«Σοφή η μ@λ@κία σου»

«Σοφή η μαλακία σου» Facebook Twitter
Έχει πει πολύ φριχτά και πολύ βαριά πράγματα, που φανέρωναν απίστευτη εμπάθεια, ακόμα και προσωπική βεντέτα.
0

«ΣΟΦΗ Η ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ»... Αυτή ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές (και πιο διφορούμενες) ατάκες που πετούσε ο Γιώργος Γεωργίου στους νυχτόβιους μαζοχιστές που έπαιρναν τηλέφωνο στις εκπομπές του. Μια ατάκα που θα μπορούσε να του επιστραφεί, αφού κάποιες από τις μαλακίες που έλεγε (το «Καφενείο των φιλάθλων» ήταν άλλωστε ο ορισμός ή μάλλον το απώτατο όριο του «λέμε και καμιά μαλακία για να περνά η ώρα» και γι’ αυτό τις χαζεύαμε μαγνητισμένοι κάποτε) είχαν, αν όχι κάποιο βάθος, σίγουρα κάποιο πνεύμα.

Υπό αυτή την έννοια, εκτός από περφόρμερ και προβοκάτορας, ήταν δημοσιογράφος – καλός δημοσιογράφος μάλιστα, στον τρόπο που αποτύπωνε μια κατάσταση, που αντανακλούσε μια ολόκληρη κουλτούρα (μια πραγματικότητα), που χειραγωγούσε τους αρρώστους που ξεροστάλιαζαν υπομονετικά στην άλλη άκρη της γραμμής και πλήρωναν τόσα κερατιάτικα μέχρι να έρθει η σειρά τους να πουν δημοσίως τον πόνο τους. Ήταν ο θρίαμβος της αντι-τηλεόρασης.  

Δεν ήταν απλά ένας ομοφοβικός του συρμού, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι (ειδικά στο περιθώριο, αλλά και στον ίδιο τον πυρήνα του ποδοσφαίρου), αλλά εμφανιζόταν σχεδόν ως ακτιβιστής της πιο απροκάλυπτης ομοφοβίας και ως θιασώτης της πιο ανελέητης ρητορικής μίσους.

Έχω δει τόνους Γεωργίου. Το ομολογώ, μου φαινόταν ελκυστική η φυσιογνωμία του με το «Μάλμπορο» ως μοναδικό αξεσουάρ στο πλατό – στο ραδιόφωνο δεν είχα καμία διάθεση να τον ακούσω ποτέ, ούτε φυσικά και να τον διαβάσω στον (αλήστου μνήμης) «Φίλαθλο». Και δεν το έβρισκα λούμπεν, ούτε «αυθεντικό», ούτε καλτ το θέαμα.

Ήταν ένα αφιλτράριστο χάος οπαδικής συνωμοσιολογίας, παρασκηνιακής σπέκουλας και προαστιακής μανούρας. Απόηχοι από γήπεδα, καφετέριες, μπιλιάρδα, αποδυτήρια, λέσχες, νυχτερινές πλατείες. Μέχρι που πλέον δεν είχε πλάκα, μέχρι που μεταστράφηκε σε κάτι σκοτεινό και σάπιο και σκατόψυχο, όταν άρχισε να τα σκιάζει όλα η αβάσταχτη παθολογία όχι των θεατών που έβγαιναν στον αέρα, αλλά του ίδιου του Γεωργίου. 

Κάποιος ή κάποια που δεν είχε παρακολουθήσει τα κατά καιρούς ξεσπάσματά του εναντίον των γκέι, μπορεί να θεωρήσει υπερβολικά όσα του καταλογίζουν σχετικώς. Δεν είναι καθόλου υπερβολικά, δυστυχώς. Έχει πει πολύ φριχτά και πολύ βαριά πράγματα, που φανέρωναν απίστευτη εμπάθεια, ακόμα και προσωπική βεντέτα. Ήταν τόσο φάλτσα και άγρια και εκτός πλαισίου.

Δεν ήταν απλά ένας ομοφοβικός του συρμού, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι (ειδικά στο περιθώριο, αλλά και στον ίδιο τον πυρήνα του ποδοσφαίρου), αλλά εμφανιζόταν σχεδόν ως ακτιβιστής της πιο απροκάλυπτης ομοφοβίας και ως θιασώτης της πιο ανελέητης ρητορικής μίσους. Κάποια στιγμή τον έκλεισα και δεν επέστρεψα ποτέ.

Ποτέ όμως δεν τον έσβησα (ή «ακύρωσα») εντελώς, αφού παρά τα μνημειώδη και σχεδόν εγκληματικά στραβά του, υπήρξε στην πραγματικότητα πιο οικείο πρόσωπο από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιφανών τηλε-προσωπικοτήτων κάθε επιπέδου και είδους. Τουλάχιστον εκείνος ήταν ειλικρινής. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Εύχομαι ειλικρινά να αναπαυθεί, πάντα έμοιαζε να το έχει ανάγκη.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Daily / Παθός αλλά μη μαθός: Αυλαία χθες για το Curb Your Enthusiasm μετά από 25 χρόνια γέλιου 

Το κωμικό δημιούργημα του Λάρι Ντέιβιντ μας συντρόφεψε εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα, εκδηλώνοντας ό,τι πιο ανάρμοστο μπορεί να φανταστεί κανείς, με σπαρταριστά –και απελευθερωτικά για εμάς τους θεατές– αποτελέσματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Daily / Ripley: Εγκληματική ιεροτελεστία σε ασπρόμαυρο φόντο

Το διάσημο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» απλώνεται αργά και υποβλητικά στην πιο κινηματογραφικά φιλόδοξη ίσως τηλεοπτική σειρά που έχει παρουσιάσει ποτέ το Netflix.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Daily / Palm Royale: Μια σειρά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πάντα υπέροχης Κρίστεν Γουίγκ

Η νέα φιλόδοξη σειρά του Apple TV+ αποτελεί ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό στο μάτι αμάλγαμα δραματικής σαπουνόπερας και σατιρικής φάρσας, που στα καλύτερά του λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ