Καλοκαίρι στο τέλος του κόσμου 

Καλοκαίρι στο τέλος του κόσμου  Facebook Twitter
Τα όμορφα καλοκαίρια όμορφα καίγονται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ λεύκωμα της πύρινης λαίλαπας των τελευταίων ημερών (η Αποκάλυψη πάντα προσφέρει περιεχόμενο αισθητικού μεγαλείου) μια χαρακτηριστική εικόνα της σουρεάλ δυστοπίας που μας κατακλύζει ήταν κι αυτή με τον αστυνομικό που φαινόταν χθες να προσπαθεί να πείσει γονατιστός ηλικιωμένη μοναχή να εγκαταλείψει το μοναστήρι στη Μάνδρα που το είχαν ζώσει οι φλόγες.

Μέσω λοξών συνειρμών θυμήθηκα την περίπτωση του Τόμας Μέρτον (1915-1968), του πολυγραφότατου θεολόγου, συγγραφέα, στοχαστή και μοναχού (του καθολικού τάγματος των Τραπιστών), ο πνευματισμός του οποίου υπήρξε βαθιά έμπνευση για τον ιερωμένο κεντρικό (και τραγικό) χαρακτήρα της προ πενταετίας συγκλονιστικής ταινίας First Reformed («Ακρότητες» στην ελληνική της διανομή) του Πολ Σρέιντερ με τον Ίθαν Χοκ.  

Ένα καλοκαίρι είχαμε σ’ αυτήν τη ζωή –και τι καλοκαίρι, το ιδανικό ελληνικό θέρος της υπαίθριας ζωής– και έχει γίνει πια βραχνάς, πηγή άγχους, νεκρή φύση σε κιτρινισμένο καμβά.

Διόλου τυπικός θεοσεβούμενος, ο Μέρτον είχε προειδοποιήσει κάποτε ότι θα έρθει η μέρα που ο καπιταλισμός «θα σου πουλάει ακόμα και τη βροχή» – τη βροχούλα που, όπως έγραφε, «πέφτει χωρίς νόημα, σαν φιλοδώρημα και σαν ομιλία από τους ουρανούς και δεν πουλάει τίποτα ούτε κρίνει κανένα».

Ο Μέρτον πέθανε πολύ πριν από τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και μόνο να εικάσουμε μπορούμε τι θα έλεγε σήμερα που κάθε καλοκαίρι μοιάζει όλο και περισσότερο με πρόβα Αποκάλυψης.

Τα όμορφα καλοκαίρια όμορφα καίγονται. Τα μυθικά (κυριολεκτικά) καλοκαίρια, τα «καλοκαίρια της αγάπης» έχουν μεταλλαχτεί σε disaster porn ή μάλλον σε ριάλιτι τρόμου. Η κάψα είναι φονική και δεν υπάρχει καταφύγιο παρά μόνο στον κλιματισμό (πόσο μισούσα τα κλιματιστικά μέχρι και πρόσφατα και πόσο στην ανάγκη τους έχω πέσει λόγω συνθηκών – και ηλικίας, υποθέτω). 

Ό,τι κι αν λένε οι αρνητές, όσο παρήγορος κι αν μπορεί είναι ο κυνισμός τους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πολύ πιο έντονα, πιο συχνά, πιο ισχυρά και αφορούν τους πάντες και τα πάντα. Και δεν πρόκειται για καταστροφολογία από τη στιγμή που η καταστροφή είναι πλέον ορατή και εκτυλίσσεται σε απευθείας μετάδοση. Ένα καλοκαίρι είχαμε σ’ αυτήν τη ζωή –και τι καλοκαίρι, το ιδανικό ελληνικό θέρος της υπαίθριας ζωής– και έχει γίνει πια βραχνάς, πηγή άγχους, νεκρή φύση σε κιτρινισμένο καμβά.

Και πού 'σαι ακόμα, λέει. Η τελευταία φάση του Ελ Νίνιο μόλις ξεκίνησε να επηρεάζει τον καιρό, μετά από μια παραπλανητικά ψυχρή και υγρή άνοιξη (ο βροχερός Ιούνιος που περάσαμε είναι σα να συνέβη σε άλλη ζωή). Του χρόνου που θα φανεί η επίδρασή του, θα έχουμε πιθανότατα την πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία και σε μερικά χρόνια μπορεί να νοσταλγούμε τους «ήπιους» καύσωνες σαν τον τωρινό.  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Daily / Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Η πρώτη ιταλική παραγωγή του HBO είναι μια εξαίρετη μίνι σειρά που γύρισε ο αειθαλής Μάρκο Μπελόκιο με θέμα μια απίστευτη υπόθεση που συγκλόνισε την ιταλική κοινή γνώμη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Daily / Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του τα τελευταία χρόνια, ο Αυστραλός πρώην δανδής του εκλεκτικού σκότους, φαίνεται να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο ένα συγκεκριμένο προνόμιο και μια συγκεκριμένη ελίτ στην οποία θεωρεί ότι πλέον ανήκει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Daily / Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Η γνωριμία, ο έρωτας, ο γάμος και το τραγικό τέλος του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ και της Κάρολαϊν Μπεσέτ στη σειρά “Love Story: John F. Kennedy Jr. & Carolyn Bessette” που λειτουργεί κυρίως ως νοσταλγικός φετιχισμός για τη δεκαετία του ’90.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ