«Το 2024 θα είχαμε ιπτάμενα αμάξια, αντ’ αυτού στο γραφείο συζητάμε για τα αυτονόητα»

Γιώργος Τσαγκόζης: «Στο 2024 θα είχαμε ιπτάμενα αμάξια, που λέει το meme, αντ’ αυτού στο γραφείο τον τελευταίο καιρό συζητάμε για τα αυτονόητα» Facebook Twitter
Δεν είχα ποτέ «αλλά» όσον αφορά τα πιστεύω μου και τη σχέση μου και με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
0


ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τους γκέι, έχω και συνεργάτες γκέι, αλλά… Βασικά σε αυτή την περίπτωση δεν θα διαβάσετε κάτι πέρα από το «αλλά». Όταν ο Αλέξανδρος Διακοσάββας μου είπε ότι θα ήθελε να του καταθέσω την εμπειρία μου ως εργαζόμενου σε ένα γραφείο όπου οι στρέιτ δεν αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία, τον κοίταξα με περιέργεια, γιατί δεν κατάλαβα αρχικά τι ακριβώς ήθελε να γράψω.

Όπως προείπα, δεν είχα ποτέ «αλλά» όσον αφορά τα πιστεύω μου και τη σχέση μου και με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Υπήρξα πάντοτε υποστηρικτής της, και μάλιστα μέσα από αυτήν τη στήριξη που της προσέφερα κατά καιρούς στα social media ένιωσα και γω κάποια μικρά ψήγματα του τυφλού μίσους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο και, φυσικά, στον «πραγματικό κόσμο».

Μέσα από αυτά συνειδητοποίησα ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι αγώνες τους για ισότητα και ισονομία είναι οι αγώνες όλων των προοδευτικών πολιτών που ασφυκτιούμε από τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Τα σεξιστικά σχόλια και οι σεξιστικοί χαρακτηρισμοί πήγαιναν κι έρχονταν σε οποιοδήποτε ποστ έκανα και υποστήριζε τους γάμους ομοφύλων ή σατίριζε την τοξική αρρενωπότητα που ερχόταν σε αντίθεση ό,τι δεν ανταποκρινόταν στα «αρσενικά πρότυπα», ακόμα και αν ήξεραν ότι είμαι στρέιτ.

Το 2024 θα είχαμε ιπτάμενα αμάξια, που λέει το meme, αντ’ αυτού στο γραφείο τον τελευταίο καιρό συζητάμε για τα αυτονόητα, δηλαδή για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο και την τεκνοθεσία.

Αντί για τις κλασικές, αθλητικές συζητήσεις που έκανα με τους συναδέλφους μου στις προηγούμενες δουλειές, τώρα μιλάμε για αρνητικές και θετικές ψήφους που υπολογίζουμε για να δούμε αν θα υπερψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο, και τα ονόματα ποδοσφαιριστών που έπαιξαν καλά ή χάλια τώρα έχουν αντικατασταθεί από αυτά των βουλευτών που θα απέχουν ή θα ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά.

Πάντα ήμουν σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά μέσα από την καθημερινή μου συνεργασία με τα ενεργά μέλη αυτής της κοινότητας κατανόησα βαθύτερα τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και αφορούν είτε νομικά ζητήματα που προκύπτουν επειδή οι «πατρίς θρησκεία οικογένεια» συμπολίτες μας τους στερούν δικαιώματα είτε τις άπειρες προκαταλήψεις που υπομένουν στην καθημερινότητά τους και τους κάνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Μέσα από αυτά συνειδητοποίησα ότι, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι αγώνες τους για ισότητα και ισονομία είναι οι αγώνες όλων των προοδευτικών πολιτών που ασφυκτιούμε από τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας. Έναν συντηρητισμό που πάντα υπήρχε, απλώς είχε αράξει για λίγο στο background και τώρα, με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σύμμαχό της την άνοδο της ακροδεξιάς, που αριθμεί πλέον τρία κόμματα στο Κοινοβούλιο, φαίνεται να επιστρέφει με δριμύτητα.

«Είναι φοβερό που ακόμα πρέπει να παλεύουμε γι’ αυτές τις μαλακίες», που έλεγε και ένα πανό για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, όμως πρέπει.

Ο Γιώργος Τσαγκόζης είναι δημοσιογράφος, συνεργάτης και φίλος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFΟ δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ