Μια μέρα στον πόλεμο

Μια μέρα στον πόλεμο Facebook Twitter
Δεν πρέπει όμως να παραπονιόμαστε, μας λένε, υπάρχει πόλεμος. Μην είστε φλώροι. Eικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΗΤΑΝ ENAΣ ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ όσο να ’ναι αυτό με τη Ρωσο-ουκρανή δημοσιογράφο (ή ό,τι είναι, δεν κατέστη σαφές ακριβώς) που σήκωσε το πανό και βιαστήκαμε όλοι (πολλοί, τέλος πάντων, από εμάς, κι εγώ μαζί) να την ανακηρύξουμε οσιομάρτυρα της αντίστασης και προς στιγμή έμοιαζε να έχει κινητοποιηθεί το σύμπαν για τη σωτηρία της, αλλά τελικά τη γλίτωσε με πρόστιμο μικρότερο από τον μικρότερο δυνατό λογαριασμό της ΔΕΗ.

Εν τέλει, μικρή σημασία έχει αν ήταν γενναία, γνήσια ή εκ του ασφαλούς η πράξη της. Δεν έχει σημασία αν ήταν ένας αριστοτεχνικά στημένος αντιπερισπασμός, όπως υποστηρίζουν στην Ουκρανία, ή αν αποφάσισαν τελικά οι ρωσικές αρχές να δείξουν επιείκεια (μητέρα με δύο παιδιά…) για τα μάτια του κόσμου.

Η τρομερή κλιμάκωση που υπολογίζαμε για το στόρι αυτό δεν ήρθε. Όσο να ’ναι, νιώσαμε λίγο προδομένοι από την εξέλιξη της πλοκής. Όχι ότι θέλαμε κάποιου είδους θυσιαστήριο σώνει και καλά, αλλά… 250 ευρώ;

Μα, εμείς χθες κοινοποιούσαμε παιάνες και εμβατήρια με το ρίγος της Σοφίας Βέμπο, πώς την πατήσαμε έτσι; Τέλος πάντων. Αν μας παρέσυρε δολίως στα λεπτά γρανάζια της η περίφημη μηχανή της ρωσικής προπαγάνδας, για την οποία τόσα ακούμε και διαβάζουμε, χαλάλι. 

Μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε να ακροβατούμε μεταξύ ευπιστίας και καχυποψίας, προσπαθώντας να μη διολισθήσουμε στην παραπληροφόρηση και στην παράνοια. 

Τα social media είναι γεμάτα πλέον από προφίλ ανθρώπων που άρχισαν να το χάνουν με τις μακρόχρονες αναταράξεις της κρίσης (από τα μνημόνια μέχρι σήμερα), η συνθήκη της πανδημίας τούς έβλαψε ποικιλοτρόπως ακόμα περισσότερο και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία κοντεύουν να λαλήσουν εντελώς.

Εκτός όμως από την πολύ ανήσυχη αίσθηση ότι η «μετάδοση» αυτού του πολέμου θα αποτελέσει άλλη μια κρίσιμη δοκιμασία για το νευρικό μας σύστημα (αν δεν κάψει και τα τελευταία εγκεφαλικά κύτταρα που μας είχαν απομείνει από τις προηγούμενες πίστες), είναι κι αυτή η ντροπή που νιώθουμε με την ευκολία που πάμε στο εύκολο, στο έτοιμο, στο fake.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ήδη έχει φάει πολύ κόσμο το σκοτάδι στη Ρωσία (ενώ επίσης πολύς κόσμος των τεχνών και του πνεύματος έχει εγκαταλείψει ήδη τη χώρα, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του) και ότι τα κρατητήρια είναι γεμάτα αφανείς ήρωες και ηρωίδες, εμείς όμως δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα. Μπορούμε απλώς να συνεχίσουμε να ακροβατούμε μεταξύ ευπιστίας και καχυποψίας, προσπαθώντας να μη διολισθήσουμε στην παραπληροφόρηση και στην παράνοια.

Προσπάθεια ηρωική κι αυτή με τον τρόπο της, αν αναλογιστεί κανείς την καθημερινή αναμέτρησή μας με την επιθετική ακρίβεια, με το ενεργειακό και με τους τετραψήφιους πλέον σε πολλές περιπτώσεις λογαριασμούς του «ρεύματος» (η ιδέα και μόνο ενός φάκελου με αποστολέα τη ΔΕΗ προκαλεί αντανακλαστικά ρίγη και σπασμούς, σαν να σε διαπερνά πραγματικά ηλεκτρικό ρεύμα).

Δεν πρέπει όμως να παραπονιόμαστε, μας λένε, υπάρχει πόλεμος. Μην είστε φλώροι. Εδώ ο «Μανού» Μακρόν εμφανίστηκε φορώντας μαύρο hoodie με το έμβλημα των αλεξιπτωτιστών κομάντο. Θα κλάψουν μανούλες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

F@CK THIS JOB

Οθόνες / F@ck this job: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ της Βέρα Κρισέφτσκαγια για τα ρωσικά media

Πώς ένας ρωσικός σταθμός μπήκε στο μάτι του Πούτιν και στα σπίτια εκατομμυρίων Μοσχοβιτών, ασκώντας αυτοσχέδια δημοσιογραφία αντίστασης στο βασίλειο της λογοκρισίας. Ένα διαφωτιστικό έργο έρχεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Lynsey Addario μιλά για την viral φωτογραφία της νεκρής οικογένειας στο Ιρπίν: «Δείχνει τι γίνεται σε αυτόν τον πόλεμο»

Διεθνή / Η Lynsey Addario μιλά για την viral φωτογραφία της νεκρής οικογένειας στο Ιρπίν: «Δείχνει τι γίνεται σε αυτόν τον πόλεμο»

Η βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ μίλησε για όσα προηγήθηκαν της τραγικής φωτογραφίας με την νεκρή μητέρα και τα δυο παιδιά της που σκοτώθηκαν σε ρωσική επιδρομή
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ