ανάλυση αυτή για το ευρύτερο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται θα την κάνουμε την επόμενη εβδομάδα, όταν θα υπάρχουν και τα τελικά αποτελέσματα. Προς το παρόν, ας μείνουμε στα συμπεράσματα του πρώτου γύρου που επιβεβαίωσαν ένα διαχρονικό πολιτικό θέσφατο: την υπεροχή της στρατηγικής έναντι του τακτικισμού και της μεθοδικότητας έναντι του αυτοσχεδιασμού.


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Social Media / Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Kαθορίζει την εικόνα μας, τη διάθεσή μας, τα οικονομικά μας, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως, μετά την έλευσή του, μια πετυχημένη selfie, σαν την περίφημη selfie των Oscar του 2014, αλλάζει τον μικρόκοσμο που ζούμε. Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, αναλύει το φαινόμενο Instagram.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Οπτική Γωνία / Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Το κόστος ζωής, η ανισότητα, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής: αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τα κινήματα της Γενιάς Ζ και όχι τόσο τα memes ή τα καρτούν.
THE LIFO TEAM