Είναι πόλεμος, όχι «Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός»

Είναι πόλεμος, όχι «Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός» Facebook Twitter
Έχει νόημα να παρακολουθεί κανείς τα πράγματα; Ειδικά όσο η κρίση στην Ουκρανία θα βαθαίνει και θα «τραβάει» για καιρό; Πιστεύω, ναι. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΕΙΜΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ. Από τη μια νιώθω την ανάγκη να πληροφορηθώ όσα γίνονται στην Ουκρανία. Από την άλλη δεν θέλω και να το κάνω. Αισθάνομαι σχεδόν υποχρέωση να ψάξω σε διάφορες γλώσσες, σε διάφορες σελίδες με γνώμες και ειδήσεις, να ανοίξω όλα τα άρθρα με τίτλους φρίκης. Και πάλι στο τέλος νιώθω ότι δεν έχω ιδέα.

Η προσπάθειά μου να ενημερωθώ είναι κοπιώδης. Ο ρυθμός με τον οποίο παράγονται οι ειδήσεις, καταιγιστικός. Οι γωνίες από τις οποίες μπορεί να πιάσει κανείς το θέμα, αφού ξεπεράσουμε την προφανή καταδίκη της βίαιης, παράνομης εισβολής του Πούτιν, είναι τόσο πολλές. Αν βάλεις και τον κίνδυνο των fake news και των συναισθηματισμών που αναμεταδίδει ο καθένας με μια αίσθηση κατεπείγοντος, η ατμόσφαιρα θολώνει. Έχει νόημα να παρακολουθεί κανείς τα πράγματα; Ειδικά όσο η κρίση στην Ουκρανία θα βαθαίνει και θα «τραβάει» για καιρό; Πιστεύω, ναι.

Εδώ και χρόνια υπάρχει η προσδοκία οι πολίτες να φέρονται σαν γραφεία Τύπου. Να βγάζουν ανακοίνωση. Να αντιδρούν αμέσως. Να παίρνουν «θέση» για τα πάντα, ακόμα κι όταν δεν έχουν διαμορφώσει καν μια πρώτη εικόνα.

Η αποστροφή του βλέμματος έχει συνέπειες. Η αμέριμνη άγνοια σχετικά με τους κινδύνους για τις δημοκρατίες διεθνώς έχει οδηγήσει σε εμβάθυνση των κινδύνων, σε συρρίκνωση θεμελιωδών δικαιωμάτων (ειδικά μες στην πανδημία) και σε επικράτηση των εχθρών της δημοκρατίας σε πολλά μέρη του κόσμου. Η αδιαφορία για την πολιτική έχει αφήσει το πεδίο στην «αγορά» και σε διάφορους αυταρχικούς τύπους να φτάσουν στο σημείο όπου τίποτα πια δεν τους σταματά (σε αυτό το σημείο φαίνεται να είναι η Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια με τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, τις διώξεις εναντίον της αντιπολίτευση και την αληθινή φίμωση της άλλης άποψης).

Η αδιαφορία για τον πόλεμο επηρεάζει την ετοιμότητα που έχει κανείς από το προνόμιο του να ζει στην πατρίδα του να δεχτεί ότι οι πρόσφυγες μετακινούνται για να επιβιώσουν. Θέλω να πω, κανένα μεγάλο ζήτημα δεν είναι απλό, αλλά όλα επηρεάζουν την κοινή μας ζωή και την ικανότητά μας να παίρνουμε τη σωστή θέση όταν κάτι συμβαίνει. Εύκολη στάση απέναντι σε αυτά δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό η δημόσια συζήτηση δεν ωφελείται όταν πλαισιώνεται με όρους «Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός». Όταν ένα «είστε υπέρ ή κατά;», όπως έλεγε και ο ποιητής, πλανιέται διαρκώς στην ατμόσφαιρα.

Εδώ και χρόνια υπάρχει η προσδοκία οι πολίτες να φέρονται σαν γραφεία Τύπου. Να βγάζουν ανακοίνωση. Να αντιδρούν αμέσως. Να παίρνουν «θέση» για τα πάντα, ακόμα κι όταν δεν έχουν διαμορφώσει καν μια πρώτη εικόνα. Να είναι followers δηλαδή και να απαλλάσσονται γρήγορα γρήγορα από το καθήκον της ενημέρωσης, γιατί, αφότου έχεις διαμορφώσει απόψεις, μπορείς απλώς να τις πάρεις αγκαλιά και να μη σκεφτείς ποτέ ξανά τίποτα. Μπορείς εύκολα να γλιτώσεις από τη ζαλάδα της διαρκούς επανεξέτασης των πεποιθήσεών σου, αν μέσα στον θόρυβο του ίντερνετ παραγάγεις και συ το θορυβάκι σου. Σίγουρα κάποιοι θα είναι πάλι υπέρ και άλλοι κατά και ο θόρυβος θα συνεχίζεται. 

Η τεμπελιά της γρήγορης «ενημέρωσης» και έπειτα η απλή αναμετάδοση συναισθημάτων που περνάει για «αντίδραση» είναι επικίνδυνη για τις δημοκρατίες που λίγο πολύ βασίζονται, μεταξύ άλλων, και στην ιδέα ότι οι πολίτες διαμορφώνουν μια στάση στα πράγματα, την εκφράζουν και τη θέτουν υπό αμφισβήτηση μέσω του διαλόγου. Αυτό δεν λειτουργεί όταν καλείται κάνεις να δει τον κόσμο ως κάτι απλό, να πάρει θέση στις κερκίδες και να βαφτεί αστραπιαία με τα χρώματα της ομάδας του. 

Γι’ αυτό και η παρούσα κρίση, όπως και οι προηγούμενες, πρέπει να μας προβληματίσει για το πώς συζητάμε, ενημερωνόμαστε και σκεφτόμαστε. Δημιουργούμε τις περίφημες προϋποθέσεις για όλα αυτά; Αυτές πάνε πολύ πίσω, στο προνόμιο της εκπαίδευσης, του χρόνου και των γνώσεων που απολαμβάνουν τα διάφορα άτομα. Είμαστε το αποτέλεσμα όλων αυτών ‒ δεν είναι ότι κάποιοι είναι ανώτεροι σοφοί και κάποιοι άλλοι «αργόστροφοι» βλάκες, δήθεν, «ανορθολογικοί» ή «κολλημένοι».

Κάπου ανάμεσα στη γελοία παράνοια ότι θα μας πάρουν τα ρωσικά βιβλία απ’ τις βιβλιοθήκες, τις σοκαριστικές εικόνες βομβαρδισμών και τα άπειρα views στα βιντεάκια απ’ τη ζωή του Προέδρου της Ουκρανίας πριν από τον πόλεμο χάνεται η ενημέρωση. Το ατέρμονο σκρολ κάνει και πάλι το θαύμα του: αποσυντονίζει και ουσιαστικά γίνεται μια νομιμοποιημένη αποστροφή του βλέμματος από σημαντικές πλην όχι προφανείς παραμέτρους.  

Ας αναλογιστούμε, όμως, πάλι τι χρειάζεται για να μην επιδιώκουν οι άνθρωποι την ασφάλεια μιας απλούστευσης μέσα σε έναν περίπλοκο κόσμο και ας κάνουμε αλλαγές. Έτσι ίσως περιοριστούν και οι οπαδοί, γιατί ο πόλεμος δεν είναι ντέρμπι. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ