Ανησυχίες και διλήμματα πριν από την κάλπη

Ανησυχίες και διλήμματα πριν από την κάλπη Facebook Twitter
Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια (ενώ στην πραγματικότητα ψήφισε άλλο ένα και το υλοποίησε), η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι επέστρεψε τη χώρα στην κανονικότητα (παρότι οι νόμοι των μνημονίων δεν έχουν καταργηθεί). Φωτ.: Sooc
0

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ότι στις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές δεν θέλει να μιλάει για το παρελθόν, αλλά μόνο για το μέλλον, και είναι εύλογο αφού για τα δύο μεγάλα ζητήματα που άφησαν σκιές στην τετραετία της διακυβέρνησης του, τις υποκλοπές και τα Τέμπη, δεν καταφέρνει να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Κι ενώ υποστηρίζει ότι όσα υποσχέθηκε προεκλογικά το 2019 τα έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια, όταν τον ρωτούν για αυτά που δεν έκανε, απαντά ότι θα είναι η προτεραιότητά του για την επόμενη τετραετία.

«Καλύτεροι μισθοί για όλους»

Τη μεγαλύτερη έμφαση επιλέγει να τη δίνει στην οικονομία, την οποία θεωρεί προνομιακό του πεδίο και αυτή που κυρίως θα κρίνει εκλογές. «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που όμως για να την πάρουμε, χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή και αποτελεσματική» είπε εχθές, δηλώνοντας ότι ο σημαντικότερος στόχος της επόμενης τετραετίας θα είναι «οι καλύτεροι μισθοί για όλους».

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Αυτό που δεν μας λένε τα άλλα κόμματα, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση που ζητάει να πάμε στη Χάγη, είναι τι θα περιέχει» είπε και δήλωσε πως ανησυχούν ότι θα περιέχει επώδυνους όρους για τα ελληνικά συμφέροντα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας και απαράδεκτες υποχωρήσεις».

«Σας σώσαμε και σας κάναμε ανθρώπους»

Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια (ενώ στην πραγματικότητα ψήφισε άλλο ένα και το υλοποίησε), η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι επέστρεψε τη χώρα στην κανονικότητα (παρότι οι νόμοι των μνημονίων δεν έχουν καταργηθεί).

Ανησυχίες και διλήμματα πριν από την κάλπη Facebook Twitter
Σε ένα τηλεοπτικό πάνελ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την παρατήρηση στον Πάνο Σκουρλέτη ότι μιλάνε σαν να μην έχουν κυβερνήσει ποτέ και εκείνος της απάντησε: «Όχι, έχουμε κυβερνήσει. Σας σώσαμε και σας κάναμε ανθρώπους».

Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο εχθές ήταν όταν, σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την παρατήρηση στον Πάνο Σκουρλέτη ότι μιλάνε σαν να μην έχουν κυβερνήσει ποτέ και εκείνος της απάντησε: «Όχι, έχουμε κυβερνήσει. Σας σώσαμε και σας κάναμε ανθρώπους».

Παρότι η φράση αυτή και το ύφος του Π. Σκουρλέτη επικρίθηκαν και ο ίδιος επιχείρησε να ανασκευάσει κάπως, η αλήθεια είναι ότι και στη Ν.Δ. αρκετοί πιστεύουν το ίδιο – ότι δηλαδή το 2015 τους έσωσαν μετά το δημοψήφισμα που βγήκε το όχι και το έκαναν ναι, με τον πιο αναίμακτο τρόπο. Βέβαια, τους κατηγορούν ότι τους έσωσαν από ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά λέει πολλά ότι στις εκλογές του 2023 συζητιέται ακόμα τι έγινε το 2015. 

Το δίλημμα της Ν.Δ.: Συνέχεια με ασφάλεια ή ρίσκο με περιπέτεια

Και παρότι κάθε εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται από τους πολιτικούς αρχηγούς ως κρίσιμη, χθες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις εκλογές της 21ης Μαΐου «ως τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών, διότι θα καθορίσουν την εθνική πορεία της χώρας για μια δεκαετία» και έθεσε ξανά το δίλημμα «συνεχίζουμε στον δρόμο της σιγουριάς και της προόδου ή ρισκάρουμε σε νέες περιπέτειες».

Το επιθετικό φλερτ Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

Ανησυχίες και διλήμματα πριν από την κάλπη Facebook Twitter
Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς που κυβέρνησε από τη Μεταπολίτευση και μετά». Φωτ.: Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία αφιέρωσε αρκετό χρόνο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Απορώ με τον κ. Ανδρουλάκη πώς δεν κατανοεί ότι ο μόνος τρόπος να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι να ηττηθεί αποφασιστικά και τελεσίδικα η κυβέρνηση των υποκλοπών και της συγκάλυψης» είπε σε μία ακόμα προσπάθεια να πιέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστούν.  

Σε άλλο σημείο υπήρξε και πιο επιθετικός, όταν αναρωτήθηκε αν στο ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν αυτό «το ανιστόρητο διμέτωπο» αυτοί που θέλουν «να είναι αποκλειστικοί κληρονόμοι της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου». Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές, άλλωστε, είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι «η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς που κυβέρνησε από τη Μεταπολίτευση και μετά». 

Ο τσοπάνης και τα πρόβατα

Απάντηση με καθυστέρηση κάποιων ωρών έδωσε και στον γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, λέγοντας ότι στο debate «εμφανίστηκε ως τσοπάνης, που εμείς ξυνόμαστε στην γκλίτσα του», αλλά αυτός θέλει να του πει να γνωρίζει ένα πράγμα, ότι «οι προοδευτικοί πολίτες, οι αριστεροί πολίτες, οι κομμουνιστές, δεν είναι πρόβατα».

Οι εκλογές ως κολυμβήθρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε χθες και στην υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή χαρακτηρίζοντας «fake την παραίτηση του υπουργού των Τεμπών, που είναι πάλι υποψήφιος στις Σέρρες γιατί θέλει και αυτός να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ». «Είναι πια ολοφάνερο: Βλέπουν την ψήφο του ελληνικού λαού ως ξέπλυμα για τα ατοπήματά τους και δεν νοιάζονται για το πένθος των ανθρώπων».

Τα στελέχη της Ν.Δ. απαντούν αυτομάτως στις κατηγορίες αυτές ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν είναι καταδικασμένος όπως ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και τους κατηγορούν ότι παρόμοια ευαισθησία δεν είχαν επιδείξει για τη Ρένα Δούρου μετά το Μάτι. 

Η Ν.Δ. τώρα χρησιμοποιεί και αυτή το επιχείρημα ότι παραιτηθείς υπουργός θα κριθεί από τον λαό (των Σερρών εν προκειμένω) στις προσεχείς εκλογές, ενώ ακριβώς το ίδιο λένε και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά, που δεν βγήκε από τα ψηφοδέλτια ακόμα και μετά από την ομόφωνη καταδίκη.  

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να φτιάξει κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών και γι' αυτό θα είναι κρίσιμο ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα. Εκτίμησε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ρισκάρει να πάει σε δεύτερες εκλογές.

Οι απαντήσεις Ανδρουλάκη

Ανησυχίες και διλήμματα πριν από την κάλπη Facebook Twitter
Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ και με ποιον θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει, απάντησε ότι «είμαστε απέναντι στις πρακτικές και του Μητσοτάκη και του Τσίπρα». Φωτ.: Eurokinissi

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εξακολουθεί να μην ενδίδει στις πιέσεις Τσίπρα, εξήγησε εχθές για τις υποκλοπές ότι: «Έχει προσφύγει τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη», στις οποίες έχει εμπιστοσύνη και περιμένει αποτελέσματα. «Θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος όσων συμμετείχαν σε αυτό το σκάνδαλο κι αν κριθούν ένοχοι, να πάνε στη φυλακή» είπε. 

Απάντησε όμως άλλη μια φορά και στα καρφιά του Τσίπρα, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική προίκα του Ανδρέα Παπανδρέου και είναι ένα σοσιαλιστικό κεντροαριστερό κόμμα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι κομμουνιστικογενές». Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ και με ποιον θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει, απάντησε ότι «είμαστε απέναντι στις πρακτικές και του Μητσοτάκη και του Τσίπρα».

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη Κουτσούμπα

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ρωτήθηκε και αυτός εχθές για την πρόσκληση συμμετοχής στην προοδευτική κυβέρνηση και είπε ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει τις απαντήσεις. «Δεν απευθύνεται στο ΚΚΕ, αλλά στους ψηφοφόρους του γιατί έχει στριμωχτεί. Ξέρει ότι ένας κόσμος που έζησε την τετραετία της διακυβέρνησής του έχει βγάλει συμπεράσματα, έχει αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει προσεγγίσει το ΚΚΕ» δήλωσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τα καλάθια και τα pass» που «δεν είναι πρόγραμμα φιλολαϊκής διακυβέρνησης» ενώ και «η ανάπτυξη και οι επενδύσεις –αυτής της κυβέρνησης– έχουν ταξικό πρόσημο και δεν ωφελούν τους εργαζόμενους».

«Το θερμό επεισόδιο θα γίνει»

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Αυτό που δεν μας λένε τα άλλα κόμματα, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση που ζητάει να πάμε στη Χάγη, είναι τι θα περιέχει» είπε και δήλωσε πως ανησυχούν ότι θα περιέχει επώδυνους όρους για τα ελληνικά συμφέροντα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας και απαράδεκτες υποχωρήσεις».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου που «λειτουργεί ως την άλλη όψη του νομίσματος των διαπραγματεύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και έχουν μάλιστα ξεκινήσει και με ευρωατλαντική ομπρέλα για να αποσπάσουν την Τουρκία από τα χέρια της Ρωσίας» είπε. 

Ο Δ. Κουτσούμπας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το θερμό επεισόδιο θα γίνει, για να κάτσουμε με το ζόρι μετά στις διαπραγματεύσεις όταν θα υπάρχουν κάποια δεδομένα. Έτσι γίνεται πάντα» υποστήριξε. «Και βεβαίως το ΝΑΤΟ το έχει πει, οι ΗΠΑ το έχουν πει. Ξεκίνησε από τότε με το "no troops, no ships, no flags", όχι στρατεύματα, όχι στόλους, όχι σημαίες, και φτάσαμε εδώ στη "γαλάζια πατρίδα", στο γκριζάρισμα όλου του Αιγαίου, και η ιστορία αυτή δυστυχώς συνεχίζεται».

Στήριξη Μητσοτάκη από πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ

Ανησυχίες και διλήμματα πριν από την κάλπη Facebook Twitter
«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα». Φωτ.: Eurokinissi

Με ένα άρθρο της στην «Καθημερινή» με τίτλο «Εκλογές 2023: Για τη σταθερότητα» η πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έκανε γνωστή εχθές την απόφαση της να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κ. Χριστοφιλοπούλου ήταν από τα στελέχη που ανέδειξε ο Κώστας Σημίτης και ανήκε στο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, ενώ τελευταία ήταν κοντά με τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος ήθελε να την προτείνει ως πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής.

Στο άρθρο της, με το οποίο εκδήλωσε τη στήριξή της προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Είναι καιρός για ψήφο που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της οικονομικής ανάκαμψης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει συγκεκριμένα και απτά δείγματα μεταρρυθμιστικής ορμής και δυναμικής αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με σταθερότητα, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα».

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM
Ο Πιβό και οι ταξιτζήδες

Οπτική Γωνία / Ο επιδραστικός Πιβό και οι ταξιτζήδες

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, μια εκπομπή για το βιβλίο και τη λογοτεχνία με τεράστια θεαματικότητα στην ελληνική τηλεόραση, που να συζητείται και να καθηλώνει τους πάντες μπροστά στις οθόνες, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. 
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Οπτική Γωνία / Γιατί ο Ίλον Μασκ κουβαλάει παντού μαζί του τον τρίχρονο γιο του;

Ο μικρός X εμφανίζεται διαρκώς μαζί του, ακόμα και σε ακατάλληλες ώρες και περιστάσεις, βοηθώντας τον Μασκ να «μαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και λειτουργώντας ως πιόνι στη διαμάχη του με την Grimes για τη γονική επιμέλεια.
THE LIFO TEAM
Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το μανιφέστο Κασσελάκη προκαλεί τρόμο στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παραδίδει τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Παραμερίζει τα όργανα και προκρίνει την «αδιαμεσολάβητη σχέση» του με τον λαό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Social Media / Μάνος Καμακάρης: «Δεν με αφορά οτιδήποτε είναι εύπεπτο από στρέιτ ανθρώπους»

Ο Μάνος Καμακάρης καταφέρνει να δημιουργεί το πιο αναπολογητικά queer περιεχόμενο στο αποστειρωμένο, κατά τα άλλα, ελληνικό TikTok, όσο εφαρμόζει ευλαβικά highlighter στα ζυγωματικά του.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Οπτική Γωνία / «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό»

Η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca και τα οφέλη έναντι των κινδύνων από τον εμβολιασμό. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ