Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, 5 Δεκέμβρη να περνάς (not)

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, 5 Δεκέμβρη να περνάς (not) Facebook Twitter
Τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ έβγαζε πρωθυπουργούς πέρασαν και δεν πρόκειται να γυρίσουν με αυτούς που βάζουν υποψηφιότητα.
0



Ο MONOΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
 με τον οποίον το ΠΑΣΟΚ έχει κάποια ελπίδα να ξαναζωντανέψει είναι ο Λοβέρδος. Με το δυναμικό, ενίοτε τραμπικό στυλ του μπορεί και να καταφέρει κάτι. Δεν πάει το χέρι σου να τον ψηφίσεις όταν θυμηθείς την ιστορία με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.

Λάθη κάνουν όλοι οι πολιτικοί, αλλά ο Λοβέρδος ζητούσε και τα ρέστα όταν τον έβγαλαν στη σέντρα για τον χειρισμό της υπόθεσης. Το μάτι γυαλίζει ελαφρώς, βάλε μέσα και κάτι εθνικοπατριωτικές ανησυχίες για παιδάκια-πρόσφυγες, δεν θέλεις να βρεθείς σε αυτά τα ιδεολογικά λημέρια μόνος σου το βράδυ, μακριά από κει όπου θα ψήφιζες συνήθως.

Με τον Παπανδρέου τα πράγματα είναι χειρότερα. Δεν είναι το «λεφτά υπάρχουν» το πρόβλημα. Σιγά, τι έκανε ο άνθρωπος δηλαδή, έταξε προεκλογικά χρήματα στον κόσμο. Τι να υποσχόταν δηλαδή, ότι θα έριχνε το ΑΕΠ 25%; Το θέμα με τον Παπανδρέου είναι η αλλοπρόσαλλη σκέψη του. Πήγε δίπλα στην Τουρκία για να μας πει ότι πρέπει να μπούμε σε μνημόνιο, προσπάθησε να κάνει δημοψήφισμα ώστε να μας βγάλουν από την Ε.Ε. πολύ πριν δουν μπροστά τους τον Τσίπρα και στο τέλος πρότεινε για πρωθυπουργό τον Φίλιππο Πετσάλνικο ώστε να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια.

Το πρόβλημα με τον Παπανδρέου είναι πως νομίζει ότι είναι ο Κένεντι, ενώ είναι ο Βαρουφάκης στο ξύλινο, με ακέραια την ασυναρτησία, αλλά χωρίς την αλλοφροσύνη και την εγωπάθεια. Ο ΓΑΠ έχει απλώς παπανδρεοπάθεια, δεν είναι προσωπικό.

Το πρόβλημα με τον Παπανδρέου είναι πως νομίζει ότι είναι ο Κένεντι, ενώ είναι ο Βαρουφάκης στο ξύλινο, με ακέραια την ασυναρτησία, αλλά χωρίς την αλλοφροσύνη και την εγωπάθεια. Ο ΓΑΠ έχει απλώς παπανδρεοπάθεια, δεν είναι προσωπικό.

Ο Ανδρουλάκης έχει πλέον, σε πολιτικό χρόνο, 150 χρόνια στην πρώτη γραμμή και ακόμη δεν μας έχει πει τίποτε. Τίποτε όμως. Τόσα χρόνια που τον βλέπουμε θα έπρεπε να ξέρουμε κάτι για τον ίδιο και πού θέλει να το πάει το πράγμα. Εκείνος μας λέει συνέχεια, σαν μάντρα: είμαι σοβαρός-είμαι νέος, είμαι σοβαρός-είμαι νέος. Δεν είναι επίτευγμα η σοβαρότητα, ούτε η νιότη.

Ο Γερουλάνος και ο Καστανίδης, μεγαλοστελέχη στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ψάξουν γιατί είναι στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με τον Χρηστίδη.

Κοντολογίς, καλή τύχη σε όποιον και όποια πάει να ψηφίσει στις 5 Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον την προηγούμενη φορά, το 2017, υπήρχε η χίμαιρα με τον Καμίνη. Πήγαινες, τον ψήφιζες και νόμιζες ότι έχεις ψηφίσει Μπάρακ Ομπάμα. Βέβαια, ο Καμίνης είχε τόση σχέση με το σπορ «γίνε αρχηγός ΠΑΣΟΚ» όση σχέση είχε και ο Κουβέλης όταν πήγαν να τον ντύσουν Σημίτη και ήρεμη δύναμη εξόδου από τα μνημόνια.

Ο Κουβέλης είχε καταθέσει το 2007 ερώτηση στη Βουλή για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ψεκασμού των Ελλήνων από αεροσκάφη (της πολιτικής ή πολεμικής αεροπορίας, δεν ήταν βέβαιος) και το 2012 κάποιοι πίστεψαν ότι θα σώσει τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Αυτό το κουβάλημα στους ώμους με τα ωσαννά σαν μεσσία θα πρέπει να διέλυσε και τις τελευταίες του αμφιβολίες ότι τον περιστοιχίζουν ψεκασμένοι.

Αρχηγό το ΠΑΣΟΚ είχε και θα μπορούσε να τον έχει ακόμη στη θέση του. Τον Βενιζέλο. Ο Βενιζέλος όμως έπασχε από το σύνδρομο Γκόρντον Μπράουν. Το βασικό επιχείρημα των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Μπράουν στη Βρετανία είναι «αχ και να τον ήξερε ο κόσμος προσωπικά για να καταλάβει πόσο σπουδαίος είναι». Μόνο που η στοιχειώδης ικανότητα ενός πολιτικού είναι να σε πείθει, χωρίς να τον γνωρίζεις προσωπικά. Να μπαίνει στο σπίτι σου, χωρίς να χρειάζεται να έρθει ο ίδιος για να λυθεί η παρεξήγησις.

Ο Βενιζέλος ήταν σε έξαλλη κατάσταση με τους Έλληνες, σαν καθηγητής με τους μαθητές του που δεν καταλαβαίνουν όχι απλώς το μάθημα αλλά το κυριότερο: ποιος ήρθε στην αίθουσα να τους το διδάξει. Χτυπώντας, ωρυόμενος, την παλάμη στα θρανία του Χατζηνικολάου, επειδή κάποιος από το κοινό άρχισε να του απευθύνει κάτι μπαναλ κατηγορίες της πλάκας. Δεν γίνεσαι έτσι πρωθυπουργός. Ούτε όμως πρόκειται να γίνει κανείς από τους υποψηφίους στις 5 Δεκεμβρίου. Τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ έβγαζε πρωθυπουργούς πέρασαν και δεν πρόκειται να γυρίσουν με αυτούς που βάζουν υποψηφιότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ