Μικρότερος των προσδοκιών ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ

Μικρότερος των προσδοκιών ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
O Αλέξης Τσίπρας στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδινε αυτές τις μέρες χαρακτήριζε τις χίλιες κάλπες ως χίλια ταχυδρομεία που «θα στείλουν τον λογαριασμό πίσω». Φωτ.: Eurokinissi
0ΟΙ 150.000 ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ
στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα να «στείλουν τον λογαριασμό στο Μαξίμου» (οι 40.000 από αυτούς ήταν ήδη μέλη) δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανέμενε πολύ μεγαλύτερη προσέλευση και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος σε συνέντευξή του την Παρασκευή εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι διαμορφώνεται ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής το οποίο θα επιβεβαιωνόταν την Κυριακή. Όμως οι 110.000 που γράφτηκαν για να ψηφίσουν και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση δεν συνιστούν ρεύμα ανατροπής. Ενδεχομένως στην κοινωνία να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αντίθεση στην κυβέρνηση, αλλά αυτή για την ώρα δεν καταφέρνει να την εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος που αποφάσισε την ανοιχτή διαδικασία ήταν αφενός για να καταγραφεί ως ο κυρίαρχος του «προοδευτικού» κεντροαριστερού  χώρου, αφετέρου για να απαλλαγεί από τον έλεγχο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, από το Περιστέρι όπου ψήφισε, κάλεσε να έρθει στις κάλπες κάθε δημοκρατικός πολίτης για να στείλει ένα δυνατό μήνυμα. Στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδινε αυτές τις μέρες χαρακτήριζε τις χίλιες κάλπες ως χίλια ταχυδρομεία που «θα στείλουν τον λογαριασμό πίσω». Σε συνέντευξή του στο κανάλι Κόντρα είχε αναφερθεί στον πήχη του ΚΙΝ.ΑΛ. των 270.000 ψηφοφόρων, λέγοντας πως, παρότι όλοι ετοιμάζονταν να πουν «να, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, εγώ λέω θα τους διαψεύσουμε». Διευκρίνισε επίσης ότι το κάλεσμα ήταν προς «όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» που συμφωνούν μαζί τους και όχι μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετέφεραν εκτιμήσεις για τουλάχιστον 200.000 ψηφοφόρους ως ένα μετριοπαθές αναμενόμενο αποτέλεσμα. 

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι

Ο πήχης που εκ των πραγμάτων είχε τεθεί ήταν πράγματι η πρόσφατη συμμετοχή για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η οποία  ξεπέρασε τους 270.000, αριθμό που δεν κατάφερε να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίστοιχος αριθμός για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν 404.078. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί με τη Νέα Δημοκρατία σε αυτή την εκλογή.

Ο λόγος που αποφάσισε την ανοιχτή διαδικασία ήταν αφενός για να καταγραφεί ως ο κυρίαρχος του «προοδευτικού» κεντροαριστερού  χώρου, αφετέρου για να απαλλαγεί από τον έλεγχο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αφού τώρα μπορεί να επικαλείται την εκλογική του νομιμοποίηση από τη βάση, καθώς και ότι ψηφίστηκε από μεγαλύτερο εκλογικό σώμα σε σύγκριση με αυτό που ψήφισε για την Κ.Ε. Και μπορεί το δεύτερο να το πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, αφού και μόνο η εκλογή του από τη βάση συνιστά νίκη επί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που δεν την ήθελε και αντιδρούσε, αλλά τις εντυπώσεις από το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να τις κλέψει, καθώς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον αριθμό των μελών του. 

Η διαδικασία, τα προβλήματα

Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα αυτές τις μέρες για να φέρει τους ψηφοφόρους στις εσωκομματικές κάλπες και είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε κινητοποίηση για να έρθει κόσμος μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπήρχαν οικογένειες που ήρθαν με τα παιδιά τους (μπορούσαν να ψηφίσουν και 15χρονοι) αλλά και μετανάστες χωρίς εκλογικό δικαίωμα σε εθνικές εκλογές, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού στο διαδίκτυο από νεοδημοκράτες. 

Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης χθες το βράδυ, ο γνωστός εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Νικολακόπουλος ενημέρωσε ότι η διαδικασία έληξε στις 9 μ.μ., αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν τον ακριβή αριθμό των ψηφισάντων, όπως αναμενόταν, διότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χειρόγραφη καταγραφή των προσερχομένων. «Υπολογίζουμε πάντως ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί, τις 150.000» ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι τον ακριβή αριθμό θα μπορούσαν να δώσουν «μετά από μία-μιάμιση ώρα περίπου», κάτι που τελικά δεν συνέβη, όπως και το ενδεχόμενο να δώσουν μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της κάλπης του προέδρου με τα υπέρ ή λευκά. Η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή αφορούσε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εκλογικό σώμα που αποτελούσαν όσοι ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ως τις 21 Μαρτίου.  

Δήλωση προέδρου Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ηλία Νικολακόπουλου

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα, τα οποία ωστόσο χαρακτήρισε μικρά, καθώς και το γεγονός ότι κάποιοι ψηφοφόροι καταγράφηκαν χειρόγραφα και όχι στα tablets που έλεγαν ότι δόθηκαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα για να εξασφαλίσουν το αδιάβλητο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να αναδείξει τα «172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» παρά τους 150.000 ψηφίσαντες, προκαλώντας μια σύγχυση σχετικά με τον αριθμό της συμμετοχής. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, τα μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα χθες ήταν 110.000. Ο αριθμός των μελών του κόμματος πριν ήταν 60.000, αλλά το ⅓ από αυτούς δεν είναι ενεργό και δεν συμμετείχε ούτε στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων. 

Πολλά στελέχη του κόμματος, κυρίως της Ομπρέλας, χαρακτηρίζουν ήδη μέλη μίας χρήσης τους 110.000 και θεωρούν ότι, πλην ελαχίστων, οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να γίνουν ενεργά μέλη και ήρθαν μόνο για να ψηφίσουν τον πρόεδρο. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική αντιπολίτευση διαφωνούσαν με τη διαδικασία αυτή και αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας τους είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα το έκανε, κάτι που πήρε πίσω, φέρνοντάς τους προ τετελεσμένων. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους σύγκρουσης στο συνέδριο. 

Μικρότερος των προσδοκιών ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Πολλά στελέχη του κόμματος, κυρίως της Ομπρέλας, χαρακτηρίζουν ήδη μέλη μίας χρήσης τους 110.000 και θεωρούν ότι, πλην ελαχίστων, οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να γίνουν ενεργά μέλη και ήρθαν μόνο για να ψηφίσουν τον πρόεδρο. Φωτ.: Eurokinissi

«Η διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εκλογής του προέδρου και της Κ.Ε. σχετίζεται ακριβώς με την ταυτόχρονη πεποίθηση πως η πολιτική συζήτηση στην κορυφαία συνεδριακή διαδικασία δεν πρέπει να αποσυσχετίζεται από την εκλογή της ηγεσίας, ούτε πρέπει να παρακάμπτουμε το ζήτημα της λογοδοσίας», έλεγε ο Πάνος Σκουρλέτης πριν από μερικούς μήνες, εκφράζοντας αρκετούς γνωστούς συντρόφους του. «Τα μέλη δεν τα θέλουμε μόνο ως ένα νούμερο σε ένα μητρώο αλλά ως καθημερινούς συμμέτοχους στη διαμόρφωση των βασικών πολιτικών και θέσεων του κόμματος. Τα μέλη "μίας χρήσης" ταιριάζουν στα μοντέλα των συστημικών κομμάτων, όχι σ' εμάς». Παρομοίως, τη διαφωνία του για την εκλογή προέδρου από τη βάση είχε εκφράσει δημόσια και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

Αλλά ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που μετά από την εκλογική ήττα το 2019 διαβεβαίωνε ότι θα επανεκλεγόταν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  και όχι από τη «βάση». «Εγώ θα εκλεγώ στο συνέδριο σε αυτήν τη φάση, αλλά διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο "ανοιχτή βάση, μπάτε σκύλοι, αλέστε". Όταν η βάση θα έχει προσδιοριστεί, όταν τα μέλη θα είναι τα συγκεκριμένα, αυτό θα είναι ένα αίτημα το οποίο εγώ βλέπω με συμπάθεια». Η στάση αυτή όμως άλλαξε, φέρνοντας τα στελέχη της Ομπρέλας που αντιδρούσαν προ τετελεσμένων, μια αγαπημένη τακτική του Τσίπρα που του έχει αποδώσει τα μέγιστα.  

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος χθες μίλησε για υπερδιπλασιασμό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ (ενεργά ήταν 40.000 μέλη), ενώ είναι εντελώς ανοιχτό ακόμα ποιοι από αυτούς θα εξελιχθούν σε πραγματικά μέλη. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η απάντηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία διατηρεί πολλές επιφυλάξεις.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με το ζόρι να περάσουν στη νεκρή Ντίνα Κώνστα το αφήγημα τους» - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / «Με το ζόρι να περάσουν στη νεκρή Ντίνα Κώνστα το αφήγημα τους» - Τα 11 της ημέρας

Μια δήλωσή της Ντίνας Κώνστα στη LIFO αμφισβητείται βλακωδώς, η γκάφα με τον Πλεύρη και την «Πλεύραινα», ο Λεξ πρωτοσέλιδο στην Εστία κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM
«Μαζέψτε τον πριν κάνει κάτι χειρότερο!» - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / «Μαζέψτε τον πριν κάνει κάτι χειρότερο!» - Τα 11 της ημέρας

Όλοι μιλούν σκληρά για τον Θέμη Αδαμαντίδη, ο Light θέλει «#cancel_Λαϊκούς», γιατί να γράψεις "Ποιος είναι ο Λεξ;", η Ζαχάροβα τρώει προκλητικά φράουλες κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM
Ο Λεξ και οι άλλοι

M.Hulot / Ο Λεξ και οι άλλοι

Σε μια χώρα που το ραδιόφωνό μας είναι κατάντια και τα live που θεωρούνται άξια λόγου αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των πενήντα, να λέμε και ευτυχώς που υπάρχει κι ένας ΛΕΞ που τον αποδέχονται όλοι και τον βλέπουν ως τον αντίποδα, τον μεσσία του ελληνικού ραπ που θα σώσει τα παιδιά μας από την ηθική καταστροφή
M. HULOT
Ο Πέτρος Δαμιανός είναι ένας σύγχρονος ήρωας - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Ο Πέτρος Δαμιανός είναι ένας σύγχρονος ήρωας - Τα 11 της ημέρας

Κάτι για τον ονειροπόλο αλλά και εξαιρετικά πρακτικό κ. Δαμιανό, ο χαμός στο ΚΤΕΛ Δράμας, γιατί ζητά την ενοχή Λιγνάδη ο εισαγγελέας κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM
Τα μεγάλα λάθη της τελευταίας Απογραφής. Χωρίς στοιχεία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Τι έχει συμβεί.

Ρεπορτάζ / Τι πήγε στραβά με την απογραφή – Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού επτά μήνες μετά την έναρξή της. Η απογραφή του 2021, η όγδοη απογραφή μετά τον πόλεμο, έπρεπε να έχει τελειώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί τυπικά, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται, με συνέπεια να μην ανακοινώνονται τα προσωρινά στοιχεία του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το ρεπορτάζ της LiFO ερευνά τις αιτίες, φωτίζει το παρασκήνιο και δίνει λόγο στους ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
17 noembri

Λοξή Ματιά / «17 Νοέμβρη», είκοσι χρόνια μετά το τέλος

Είκοσι χρόνια πέρασαν από εκείνη τη βραδιά του Ιουνίου του 2002 που από μια «λάθος» έκρηξη βόμβας φτάσαμε στις συλλήψεις και στις δίκες ενός αριθμού ανθρώπων που συνδέθηκαν με τη μεταπολιτευτική ένοπλη βία και τρομοκρατία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο Άγιος Παΐσιος είπε το χειρότερο πράγμα για τις εκτρώσεις; - Τα 11 της ημέρας

Άρης Δημοκίδης / Ο Άγιος Παΐσιος είπε το χειρότερο πράγμα για τις εκτρώσεις; - Τα 11 της ημέρας

Παπάς εμπλέκει την Πισπιρίγκου με τον Παΐσιο, η έμμεση στήριξη στην κατηγορούμενη για παιδοκτονίες, το ξέσπασμα της Μουτίδου, κ.α. / Ο Άρης Δημοκίδης σταχυολογεί την επικαιρότητα
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ