Γιατί βγήκε πρώτη η Αχτσιόγλου;

Γιατί βγήκε πρώτη η Αχτσιόγλου; Facebook Twitter
Η Αχτσιόγλου παλαιότερα ανήκε στην ομάδα των «53», αν και είχε πάντα καλές σχέσεις και με τους προεδρικούς. Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένα άλλο κόμμα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Και μπορεί πρόεδρoς να παραμένει ο ίδιος, αλλά η νέα Κεντρική Επιτροπή, που αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο του κόμματος και της οποίας τα μέλη ανακοινώθηκαν χθες, είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, επιβεβαιώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα. 

Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκλέγονται στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής, από την περιφέρεια της Αττικής, προσπερνώντας στελέχη που είναι ταυτισμένα με την ιστορία του κόμματος, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έμειναν αρκετές θέσεις πίσω.

Αλλά και αλλού θριάμβευσαν οι «πασοκογενείς». Στη μεγάλη περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας πρώτη ήρθε η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας ο Θάνος Μωραΐτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που διαφώνησαν με την πολιτική των μνημονίων, αλλά αυτών που στήριξαν τις πολιτικές αυτές.

Αυτή τη φορά φαίνεται ότι υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο το οποίο βρίσκεται πίσω από τη διαμάχη της Έφης Αχτσιόγλου με τη Ρένα Δούρου για την πρωτιά. Αυτό το αντιλήφθηκαν και όσοι δεν το είχαν προσέξει, όταν site που σχετίζεται με την Ρένα Δούρου και απηχεί τις απόψεις του Νίκου Παππά αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Αχτσιόγλου στην πρώτη θέση, αποκαλώντας τη «σύζυγο του γραμματέα του κόμματος» και όχι με το όνομά της.

«Πασοκογενείς» αντί «Ομπρέλας»

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης υπήρξαν μέλη της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και υποστήριξαν το μνημόνιο. Ραγκούσης και Μωραΐτης είχαν εναντιωθεί στο δημοψήφισμα και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ασκούσαν τη σκληρότερη κριτική εναντίον της κυβέρνησης και του Τσίπρα προσωπικά. Όλα όμως ξεχάστηκαν τώρα και οι σωστές συμμαχίες με τους προεδρικούς τούς έβαλαν στις «σκληρές» λίστες που τους έστειλαν στην κορυφή, γκρεμίζοντας από αυτήν τα τοτέμ της πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς.

Στη νέα Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν και κάποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν διαφωνήσει με τα μνημόνια, όπως ο πρώην υπουργός Στέφανος Τζουμάκας, που βγήκε και σε καλή σειρά, πάνω από τους Σκουρλέτη, Βίτσα, Δρίτσα, Σβίγγου, και πολλά γνωστά και παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί βγήκε πρώτη η Αχτσιόγλου και οι Σπίρτζης και Ραγκούσης πήραν περισσότερες ψήφους από τους Τσακαλώτο και Φίλη Facebook Twitter
Γιατί βγήκε πρώτη η Αχτσιόγλου και οι Σπίρτζης και Ραγκούσης πήραν περισσότερες ψήφους από τους Τσακαλώτο και Φίλη Facebook Twitter
Γιατί βγήκε πρώτη η Αχτσιόγλου και οι Σπίρτζης και Ραγκούσης πήραν περισσότερες ψήφους από τους Τσακαλώτο και Φίλη Facebook Twitter

Η μάχη των λιστών

Μαζί με τους αποκαλούμενους «πασοκογενείς» στην πρώτη δεκάδα εξελέγησαν και τα στελέχη του κύκλου του Τσίπρα, όπως η Δούρου, ο Παππάς, ο Ηλιόπουλος και ο Ζαχαριάδης, ενώ στην πρώτη θέση βρέθηκε, όπως αναμενόταν, η Έφη Αχτσιόγλου. Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε πάρα πολύ να ολοκληρωθεί (διήρκεσε από την Κυριακή το βράδυ μέχρι την Τετάρτη) και κάποιες στιγμές, όσο πλησίαζε προς το τέλος, βρέθηκε να την προσπερνά η Ρένα Δούρου, η οποία έμεινε τελικά στη δεύτερη θέση για λίγες ψήφους.

Στην περιφέρεια της Αττικής πάντως δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη των λιστών, καθώς αυτή εκλέγει τα 150 μέλη της Κ.Ε. από τα 300 συνολικά που εκλέγονται σε όλη την Ελλάδα. Και μπορεί ο Τσίπρας στο συνέδριο να τους είπε να μην πάνε να ψηφίσουν με τα γνωστά χαρτάκια που θα τους δώσουν, αλλά αυτό δεν το πήρε κανένας στα σοβαρά, ούτε ο ίδιος, καθώς δεν έχει γίνει ποτέ εκλογή Κ.Ε. χωρίς λίστες.

Οι προεδρικοί ειδικά, που επιδίωκαν τον απόλυτο έλεγχο της πλειοψηφίας της νέας Κ.Ε., διακίνησαν πολλές και διαφορετικές λίστες. Άλλες ανοιχτές με πολλά άτομα μέσα, άλλες πιο κλειστές, με μικρότερους κύκλους και διαφορετικούς συνδυασμούς. Οι λίστες δεν ακολουθούνται πάντα από όλους με απόλυτη ευλάβεια, αλλά δίνουν τις κατευθύνσεις. Έτσι, με τις σωστές συμμαχίες ένα στέλεχος μπορεί να βρεθεί στην «καλή» λίστα και να εκλεγεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο. 

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» κινητοποιήθηκαν περισσότερο για την κάλπη της Κ.Ε. παρά για την κάλπη του προέδρου, που τους ήταν σχετικά αδιάφορη και, φυσικά, δεν είχαν καμία αγωνία για το αποτέλεσμά της.

Γιατί βγήκε πρώτη η Αχτσιόγλου και οι Σπίρτζης και Ραγκούσης πήραν περισσότερες ψήφους από τους Τσακαλώτο και Φίλη Facebook Twitter
Ο Γιάννης Ραγκούσης με τον Ηλία Νικολακόπουλο στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ.: Eurokinissi

Η πρωτιά της Αχτσιόγλου και η κόντρα με τη Δούρου

Η πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου δεν συμπεριλαμβάνεται στις εκπλήξεις των εσωκομματικών εκλογών, καθώς ήταν αναμενόμενη και αυτό επειδή υποστηρίζεται και από τους προεδρικούς και από την «Ομπρέλα», που αποτελεί τη μετεξέλιξη των παλιών «53». 

Η Αχτσιόγλου παλαιότερα ανήκε στην ομάδα των «53», αν και είχε πάντα καλές σχέσεις και με τους προεδρικούς. Αποτελεί κοινό μυστικό στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ότι είναι το πρόσωπο που προωθούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι σύμμαχοί του στο κόμμα για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φυσικά δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έδωσε στην Αχτσιόγλου τον τομέα των Οικονομικών που είχε ο Τσακαλώτος για να προκαλέσει ρήξη ανάμεσά τους και να την εντάξει στον δικό του στενότερο πολιτικό κύκλο. Έτσι, η Αχτσιόγλου πέρασε στο στρατόπεδο των προεδρικών, αλλά χωρίς να χαλάσει τη σχέση της με την «Ομπρέλα», η οποία δεν διέκοψε την υποστήριξή της ούτε άλλαξε σχέδια. 

Υπάρχουν κομματικά στελέχη που βλέπουν θετικά, σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, να προωθηθεί στην ηγεσία η Εφη Αχτσιόγλου. Η ίδια δεν κρύβει ιδιαίτερα τις φιλοδοξίες της, αλλά δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, επιδιώκει πρωτίστως τη στήριξή του. Διατηρεί ωστόσο τη συμμαχία με κάποιους πρώην «53» και νυν «Ομπρέλα». Με δεδομένη λοιπόν τη στήριξή της τόσο από τους προεδρικούς όσο και από την «Ομπρέλα», η πρωτιά ήταν αναμενόμενη. 

Η Αχτσιόγλου δεν είναι χθεσινή, βρίσκεται ήδη αρκετά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ (είναι άλλωστε κόρη παλαιού και γνωστού στελέχους από τη Βόρεια Ελλάδα). Το κόμμα την τοποθέτησε σε μία σειρά θέσεων, ξεκινώντας από αυτή της μετακλητής υπαλλήλου μετά τις σπουδές της. Εργασιακή εμπειρία εκτός κόμματος δεν διαθέτει και αυτό είναι ίσως από τα πιο αδύναμα σημεία της, αλλά θεωρείται από τα πιο μεθοδικά στελέχη και προωθεί σχετικά αθόρυβα την καριέρα της εδώ και περίπου οχτώ χρόνια, όταν ξεκίνησε ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου, που ήταν τότε ευρωβουλευτής.

Πολιτικά διατηρεί χαμηλούς τόνους, οι θέσεις της συντάσσονται πάντα με τη γραμμή του κόμματος και ως τώρα δεν έχει διαφοροποιηθεί σε κάτι. Θεωρείται ικανή στα διεκπεραιωτικά ζητήματα και το μεγαλύτερο παράσημό της ήταν ίσως οι διαπραγματεύσεις στα εργασιακά  με τους υπαλλήλους της Τρόικας, που δέχθηκε να αναλάβει σε μία δύσκολη περίοδο.

Κάποιοι τη βλέπουν και ως την «Άννα Διαμαντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ», ίσως επειδή, αν και γέννημα-θρέμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στη «ρεαλιστική σχολή» ή επειδή και οι δύο ξεκίνησαν νέες την κομματική τους καριέρα. Γενικότερα, πάντως, χαίρει εκτίμησης στο κόμμα και σπάνια βρέθηκε στο στόχαστρο κριτικής ή επιθέσεων (αν εξαιρέσει κανείς τα δημοσιεύματα του αστικού τύπου επί προσωπικού για τη διαμονή στο Costa Navarino, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αγωνιστεί ενάντια στην κατασκευή του). 

Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο το οποίο βρίσκεται πίσω από τη διαμάχη της με τη Ρένα Δούρου για την πρωτιά. Αυτό το αντιλήφθηκαν και όσοι δεν το είχαν προσέξει, όταν site που σχετίζεται με την Ρένα Δούρου και απηχεί τις απόψεις του Νίκου Παππά (οι δυο τους είναι σύμμαχοι και στην ίδια πλευρά) αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Αχτσιόγλου στην πρώτη θέση, αποκαλώντας τη «σύζυγο του γραμματέα του κόμματος» και όχι με το όνομά της.

Αυτό προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, αρχικά από κόσμο που το ερμήνευσε ως σεξιστικό σχόλιο. Ωστόσο, αυτό που μάλλον υπονοούν και έμμεσα καταγγέλλουν, σύμφωνα με στελέχη των προεδρικών, είναι η «ευνοιοκρατία», αφού το σχόλιο αποτελεί υπονοούμενο ότι μπορεί να ευνοήθηκε από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που είναι γραμματέας του κόμματος. 

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλο σχόλιο από το ίδιο site στο Twitter που έλεγε: «Πάντως αυτό το πράγμα που 72 ώρες μετά δεν είσαι σε θέση να ανακοινώσεις αποτελέσματα εσωτερικής κάλπης και μάλιστα μόνον στην Αττική –ενώ παντού αλλού έχουν ανακοινωθεί σε 24 ώρες– λέει πολλά: Και για το τι περίμενες και δεν σου βγήκε και για το πώς αναζητάς damage control». 

Για όσους δεν το θυμούνται, πριν από την πυρκαγιά στο Μάτι, η Ρένα Δούρου ήταν το πρόσωπο που ακουγόταν ως το φαβορί για να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, όταν θα αποχωρούσε, και περίμενε υπομονετικά. Αλλά το Μάτι την έκαψε πολιτικά και πολλοί πίστεψαν ότι η καριέρα της θα τελείωνε.

Η δεύτερη θέση που πέτυχε όμως στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή και η παραλίγο πρωτιά δείχνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δούρου δεν είναι ένα πολιτικά καμένο πρόσωπο. Πολύ πιθανό και οι φιλοδοξίες της να παραμένουν ως είχαν.

Συμμάχους, πάντως, έχει στους κύκλους και στις ομάδες των προεδρικών, με πρώτο τον Νίκο Παππά που διεκδικεί τον ρόλο του king maker. Άρα μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η δεύτερη θέση της Δούρου παρά η πρώτη θέση της Αχτσιόγλου, που υποστηρίζεται και από τις δύο πλευρές.

Στο στρατόπεδο των προεδρικών όμως (το οποίο είναι μοιρασμένο σε υπο-ομάδες) κάποιοι αρχίζουν να δυσανασχετούν με την Αχτσιόγλου και να μην την εμπιστεύονται, λόγω των σχέσεων που διατηρεί με την «Ομπρέλα», παρότι δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ τον πρόεδρο και τη γραμμή του κόμματος. 

Όλα αυτά βέβαια έχουν μια σημασία, αλλά και ένα όριο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ελέγχει πλέον απόλυτα το κόμμα και στην Κεντρική Επιτροπή οι εξελίξεις θα οριστούν από εκείνον.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ