Η σχέση μας με τα ΑμεΑ, διάσημα και μη

Η σχέση μας με τα ΑμεΑ, διάσημα και μη Facebook Twitter
Το κοινό προτιμά να διατηρεί μια μυθική εικόνα για τόσο επιφανή ΑμεΑ παρά να κάτσει να αναλογιστεί την ανθρώπινη τους διάσταση ή την καθημερινή πολυπλοκότητα της ύπαρξής τους. 
0ΜE TON ΓΝΩΣΤΟ ΥΠΝΩΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ που παρασύρεται και κολλάει κανείς στο διαδίκτυο, βρέθηκα σε κάποια φάση τις τελευταίες μέρες να διαβάζω πολλά κείμενα σε διάφορα έγκυρα και επιφανή μέσα σχετικά με τη νέα βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ η οποία πέρα από την ζωή και το αναμφισβήτητης σημασίας έργο του πιο διάσημου επιστήμονα των δικών μας καιρών, επιχειρεί να εξερευνήσει τον μεθοδικό τρόπο με τον οποίον είχε κατασκευάσει ο ίδιος κάποια φαντασμογορικά συστατικά της φήμης του με την πρόθυμη βοήθεια των Μέσων και του κοινού. 

Στην πορεία, προέκυψαν κάποια δυσάρεστα συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τόσο την επιστήμη όσο και την αναπηρία, με τις αντιδράσεις μας να κινούνται μεταξύ δέους και απάθειας, ειδικά όταν πρόκειται για κοινούς θνητούς και όχι για υπερανθρώπους, όπως περίπου βλέπαμε τον Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν από δύο χρόνια χωρίς να πάρει το Νόμπελ. Τουλάχιστον πρόλαβε να δει τον εαυτό του να γίνεται ταινία, ο πρωταγωνιστής της οποίας μάλιστα κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού. Ήταν σα να το έχει πάρει και ο ίδιος ο Άγγλος φυσικός, ο οποίος είχε υπερβεί προ πολλού τα όρια της επιστημονικής του ιδιότητας έχοντας αποκτήσει το στάτους μεσσιανικού γκουρού και την πανίσχυρη «εταιρική» ταυτότητα σούπερ σταρ της σύγχρονης μαζικής κουλτούρας. 

Ή εγώ είμαι εντελώς ηλίθιος, σκεφτόμουν, ή αυτός είναι εξωγήινη ιδιοφυία και οι υπερκόσμιες ιδέες του είναι αδύνατο να συλληφθούν από κοινούς θνητούς, έστω και στην εκλαϊκευμένη τους εκδοχή. Εκ των υστέρων με παρηγόρησε κάπως το γεγονός ότι στην ίδια θέση βρέθηκαν και αρκετοί άλλοι ανάμεσα στα τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια που έχουν αγοράσει το βιβλίο. Τουλάχιστον εμείς προσπαθήσαμε.

Είχα αποπειραθεί κι εγώ κάποτε να διαβάσω «Το χρονικό του χρόνου» ελπίζοντας να κατανοήσω κάτι από τις γενικές του αρχές έστω, Χριστό όμως δεν πήρα χαμπάρι, πέρα από μια υποψία κοσμογονικού δέους παγιδευμένου σε ακατανόητους όρους. Ήταν φανερό ότι οι αντιληπτικοί μου ορίζοντες σε τέτοια ζητήματα αρχίζουν και τελειώνουν στο Σταρ Τρεκ.  Ή εγώ είμαι εντελώς ηλίθιος, σκεφτόμουν, ή αυτός είναι εξωγήινη ιδιοφυία και οι υπερκόσμιες ιδέες του είναι αδύνατο να συλληφθούν από κοινούς θνητούς, έστω και στην εκλαϊκευμένη τους εκδοχή. Εκ των υστέρων με παρηγόρησε κάπως το γεγονός ότι στην ίδια θέση βρέθηκαν και αρκετοί άλλοι ανάμεσα στα τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια που έχουν αγοράσει το βιβλίο. Τουλάχιστον εμείς προσπαθήσαμε. Είναι βέβαιο ότι πολλοί δεν το άνοιξαν καν πριν το τοποθετήσουν στο ράφι μαζί με άλλους τίτλους που για διάφορους λόγους αγοράστηκαν κάποτε μετά μανίας, ελάχιστα όμως διαβάστηκαν.  

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων σ’ αυτή τη νέα βιογραφία που έγραψε ο Charles Seife και έχει τίτλο “Hawking Hawking” («Πουλώντας» ή «θηρεύοντας» τον Χόκινγκ) και υπότιτλο “The Selling of a Scientific Celebrity” (Η πώληση μιας επιστημονικής διασημότητας), το κοινό προτιμά να διατηρεί μια μυθική εικόνα για τόσο επιφανή ΑμεΑ παρά να κάτσει να αναλογιστεί την ανθρώπινη τους διάσταση ή την καθημερινή πολυπλοκότητα της ύπαρξής τους. 

Εύκολη η αναλογία και η σύνδεση ίσως, το μυαλό μου όμως πήγε στην περίπτωση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου και την πρόσφατη ψήφο του στο ευρωκοινοβούλιο η οποία είχε (δικαίως) ερμηνευτεί ως θέση κατά του γυναικείου δικαιώματος στις αμβλώσεις. Ήταν εντυπωσιακό πάντως το πόσοι άνθρωποι υπερασπίστηκαν με θέρμη την επιλογή του αυτή με απόλυτο κριτήριο την ιδιότητά του ως επιφανούς ΑμεΑ που έχει κάνει τόσες γενναίες και ηρωικές υπερβάσεις στην ζωή του και έχει δικαίωμα ακόμα και σε ιδιοσυγκρασιακές θέσεις και όχι ως πολιτικού προσώπου που με την ψήφο του υπονόμευσε την φιλελεύθερη αντίληψη την οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Όχι μόνο ως ευρωβουλευτής αλλά ως επιστήμονας που οφείλει να αντιστέκεται στην λαίλαπα του νέου σκοταδισμού και ως ΑμεΑ που, όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος, βάζει πάνω απ’ όλα την ιδέα και την φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τρόπος που ο Κυμπουρόπουλος χρησιμοποίησε τον εαυτό του για να μπαλώσει την εξοργιστική ψήφο του

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ο τρόπος που ο Κυμπουρόπουλος χρησιμοποίησε τον εαυτό του για να μπαλώσει την εξοργιστική ψήφο του

Σήμερα: Μετά από 244 χρόνια ∙ ∙ ∙ ευρωβουλευτής κατά των αμβλώσεων ∙ ∙ ∙ 15 λέξεις διχάζουν τη Γαλλία ∙ ∙ ∙ η νηστεία και η δίαιτα ∙ ∙ ∙ το παράδοξο του Ιράν ∙ ∙ ∙ η λάμψη της Κλαούντια Καρντινάλε
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βαφτίσια του Άδωνι και η ψήφος του Κυμπουρόπουλου

Δημήτρης Πολιτάκης / Τα βαφτίσια του Άδωνι και η ψήφος του Κυμπουρόπουλου

Και μετά τα lockdown, τι; Θα μας έχουν φάει οι νοσταλγοί της πιο βαθιάς συντήρησης ενώ εμείς βυθιζόμαστε στην ενδοσκόπηση προσδοκώντας μόνο καμιά εβδομάδα διακοπές το καλοκαίρι και ακολούθως πάλι τα κεφάλια μέσα;
THE LIFO TEAM
Ας μην κάνουμε τους επιστήμονες ούτε τοτέμ ούτε εχθρούς μας

Bίβιαν Στεργίου / Ας μην κάνουμε τους επιστήμονες ούτε τοτέμ ούτε εχθρούς μας

Μια κοινωνία που θέλει να ωφελείται απ' την επιστημονική πρόοδο χρειάζεται πολίτες που κατανοούν κάπως (και έπειτα κρίνουν) όσα τους λένε οι ειδικοί. Η δική μας κοινωνία αυτό δεν το κάνει καλά.
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
«Η ζωή μου με μόνο όπλο τη μύτη μου»: ο δημοσιογράφος Josh Barry έχει ένα μήνυμα για τα άτομα με αναπηρίες

Διεθνή / «Η ζωή μου με μόνο όπλο τη μύτη μου»: ο δημοσιογράφος Josh Barry έχει ένα μήνυμα για τα άτομα με αναπηρίες

Συγγραφέας και δημοσιογράφος, πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, αλλά ακριβώς όπως ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι έχουμε απολύτως λάθος εικόνα για τους ανθρώπους που παλεύουν με κάθε μορφής κινητική δυσκολία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

Απώλειες / Η Φρανσουάζ Αρντί από εδώ στην αιωνιότητα 

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ισχυρότεροι δεσμοί διατηρούνται για πάντα, ό,τι κι αν συμβεί και όπου κι αν βρισκόμαστε», είχε πει μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό της η γυναίκα που υπήρξε αιώνιο κι απαράμιλλο σύμβολο ομορφιάς, έκφρασης, ερμηνείας, ελευθερίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο 

Daily / Στη μνήμη της αγαπημένης μου καθηγήτριας στο Γυμνάσιο

Ένας καλός δάσκαλος –ειδικά στο εφηβικό ναρκοπέδιο της μέσης εκπαίδευσης– μεταδίδει γνώση, αλλά κυρίως μεταδίδει αντίληψη, ακόμα και στάση ζωής. Οι καλύτεροι όμως έχουν το σπάνιο και ανεξιχνίαστο χάρισμα να μεταδίδουν τον ίδιο τους τον εαυτό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Daily / «Eric» στο Netflix: Τα παιδιά που χάθηκαν στα παραμύθια

Ακροβατώντας ανάμεσα στο αστυνομικό θρίλερ και στο κοινωνικό / οικογενειακό δράμα, η μίνι σειρά εκμεταλλεύεται ιδανικά το ιστορικό της πλαίσιο: τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80, την πόλη των χαμένων παιδιών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ