ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

πες μου μια λέξη* ο πρώιμος καπιταλισμός του Διονυσίου Σολωμού

πες μου μια λέξη* ο πρώιμος καπιταλισμός του Διονυσίου Σολωμού Facebook Twitter
Νικόλαος Κουτούζης, Ο Διονύσιος Σολωμός βρέφος
1

Στην Μία αιωνιότητα και μία μέρα  του Αγγελόπουλου, ο Μπρούνο Γκανζ /Αλέξανδρος αφηγείται (με τη φωνή του Πέτρου Φυσσούν) τον λαϊκό θρύλο που θέλει τον Σολωμό να αγοράζει (κυριολεκτικά) λέξεις ,προσπαθώντας να μάθει τη γλώσσα της μάνας του, της Αγγελικούλας.

Tην άλλη μέρα,μ' ένα καράβι από τη Βενετία, γύρισε στην Ελλάδα, στη Ζάκυνθο, στο νησί του. Ξαναβρήκε τα πρόσωπα, τα χρώματα, τις μυρωδιές, το πατρικό του. Αλλά δεν ήξερε τη γλώσσα.'Ηθελε να τραγουδήσει την Επανάσταση, αλλά δεν ήξερε τη γλώσσα της μάνας του. 'Αρχισε τότε να τριγυρίζει στις γειτονιές, στα χωράφια, στα ψαροχώρια καταγράφοντας τις λέξεις που άκουγε και πληρώνοντας κάθε λέξη που δεν ήξερε. Η φήμη έφτασε παντού: ο Ποιητής αγοράζει λέξεις! Από τότε, όπου πήγαινε, μαζεύονταν φτωχοί απ' όλο το νησί, μεγάλοι και παιδιά, πολιορκώντας τον για να του πουλήσουν λέξεις (...)

 

Κι εγώ που σήμερα, της ποιήσεως ανήμερα, ανοίγω κολώνιες στην υγειά του και του ζυμώνω φανουρόπιτες να μου φανερωθεί, σκάω και ζηλεύω τη μικρούλα που του πούλησε την πιο σπουδαία λέξη, τη λέξη που έψαχνε όλη του τη ζωή και μόλις τη βρήκε άστραψε φως: τη λέξη αλαφροΐσκιωτος .

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια