Ο πατέρας μου ο Χένρι Κίσινγκερ έγινε 100, αυτή είναι η συνταγή της μακροζωίας του

Ο πατέρας μου ο Χένρι Κίσινγκερ έγινε 100, αυτή είναι η συνταγή της μακροζωίας του Facebook Twitter
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Φωτ.: Ted Dully/The Boston Globe via Getty Images/Ideal Image
0



ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
, ο πατέρας μου, Χένρι Κίσινγκερ, γιορτάζει τα 100α του γενέθλια, γεγονός που μπορεί να έχει μια αίσθηση αναπόφευκτου για όποιον γνωρίζει τη δύναμη του χαρακτήρα του και την αγάπη του για τους ιστορικούς συμβολισμούς. Όχι μόνο έχει ζήσει περισσότερο από τους περισσότερους συναδέλφους του, πολλούς επιφανείς επικριτές και μαθητές του, αλλά παρέμεινε επίσης ακούραστα δραστήριος καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Ακόμη και η πανδημία δεν τον επιβράδυνε: Από το 2020, έχει ολοκληρώσει δύο βιβλία και έχει αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα τρίτο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επέστρεψε εγκαίρως από τη διάσκεψη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Λισαβόνα, για να παραστεί σε μια σειρά από εορτασμούς για τα εκατό χρόνια που θα τον οδηγήσουν από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και, τέλος, στη γενέτειρά του, το Φυρτ της Γερμανίας.

Παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως ψυχρός ρεαλιστής, κάθε άλλο παρά αποστασιοποιημένος είναι. Πιστεύει βαθιά σε έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η αφοσίωση και ο δικομματισμός. Τον πονάει να βλέπει την μοχθηρία στον σημερινό δημόσιο διάλογο και την κατάρρευση της τέχνης της διπλωματίας.

Η μακροζωία του πατέρα μου είναι ιδιαιτέρως αξιοθαύμαστη αν αναλογιστεί κανείς το πρόγραμμα που ακολούθησε σε όλη του την ενήλικη ζωή, το οποίο περιλαμβάνει μια διατροφή με πολλά λουκάνικα και σνίτσελ, μια καριέρα με αμείλικτο άγχος και μια αγάπη για τον αθλητισμό καθαρά ως θεατής, ποτέ ως συμμετέχων.

Πώς εξηγείται λοιπόν η διαρκής πνευματική και σωματική του ζωτικότητα; Έχει μια άσβεστη περιέργεια που τον κρατά ενεργά απασχολημένο με τον κόσμο. Το μυαλό του διαρκώς εντοπίζει και παλεύει με τις υπαρξιακές προκλήσεις των καιρών. Στη δεκαετία του 1950, το μείζον θέμα ήταν η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και η απειλή τους για την ανθρωπότητα. Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ως ένας πολλά υποσχόμενος νέος 95 ετών, ο πατέρας μου απέκτησε εμμονή με τις φιλοσοφικές και πρακτικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια αναλογιζόταν τις επιπτώσεις αυτής της νέας τεχνολογίας, με τρόπο που ενίοτε θύμιζε στα εγγόνια του τις ιστορίες των ταινιών Terminator. Ενώ βυθιζόταν στις τεχνικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης με την ένταση ενός μεταπτυχιακού φοιτητή του ΜΙΤ, εμπλούτιζε τη συζήτηση για τις χρήσεις της με τη μοναδική φιλοσοφική και ιστορική του διορατικότητα.

Το άλλο μυστικό της αντοχής του πατέρα μου είναι η αίσθηση αποστολής που τον διακρίνει. Παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως ψυχρός ρεαλιστής, κάθε άλλο παρά αποστασιοποιημένος είναι. Πιστεύει βαθιά σε έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η αφοσίωση και ο δικομματισμός. Τον πονάει να βλέπει την μοχθηρία στον σημερινό δημόσιο διάλογο και την κατάρρευση της τέχνης της διπλωματίας.

Ακόμη και όταν οι εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου βρίσκονταν στην κορύφωσή τους, ο Σοβιετικός Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Ντομπρίνιν ήταν τακτικός επισκέπτης στο σπίτι μας. Οι δυο τους έπαιζαν περιστασιακά παρτίδες σκάκι μεταξύ των διαπραγματεύσεων για θέματα που αφορούσαν ολόκληρο τον πλανήτη. Ο πατέρας μου δεν είχε ψευδαισθήσεις σχετικά με την φύση του σοβιετικού καθεστώτος, αλλά αυτές οι τακτικές συζητήσεις βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων σε μια εποχή που οι πυρηνικές υπερδυνάμεις έμοιαζαν να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Μακάρι να γινόταν ένας τέτοιος τακτικός διάλογος μεταξύ των κορυφαίων παικτών στις σημερινές παγκόσμιες εντάσεις.

Πέρα από το σκάκι όμως, η διπλωματία δεν αποτελούσε ποτέ παιχνίδι για τον πατέρα μου. Την ασκούσε με αφοσίωση και επιμονή που γεννήθηκε από προσωπική εμπειρία. Ως πρόσφυγας από τη ναζιστική Γερμανία, είχε χάσει 13 μέλη της οικογένειάς του και αμέτρητους φίλους στο Ολοκαύτωμα. Επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Γερμανία, ως Αμερικανός στρατιώτης, συμμετέχοντας στην απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άχλεμ κοντά στο Ανόβερο. Τον επόμενο μήνα, θα επιστρέψει στο Φυρτ, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του παππού του, ο οποίος δεν διέφυγε.

Ξέρω ότι κανένας γιος δεν μπορεί να είναι πραγματικά αντικειμενικός όσον αφορά στην κληρονομιά του πατέρα του, αλλά είμαι υπερήφανος για την πολιτική του δεινότητα, τις συνεπείς αρχές του και την βαθιά του επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας. Αυτή είναι η αποστολή που επιδίωξε για το μεγαλύτερο μέρος ενός ολόκληρου αιώνα, χρησιμοποιώντας το σπάνιο μυαλό του και την αστείρευτη ενέργειά του για να υπηρετήσει τη χώρα που έσωσε την οικογένειά του και τον οδήγησε σε ένα ταξίδι πέρα από τα πιο τρελά του όνειρα.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την εφηβική μπάντα Protest March

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την απίστευτα feelgood ιστορία τριών εφήβων στη δεκαετία του '80, που σήμερα, 40 χρόνια μετά, ανακάλυψαν ότι τα παιδικά όνειρά μπορεί να πραγματοποιηθούν με τον πιο ανέλπιστο τρόπο
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Lifo Videos / Γιώργος Λιάνης: «Έβγαλα χρήματα που δεν φαντάζεστε, όμως είμαι φτωχός»

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός μετρά εξήντα χρόνια πορείας και αποκαλύπτει, για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της ζωής του, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Στέλιο Καζαντζίδη και από τα παρασκήνια της εξουσίας μέχρι τις πιο προσωπικές του ήττες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Ζούμε, ρε! / Μπορούν άτομα με αναπηρία να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος φιλοξενούν τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, Chief Marketing Officer του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SciFY, σε μια συζήτηση για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που  ανοίγει νέους ορίζοντες.
THE LIFO TEAM
«Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα από το σπίτι μου»

Lifo Videos / «Νιώθω δικαιωμένος που έφυγα στα 15 από το σπίτι μου»

Όταν μιλά για τη μουσική του, τον ενοχλεί που πολλοί στέκονται μόνο στην αναπηρία του ή στην ταυτότητά του ως Ρομά. Ο Βαλάντης Σταμούλης, όμως, θέλει με την ιστορία του να δώσει ελπίδα σε όσους αισθάνονται πως όλα είναι εναντίον τους.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Radio Lifo / «Η Αθήνα έχει κολλήσει σε μια κλιματική παγίδα»

Καύσωνες, θερμική καταπόνηση και διαρκής απειλή πυρκαγιών: η πρωτεύουσα δοκιμάζεται ξανά και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, εξηγεί γιατί αυτή η κατάσταση δεν είναι πια προσωρινή.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ