Άραγε, τι χρειάζονται οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς;

ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Facebook Twitter
Στην Ακαδημία Αθηνών μάλλον υπέθεσαν ότι είναι πιο πλούσιο το συγγραφικό έργο του Προκόπη Παυλόπουλου… Εικονογράφηση: Ατελιέ/LiFO
0

ΑΡΑΓΕ, ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ οι ποιητές σε μικρόψυχους καιρούς, αναρωτιόνταν ο ρομαντικός Γερμανός ποιητής Φρίντριχ Χέλντερλιν. Πιθανόν η Ακαδημία Αθηνών να απαντούσε ότι ίσως και να μη χρειάζονται σε τίποτα. Αντιθέτως, πολιτικοί ταγοί που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή κρίνονται πιο σημαντικοί για να κοσμούν τα έδρανα στις επιβλητικές αίθουσες της.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ναι, ο άνθρωπος που βρέθηκε σε θέσεις εξουσίας και έχει τεράστιες ευθύνες για τη χρεoκοπία της χώρας είναι πλέον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια εκλογή που προκαλεί πολλές απορίες. Ως προς την αιτιολογία της εκλογής, διαβάζουμε: «Με την όλη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία, το πλούσιο και υψηλού επιπέδου συγγραφικό και διδακτικό του έργο, αναδείχθηκε, χωρίς αμφιβολία, σε εξέχοντα επιστήμονα του Δημοσίου Δικαίου». 

Την ίδια στιγμή σε μια παρόμοια ψηφοφορία οι υποψηφιότητες τριών κορυφαίων εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως είναι ο Τίτος Πατρίκιος, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Νάσος Βαγενάς, απορρίφθηκαν και κρίθηκαν «άγονες». 

Από το σκεπτικό της Ακαδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ οι τρεις ποιητές δεν τα κατάφεραν επειδή μοιράστηκαν οι ψήφοι στις τρεις μυστικές ψηφοφορίες.  

H Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 13ης Οκτωβρίου 2022, εξέλεξε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιο Παυλόπουλο ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα Δημοσίου Δικαίου (Διοικητικού Δικαίου-Συνταγματικού Δικαίου) στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Αυτό που δεν αναγράφεται είναι ότι ήταν η μοναδική υποψηφιότητα που κατατέθηκε. Ουσιαστικά, δηλαδή, μόνο ένας συνταγματολόγος έσπευσε να καταθέσει την υποψηφιότητά του προκειμένου να εκλεγεί μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Αντιθέτως, όσον αφορά την ψηφοφορία για την έδρα της ποίησης, η οποία και έχει μείνει κενή μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά, απορρίφθηκαν και οι τρεις υποψηφιότητες των γνωστών διανοουμένων.  

Συγκεκριμένα, ο Τίτος Πατρίκιος έλαβε μόλις 13 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 19. Στην Ακαδημία Αθηνών προκειμένου να εκλεγείς μέλος χρειάζεσαι το 50+1% των ψήφων των μελών της. Έτσι, με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν, η ψηφοφορία ανακηρύχθηκε άκυρη. Σε επικοινωνία που είχα με τον Τίτο Πατρίκιο δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το αποτέλεσμα. Λογικό.

Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός με διαβεβαίωσε ότι η Ακαδημία Αθηνών μετά την ψηφοφορία που κρίθηκε «άγονη» έχει σκοπό να επανέλθει πολύ σύντομα. Επίσης, διευκρίνισε ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και καθεμία έχει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. «Δεν έχει καμία σχέση η μια εκλογή με την άλλη», επισήμανε στη συνομιλία μας και πρόσθεσε ότι «τα μέλη της Ακαδημίας καλούνται να επιλέξουν τους νέους συναδέλφους με ακαδημαϊκά κριτήρια».

Από το σκεπτικό της Ακαδημίας αντιλαμβανόμαστε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος εκλέχθηκε επειδή ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, ενώ οι τρεις ποιητές δεν τα κατάφεραν επειδή μοιράστηκαν οι ψήφοι στις τρεις μυστικές ψηφοφορίες.  

Θα σταθώ βέβαια στη φράση της ανακοίνωσης που αφορά τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «είναι άξια μνείας η πολιτική του σταδιοδρομία». Και αντιγράφω από ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο γραμματέας οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης: «Αναζητώ –δια της τεκμηρίωσης– το συμβολισμό της είδησης και δυσκολεύομαι. Στα δικά μου μάτια ο Προκόπης Παυλόπουλος συμβολίζει τη διαπλοκή (βασικός μέτοχος), τη διαφθορά (γαλάζια συνέντευξη), το πελατειακό κράτος (στέιτζ), τον παλαιοκομματισμό, τη σπατάλη (διπλασιασμός των δαπανών στον Δ.Τ.) και συνοψίζοντας, την οικονομική (και ηθική) χρεοκοπία της χώρας το 2009. Η πρώτη επιβράβευσή του ήρθε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική στη χώρα το 2015 να έχει απολέσει κάθε θεσμική διάσταση κ να ορίζεται από τακτικισμούς και μόνο. Έτσι, σε μία σιωπηρή και ανίερη συμμαχία της "αριστεράς" με την καραμανλική πτέρυγα, επιβραβεύτηκαν τα πρόσωπα και οι πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα. Η δεύτερη επιβράβευση έρχεται από την Ακαδημία Αθηνών το 2022, θυμίζοντάς μας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα συνεχίζει να μην τα καταφέρνει. Και εις ανώτερα».

Δεν μπορώ να βρω εύκολα κάποιον που μπορεί να διαφωνήσει με όσα γράφει ο κ. Παραστατίδης. Ειδικότερα, θα μπορούσαν πολλοί να πουν ότι η εκλογή Παυλόπουλου στην Ακαδημία Αθηνών ήταν μια τιμητική διάκριση για το ρεκόρ διορισμών που έκανε στο Δημόσιο, την πλήρη διάλυση της πρωτεύουσας στα επεισόδια του 2008, τη συστράτευσή του με το εθνολαϊκιστικό αντιμνημονιακό μέτωπο, και ας είχε ψηφίσει κανονικά το μνημόνιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαμαρά, τα εθνικιστικά παραληρήματα για τη Μακεδονία, την πλήρη γελοιοποίησή του κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την παράνομη πρόσβαση της ιδιαιτέρας γραμματέως του στο email του γραφείου της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ή για τη «βολική» και «ακίνητη», όπως είχε χαρακτηρίσει τη στάση του η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη όταν η ίδια και η Ρένα Δούρου δέχθηκαν επίθεση από τον Ηλία Κασιδιάρη στο τηλεοπτικό πλατό του ANT1. Άλλωστε, μια φράση που τον ακολουθεί από τότε είναι το «έμεινε Παυλόπουλος». 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να μην είναι πια Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μη δέχθηκε ποτέ την ήττα του, αλλά θεωρεί ότι μέσω της Ακαδημίας Αθηνών ο εθνικός ρόλος που οραματίζεται θα έχει συνέχεια, όπως και οι πολιτικές του σκοπιμότητες.   

Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος είχε λάβει από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο ποίησης για το σύνολο του έργου του. Αυτές τις μέρες, όμως, δεν κρίθηκε εφικτό να γίνει μέλος της όπως και οι Μιχάλης Γκανάς και Νάσος Βαγενάς.

Πιθανόν, για τα υπόλοιπα μέλη της δεν κρίθηκε ως πρώτιστο το γεγονός ότι ειδικά ο Τίτος Πατρίκιος, που θεωρείται ο κορυφαίος εν ζωή Έλληνας ποιητής, έχει δώσει τα καλύτερα ποιήματα εξορίας διεθνώς, έχει μετατρέψει σε λέξεις τις εμφυλιοπολεμικές εμπειρίες του και έχει εκφράσει την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από την πολιτική ποίηση. Μάλλον υπέθεσαν ότι είναι πιο πλούσιο το συγγραφικό έργο του Προκόπη Παυλόπουλου…

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κικη δημουλα

Βιβλίο / Kική Δημουλά: Ο ποιητής είναι σαν συναγερμός

Είκοσι οκτώ πεζά κείμενα της Κικής Δημουλά, που μπορεί να διαβαστούν σαν ένας αυτοβιογραφικός οδηγός στο έργο της. Η κόρη της Έλση Δημουλά, που επιμελήθηκε τη συλλογή, τα χαρακτηρίζει «ποιητικά χρονογραφήματα».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ