Γιατί χαλαρώνουν τώρα τα μέτρα;

Γιατί χαλαρώνουν τώρα τα μέτρα; Facebook Twitter
Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, με βάση τη λογική και την κραυγή επιστημόνων, μοιάζει με μεγάλο ρίσκο.
0

Στην κορυφή του επιδημικού κύματος στη χώρα μας άνοιξαν τα σχολεία, ξεκίνησαν τα μαζικά «κορωνοπάρτι» και άρχισε επισήμως η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων και άνοιγμα, το οποίο και επισπεύδεται, παρά τα γεμάτα νοσοκομεία και τις υπερπλήρεις ΜΕΘ. Οι επιλογές που είχε η κυβέρνηση δεν ήταν πολλές: ή θα έπαιρνε σκληρά μέτρα, όπως η Πορτογαλία, όπου τώρα η πανδημία είναι σε κατακόρυφη πτώση, ή θα έκανε αυτό που κάνουν κι άλλες χώρες, θα αποφάσιζε πόσα θύματα αντέχει. Βεβαίως, καμία κυβέρνηση, ούτε η ελληνική, δεν το λέει αυτό ανοιχτά, αλλά αυτό πράττει και το λέει με άλλα λόγια.


 

Το νέο ρίσκο της κυβέρνησης

Οι επιστήμονες το έχουν εξηγήσει από την αρχή, αν και δεν χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις για να αντιληφθεί κανείς ότι η χαλάρωση των μέτρων την ώρα της επιδημικής έξαρσης ισοδυναμεί με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Στη δεύτερη φάση της πανδημίας το όριο του κυνικού αυτού υπολογισμού ήταν οι αντοχές των ΜΕΘ (αντιθέτως, στην πρώτη φάση η προσπάθεια ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή). Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ενώ είναι γεμάτες οι ΜΕΘ, με βάση τη λογική και την κραυγή επιστημόνων (που, όπως η Κασσάνδρα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται στις δραματικές τους προβλέψεις κάθε φορά), μοιάζει με μεγάλο ρίσκο. Ήδη, το προηγούμενο ρίσκο του ανοίγματος των σχολείων δεν επιβεβαίωσε την αισιοδοξία του υπουργείου Παιδείας ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Πολλά σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω κρουσμάτων σε μαθητές και καθηγητές, τα οποία (κρούσματα) τριπλασιάστηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες, συμβάλλοντας στη συνολική επιδείνωση. Ο πρωθυπουργός, σε συνομιλίες του με στελέχη του κόμματος, μιλά για την ανάγκη ανοίγματος της οικονομίας και τονίζει διαρκώς ότι η Ελλάδα, σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα κατάφερε καλύτερα, «και παρακαλώ αυτό να το τονίζετε» τους λέει. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων μπορεί να είναι ασφαλής αν γίνει με κανόνες και τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών τεστ, και επιμένει ότι το κλείσιμο των σχολείων επιβαρύνει σημαντικά τους μαθητές όχι μόνο σε επίπεδο μαθησιακό αλλά και ψυχικής υγείας.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο αριθμός των απωλειών και των διασωληνωμένων είναι σε δραματικά υψηλά επίπεδα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθούσε άπραγη να στήνονται καθημερινά παράνομα «κορωνοπάρτι» με χιλιάδες άτομα. Η απουσία κάθε ελέγχου και επιτήρησης των μέτρων από τις Αρχές στις περιοχές όπου αυτά γίνονταν ήταν εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία διάθεση να τα αποτρέψει, ενώ το ίδιο απρόθυμη ήταν και η αστυνομία. Μόνο μετά από από έντονες και κάποιες επώνυμες διαμαρτυρίες κατοίκων σε ορισμένες περιοχές (όπως στην πλατεία Βαρνάβα) εμφανίστηκε, τελικά, η αστυνομία και τα σταμάτησε, αλλά όχι παντού. Η απάντηση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, ήταν ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση» και ότι «μια παρέμβαση της αστυνομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού, ακόμη και σε επεισόδια, καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες μέσα σε αυτά τα πάρτι που να επιδιώκουν κλεφτοπόλεμο ή σύγκρουση με την αστυνομία». Στην Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι, ωστόσο, όπως και στην πλατεία Βαρνάβα, τα κορωνοπάρτι σταμάτησαν χωρίς βίαια επεισόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι εάν υπάρχει η βούληση για τήρηση των μέτρων, χωρίς χρήση βίας, αυτό είναι και εφικτό και αποτελεσματικό.

Πάντως, οι μόνοι που διαφοροποιούνται απέναντι στη γραμμή χαλάρωσης της κυβέρνησης δεν είναι οι πολιτικοί της αντίπαλοι αλλά επιστήμονες, όπως ο Γιώργος Παυλάκης ή ο Σωτήρης Τσιόδρας και αρκετοί άλλοι, των οποίων η φωνή δεν ακούγεται πια τόσο συχνά. 
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άνοιγμα και παίρνει θέση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ζητώντας της να ανοίξει περισσότερο απ’ όσο έχει ανοίξει ήδη. Το προηγούμενο διάστημα χρησιμοποιούσε διπλή γλώσσα και όποτε η κυβέρνηση έπαιρνε αυστηρά μέτρα, την έκρινε γι’ αυτό, ενώ, όποτε χαλάρωνε, την κατέκρινε επίσης, αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ ή εναντίον ενός lockdown. Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πήρε ξεκάθαρη θέση και αυτή δεν είναι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η έξαρση του επιδημικού κύματος αλλά υπέρ του ανοίγματος. Τη Δευτέρα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αποτυχημένο lockdown και κόπωση και ζήτησε ρητά το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πράγμα που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την κυβέρνηση (αλλά όχι όλους τους επιστήμονες). 
 

Οι αποκαλύψεις της προανακριτικής

Νίκος Παππάς Facebook Twitter
Η υπόθεση αυτή έχει σχεδόν παλιώσει και οι περισσότεροι (όσοι είχαν το κουράγιο να σκύψουν προσεκτικά πάνω από τα στοιχεία) έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ επισήμως, παρά τις σκοτεινές πλευρές που υπήρχαν από την πρώτη μέρα. Φωτ.: Eurokinissi

Παρά τους υψηλούς τόνους και το πολεμικο κλίμα, στην πραγματικότητα, όσον αφορά την πανδημία, υπάρχει σύγκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπέρ του ανοίγματος, όπως υπήρξε και στα ελληνοτουρκικά την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη κόντρα αυτές μέρες έγινε στη Βουλή για το παρελθόν και τον Χρήστο Καλογρίτσα. Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει την υπόθεση του Νίκου Παππά και τη διαπλοκή του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας, που εξετάστηκε, φέρεται να υποστήριξε ότι το 2016 η λιβανέζικη κατασκευαστική CCC (που έδωσε στον Καλογρίτσα τα τρία εκατομμύρια) είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα ευνοϊκή ρύθμιση προκειμένου να απαλλαγεί από τη φορολογία που της είχε επιβάλει η κυβέρνηση Σαμαρά κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ρύθμιση αυτή έγινε, τελικά, με μορφή τροπολογίας τον Απρίλιο του 2019.

Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για συναλλαγή και σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει και τον συγκεκριμένο νόμο (ν. 4605, άρθρο 38 -39, 1/4/2019), κάλεσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο «να εξηγήσει αν ήταν δική του πρωτοβουλία οι ρυθμίσεις ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα». Πάντως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο οποίο πέρασε η εν λόγω διάταξη, υπογράφεται από τον τότε αντιπρόεδρο και υπουργό Ανάπτυξης της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Στην ανακοίνωσή του για την εξέταση του μάρτυρα Κ.Τόμπρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα της ευνοϊκής διάταξης για τη λιβανέζικη CCC και επιμένει να μιλά για διμερή αστική διαφορά. «Μετά την κατάρρευση του έτσι κι αλλιώς σαθρού κατηγορητηρίου, είναι προφανές ότι η μόνη παράβαση είναι αυτή της ΝΔ να διώξει τους τους πολιτικούς της αντιπάλους, στηριζόμενη σε μυθεύματα και λασπολογία» δηλώνει.

Η υπόθεση αυτή έχει σχεδόν παλιώσει και οι περισσότεροι (όσοι είχαν το κουράγιο να σκύψουν προσεκτικά πάνω από τα στοιχεία) έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ επισήμως, παρά τις σκοτεινές πλευρές που υπήρχαν από την πρώτη μέρα. Ούτε έλεγχοι έγιναν ούτε η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε όταν αυτά συνέβαιναν. Αλλά στην Ελλάδα έτσι γίνεται σχεδόν πάντα. Τα στόματα ανοίγουν όταν έχει παρέλθει πια ο κρίσιμος χρόνος. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Βασιλική Σιούτη / Το φιάσκο της εξεταστικής για τα Τέμπη και οι σημαντικοί μάρτυρες που δεν κλήθηκαν

Κατάθεσαν μάρτυρες που δεν είχαν να πουν τίποτα για την υπόθεση και αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν να πουν πολλά και προειδοποιούσαν πριν από το δυστύχημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αλ. Σισιλιάνος: «Ας μην εστιάζουμε μόνο στον γάμο αλλά σε μια σειρά διακρίσεων εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων»

Συνέντευξη / Αλ. Σισιλιάνος: «Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στις έννοιες των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου»

Ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα στον γάμο, τα πανεπιστήμια και την τεχνητή νοημοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Ρεπορτάζ / Φτάνουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Τι ζητούν οι αγρότες

Αναμμένες έχουν τις μηχανές στα τρακτέρ οι αγρότες λίγο πριν από την αυριανή κάθοδό τους στην Αθήνα για το κεντρικό συλλαλητήριο. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που βάζουν όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους και τι θέλουν να πετύχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Ουκρανία – Ρωσία: Ένας ξεχασμένος πόλεμος

Οπτική Γωνία / «Ο κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο πόλεμος σε μια κρίση με δυσμενή κατάληξη εντός ωρών»

Δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη μιλά στη LiFO για έναν πόλεμο που μοιάζει ξεχασμένος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Coco Mat Athens BC: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Ρεπορτάζ / Ξενοδοχείο Coco-Mat στην Ακρόπολη: Μπαράζ νομικών ενεργειών από την εταιρεία και πουθενά κατεδάφιση

Παραμένει εν λειτουργία, παρά την απόφαση ολικής σφράγισης από το υπουργείο Τουρισμού που λήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Γύρω από το ξενοδοχείο υπάρχει ένα δικαστικό και γραφειοκρατικό σίριαλ και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα δούμε το τελευταίο του επεισόδιο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Σήμερα γάμος γίνεται σε rainbow περιβόλι!»

Οπτική Γωνία / «Σήμερα γάμος γίνεται σε rainbow περιβόλι!»

Υπερψηφίστηκε χτες με ευρεία συναίνεση παρά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο για τον ομόφυλο γάμο, σε μια ιστορική μέρα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ –και όχι μόνο– δικαιώματα στην Ελλάδα και ανυπομονούμε όλ@ να ανοίξουν διάπλατα «οι πύλες της κολάσεως και της διαφθοράς», όπως μας τάξανε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Xορηγοί του κοινωνικού συντηρητισμού

Οπτική Γωνία / Xορηγοί του κοινωνικού συντηρητισμού

Από τη στιγμή που άνθρωποι της ποπ δημοσιότητας αγορεύουν περί αξιών, οικογένειας, φυσιολογικής ζωής ή κοινωνικών προτύπων, δεν θα καταδικάζονται για την τυχόν ευλάβειά τους αλλά για τις δημόσιες αντιλήψεις τους και το δηλητηριώδες κοινωνικό τους μήνυμα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Τα Τέμπη, ο Καραμανλής και η πολιτική του ευθύνη

Ρεπορτάζ / Τα Τέμπη, ο Καραμανλής και η πολιτική του ευθύνη

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών επέμενε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή πως δεν έφταιξε η μη ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, αλλά ότι παραβιάστηκε ο κανονισμός λειτουργίας. Σαν να μην είχε καμία ευθύνη εκείνος για τη διασφάλιση της τήρησής του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ