Ελλαδάρα είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση: Μαλλιοτράβηγμα για μια «συναυλία ειρήνης»

Ελλαδάρα είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση: Μαλλιοτράβηγμα για μια «συναυλία ειρήνης»   Facebook Twitter
0



ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ αρκετές συναυλίες ή εκδηλώσεις κάθε είδους που γίνονται αυτές τις μέρες ανά τη Δύση έχουν γενικό ή «γενόσημο» (generic) τίτλο «συναυλία ειρήνης» ή «συναυλία για την ειρήνη» (peace concert ή benefit). Η μεγάλη «αντιπολεμική» συναυλία με δημοφιλή γερμανικά γκρουπ που έγινε την Κυριακή στην Πύλη του Βραδεμβούργου είχε τίτλο απλώς «Ο ήχος της ειρήνης», ήταν όμως περίπου αυτονόητο ότι διοργανώθηκε ενάντια στη ρωσική εισβολή και υπέρ του ουκρανικού λαού, συγκεντρώνοντας δώδεκα εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια. 

Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που η μεγάλη «συναυλία ειρήνης» που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στα Προπύλαια δεν φαίνεται να έχει τέτοιες φιλανθρωπικές (benefit) φιλοδοξίες, θα μπορούσε να περιέχει κάπου στην αφίσα, αν όχι στον τίτλο της, το όνομα της χώρας που η άγρια στρατιωτική επίθεση εναντίον της προκάλεσε τη διεξαγωγή αυτής της συναυλίας. Αντ’ αυτού, υπάρχει μόνο στο δελτίο Τύπου, έτσι, για το ξεκάρφωμα, χαμένο ανάμεσα σε βρεφικές κοινοτοπίες (όπως το σλόγκαν της αφίσας, «ειρήνη είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση»): «όταν κερδίζει ο πόλεμος, χάνει η ζωή», «τραγουδάμε όλοι μαζί για την ειρήνη, για να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για να σιγήσουν τα όπλα».

Είναι αλήθεια ότι όσο και να τραγουδάς για την ειρήνη, δεν σταματά ο πόλεμος (ή οι πόλεμοι γενικώς), ειδικά αν δεν τολμάς καν να τον αποκαλέσεις με το όνομά του.

Είναι αλήθεια ότι όσο και να τραγουδάς για την ειρήνη, δεν σταματά ο πόλεμος (ή οι πόλεμοι γενικώς), ειδικά αν δεν τολμάς καν να τον αποκαλέσεις με το όνομά του. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συναυλία μοιάζει να αποπνέει, συγχρόνως με την αντιπολεμική, και μια, πλαγίως έστω, αντιπολιτευτική διάθεση. Από την άλλη πλευρά, τι να πει κανείς για όλους εκείνους που επιτίθενται με τόσο λυσσαλέο τρόπο σε μια συναυλιακή εκδήλωση στο κάτω-κάτω, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά χαρακτηρισμούς του τύπου «πουτινόφιλοι», «πουτινόδουλοι» και τα συναφή και εγκαλώντας κόσμο ακόμα και για «εσχάτη προδοσία»; (Ναι, εκεί έχει φτάσει η παράνοια ορισμένων.) Σιγά που δεν θα μπλέκαμε και τη δύσμοιρη Ουκρανία στα μικροπολιτικά πάθη, στους διαρκείς διχασμούς, στην εχθροπάθεια και στην αβάσταχτη εσωστρέφειά μας.

Μια συναυλία είναι, ας κάνουν και άλλοι, με πιο συγκεκριμένη και με πιο υπεύθυνη ατζέντα, δεν θα σκοτωθούμε και γι’ αυτό. Ας πούμε ότι είναι μια ευκαιρία να βγει ο κόσμος και να δει δωρεάν τους αγαπημένους του τραγουδιστές (γούστα είναι αυτά, δεν κρίνουμε, και η αλήθεια είναι ότι στη συναυλία εκπροσωπείται ένα ευρύτατο φάσμα ερμηνευτών). Από τον Νταλάρα και τον Μητσιά μέχρι τον Εισβολέα και τον Θανάσιμο, όσο ανάρμοστα κι αν μοιάζουν τα ονόματά τους στο συγκεκριμένο «αντιπολεμικό» πλαίσιο. Τι να κάνουν κι αυτοί; Να αλλάξουν το καλλιτεχνικό τους brand μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν να συμμετέχουν σε μια «συναυλία ειρήνης»; Έχουν παίξει άλλωστε κατά καιρούς σε ξένα αλλά και σε εγχώρια αντιπολεμικά events σχήματα με πολύ πιο άγρια και απειλητικά ονόματα.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ