Πι Τζέι Ο’Ρουρκ: Ο τελευταίος cool συντηρητικός

pj o rourke Facebook Twitter
«Αν έχω μια σταθερή πεποίθηση σχετικά με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, αυτή είναι η εξής: Ο Θεός είναι Ρεπουμπλικάνος και ο Άγιος Βασίλης Δημοκρατικός». Φωτ.: David Howells/Corbis via Getty Images/Ιdeal Image
0

ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ, στα 74 του, ο επιφανής Αμερικανός αρθρογράφος, συγγραφέας και λειτουργός της πιο καυστικής (αλλά ποτέ μοχθηρής) πολιτικής σάτιρας, Πι Τζέι Ο’Ρουρκ (P.J. O'Rourke), όμως το συντηρητικό, σαρδόνιο και συχνά σπαρταριστό πνεύμα του έμοιαζε εδώ και αρκετά χρόνια εκτός εποχής, με τη σταδιακή άλωση μιας κλασικής «ζαμανφού» και καλλιεργημένης συντηρητικής / αντι-κρατιστικής αντίληψης από τα σύγχρονα ρεύματα της εθνικο-λαϊκιστικής, «θρησκευτικής», «εναλλακτικής» και άκρας δεξιάς.

Παιδί των ελευθεριακών ‘60s, ξεκίνησε ως νεαρός μαοϊκός μπον βιβέρ, αργότερα δούλεψε για το «Atlantic» και το «Rolling Stone», σταδιακά όμως εστίασε τη σαρκαστική του προδιάθεση στις (μπουρζουά) υποκρισίες της φιλελεύθερης κεντροαριστεράς.

«Όταν χρησιμοποιώ τον όρο "liberal" υποτιμητικά», έλεγε, «δεν εννοώ τους προοδευτικούς ή τους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, ούτε καν τους Δημοκρατικούς "μεγαλοκρατιστές" απαραίτητα. Εννοώ ένα είδος φυσικής αριστοκρατίας, μια λέσχη αριστείας όπου δεν χρειάζεται να είσαι γενναίος, έξυπνος, δυνατός ή τυχερός για να γίνεις μέλος, το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώνεις φιλελεύθερος».

Κι αν ο αντιδραστικός σαρκασμός του μοιάζει ίσως ξινός και «προνομιούχος» και παλιακός σε μια εποχή ύψιστης κρισιμότητας, ακραίας πόλωσης, απόλυτης σοβαροφάνειας και ακατάσχετης ηθικολογίας σαν την δική μας, δεν παύουν πολλές από τις ατάκες του να αποτελούν ένα ευφυές και καλοδεχούμενο πνεύμα αντιλογίας.

Στην πορεία έγραψε και καμιά εικοσαριά βιβλία. Κι αν ο αντιδραστικός σαρκασμός του μοιάζει ίσως ξινός και «προνομιούχος» και παλιακός σε μια εποχή ύψιστης κρισιμότητας, ακραίας πόλωσης, απόλυτης σοβαροφάνειας και ακατάσχετης ηθικολογίας σαν την δική μας, δεν παύουν πολλές από τις ατάκες του να αποτελούν ένα ευφυές και καλοδεχούμενο πνεύμα αντιλογίας.

Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές…

— Δύο είναι οι εικόνες που χαρακτηρίζουν κάθε αμερικανική πρεσβεία στον κόσμο: μια μεγάλη αντιαμερικανική διαδήλωση και μια μεγάλη ουρά για χορήγηση βίζας.

— Η επιλογή μας είναι ανάμεσα στους Δημοκρατικούς, που δεν μπορούν να μάθουν από το παρελθόν, και στους Ρεπουμπλικάνους, που δεν μπορούν να πάψουν να ζουν στο παρελθόν.

— Αν έχω μια σταθερή πεποίθηση σχετικά με το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, αυτή είναι η εξής: Ο Θεός είναι Ρεπουμπλικάνος και ο Άγιος Βασίλης Δημοκρατικός.

— Ο ιδεαλιστής μπορεί να είναι ο χειρότερος νταής: «Νοιάζομαι πιο πολύ από σένα. Νοιάζομαι τόσο πολύ που δεν μπορώ να φάω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Και επειδή νοιάζομαι πιο πολύ από σένα, αυτό με κάνει καλύτερο άτομο. Και επειδή είμαι καλύτερο άτομο, έχω το δικαίωμα να σου τη λέω».

— Το μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα να κάνεις ό,τι θέλεις. Συνοδεύεται όμως απαραίτητα από τη μόνη βασική ανθρώπινη υποχρέωση – την υποχρέωση να δέχεσαι τις συνέπειες των πράξεών σου.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ