Για τον «αμφιλεγόμενο» Χένρι Κίσινγκερ

Για τον ‘αμφιλεγόμενο’ που πέθανε Facebook Twitter
«Μεγάλος πολιτικός» ναι (με κάποια κριτήρια), αλλά ακόμα μεγαλύτερος παλιάνθρωπος. Φωτ.: Getty images
0

ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60, ο καθηγητής Χένρι Κίσινγκερ είχε ήδη καταφέρει να αποδείξει ότι δεν ήταν ένας απλός σύμβουλος και γραφειοκράτης αλλά ένας υψηλός παράγοντας της στρατηγικής και διπλωματικής εξουσίας των ΗΠΑ. Ψυχή της μυστικής διπλωματίας που κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 1971, βρίσκεται πίσω από την εντυπωσιακή ανακοίνωση του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον για το ταξίδι στην Κίνα και τη συνάντηση με τον Μάο Τσετούνγκ. 

Είχε ηγετικό ρόλο, επίσης, στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι με το Ανόι για τη συνθήκη ειρήνης που επισφράγισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Βιετνάμ. Για το δεύτερο από αυτά τα κατορθώματα μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης με τον Λε Ντουκ Το, διαπραγματευτή του Βόρειου Βιετνάμ, αν και ο τελευταίος αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο. Το βραβείο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις γιατί συνέπεσε με τις αποκαλύψεις ότι ο Κίσινγκερ είχε υποστηρίξει την απόφαση του Νίξον να οργανώσει μια μυστική εκστρατεία βομβαρδισμού της Καμπότζης το 1969. 

Από πολλές απόψεις είχε απόλυτο δίκιο ο Κρίστοφερ Χίτσενς κάνοντας λόγο για έναν εγκληματία πολέμου που έπρεπε να συναντήσει μια Νυρεμβέργη της διεθνούς κοινότητας και προφανώς όχι το Βραβείο Νόμπελ.

 Η Καμπότζη ήταν επισήμως ουδέτερη και ο ηγέτης της πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ προσπαθούσε να διατηρήσει με δυσκολία ισορροπίες. Η κυβέρνηση Νίξον έψαχνε όμως να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο Βόρειο Βιετνάμ ότι ο νέος Πρόεδρος θα ήταν πιο σκληρός από τον Λίντον Τζόνσον που είχε ενδοιασμούς για βομβαρδισμό τρίτων χωρών πέραν του Βιετνάμ. Μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Λευκού Οίκου (οι κασέτες του Γουότεργκεϊτ) αποκάλυψαν ότι ο Νίξον εκθείαζε τη «θεωρία του τρελού». «Θέλω οι Βορειοβιετναμέζοι να πιστέψουν ότι έχω φτάσει στο σημείο όπου θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε», έλεγε ο Νίξον στον προσωπάρχη του, Μπομπ Χάλντεμαν. Ο Κίσινγκερ ήταν υπέρμαχος της ίδιας ιδέας, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει πάντα να διατηρεί έναν απρόβλεπτο χαρακτήρα. 

Τον Μάρτιο του 1969 ο Νίξον και ο Κίσινγκερ εξαπέλυσαν κύματα B52 σε αποστολές ισοπεδωτικών βομβαρδισμών (carpet bombs) πάνω από την Καμπότζη, όπως είχαν ήδη κάνει στο Βιετνάμ. Οι επιδρομές συνεχίστηκαν για δεκατέσσερις μήνες, αν και επισήμως η κυβέρνηση προσποιήθηκε ότι οι στόχοι ήταν όλοι στο Νότιο Βιετνάμ. Αρχικά, ο Κίσινγκερ δεν ήθελε καν να γνωρίζουν οι πιλότοι ότι έπλητταν την Καμπότζη, αλλά τον συμβούλεψαν ότι σύντομα θα το μάθαιναν και θα ήταν πιο πιθανό να διαρρεύσουν οι πληροφορίες, εκτός αν ορκίζονταν να κρατήσουν το απόρρητο πριν από τις επιδρομές. Οι βομβαρδισμοί παρέμειναν μυστικοί στην Ουάσιγκτον για μια τετραετία και έγιναν γνωστοί μόνο όταν ένας πληροφοριοδότης του στρατού έγραψε σε έναν γερουσιαστή, καλώντας τον να ερευνήσει το θέμα. Στην Καμπότζη οι βομβαρδισμοί οδήγησαν σε περίπου 700.000 θανάτους καθώς και σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Οδήγησαν επίσης έναν φιλοαμερικανό στρατηγό του στρατού, τον Λον Νολ, να καταλάβει την εξουσία από τον Νοροντόμ Σιχανούκ το 1970 και να ευθυγραμμίσει τη χώρα με τις ΗΠΑ. Οι βομβαρδισμοί και το πραξικόπημα τροφοδότησαν λαϊκές εξεγέρσεις, ενισχύοντας έτσι το αντάρτικο της Καμπότζης, τους «Κόκκινους Χμερ» του Πολ-Ποτ που πήραν την εξουσία το 1975 (οδηγώντας εκατομμύρια σε λιμό και θάνατο σε στρατόπεδα).

Σχόλιο: ας αφήσουμε την Ελλάδα, την Κύπρο ή τη Χιλή και την ανατροπή του Αλιέντε, στην οποία είχε κάποια ανάμειξη ο εκλιπών. Το γεγονός και μόνο πως οι ανελέητοι βομβαρδισμοί διαρκείας στην Καμπότζη, πέρα από τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που προκάλεσαν, έδωσαν ώθηση στους γενοκτόνους «Κόκκινους Χμερ», μετατρέποντάς τους σε ήρωες προτού αποκαλυφθούν σφαγείς, θα αρκούσε για να μη γράφει κανείς για έναν «αμφιλεγόμενο» Κίσινγκερ. Από πολλές απόψεις είχε απόλυτο δίκιο ο Κρίστοφερ Χίτσενς κάνοντας λόγο για έναν εγκληματία πολέμου που έπρεπε να συναντήσει μια Νυρεμβέργη της διεθνούς κοινότητας και προφανώς όχι το Βραβείο Νόμπελ. Στην περίπτωση του Κίσινγκερ δεν μπορούμε εν τέλει να βρούμε ίχνος αντι-ολοκληρωτικής συνείδησης, και ας υπήρξε ένας από τους νέους Γερμανοεβραίους που δραπέτευσαν από τον ναζισμό για χάρη της ελευθερίας. «Μεγάλος πολιτικός» ναι (με κάποια κριτήρια), αλλά ακόμα μεγαλύτερος παλιάνθρωπος.  


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή»: Θα μας θάψει όλους ο Κίσινγκερ;

Daily / «Ζούμε σε μια εντελώς νέα εποχή»: Θα μας θάψει όλους ο Κίσινγκερ;

Τα 99 κλείνει στα τέλη του μήνα ο αμφιλεγόμενος ινστρούχτορας του realpolitik κυνισμού που βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα με τις προβλέψεις του γύρω από τις προοπτικές του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα, στο πλαίσιο ενός νέου ψυχρού πολέμου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ