Η νύχτα και η Μύκονος

Η νύχτα και η Μύκονος Facebook Twitter
Οι αναθυμιάσεις της διαφθοράς, του high end υπερτουρισμού, της τσιμεντοποίησης και των ξεχειλισμένων το καλοκαίρι αποχετεύσεων από το «νησί των ανέμων» μπορεί να φτάσουν μέχρι τη Δήλο. 
0

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ να μην ασχολείται με το νοσηρό και θορυβώδες καθεστώς της Μυκόνου, αλλά είναι αδύνατο να σε αφήσει να ησυχάσεις αυτό το καθαρτήριο ασυδοσίας και η κραυγαλέα του ύπαρξη, ακόμα και στην off season περίοδο.

Η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει τελείως μετά τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ελάχιστοι όμως άνθρωποι εκλαμβάνουν ως πραγματικές ειδήσεις ή ως κάτι πρωτοφανές και συνταρακτικό όλα αυτά τα άρθρα και τα ρεπορτάζ για τις μαφίες και τις αυθαιρεσίες και το όργιο απληστίας που πνίγει το ήδη υπερχειλισμένο νησί.

Είχα αναζητήσει κι εγώ, τις λίγες φορές που είχα επισκεφτεί το νησί κατά την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, εκείνη την «άλλη Μύκονο» που κάποιοι μας έλεγαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά μάλλον, όλα τα καλά και τα παλιά και τα ωραία είχαν τελειώσει μαζί με τα ‘80s.

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας άλλωστε μοιάζουν να βρίσκονται καθηλωμένοι σε μόνιμο mode συγκατάβασης και ψύχραιμης (όσο είναι δυνατόν) απόγνωσης εδώ και καιρό, μια έντονη δυσθυμία που εξαπλώνεται σαν μετάσταση στο κοινωνικό σώμα, ειδικά ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Μόνο η κυβέρνηση μοιάζει να σοκάρεται (για άλλη μια φορά, καθώς αυτός είναι ο default μηχανισμός που φαίνεται να έχει επιλέξει για κάθε περίσταση) για όλα αυτά που συμβαίνουν στη Μύκονο, λες και πρόκειται για ανταπόκριση από τον Άρη, λες και δεν ξέρουμε όλοι ποια είναι τα πραγματικά «άβατα» σ’ αυτή τη χώρα. Τα είχε προαναγγείλει άλλωστε όλα αυτά ο Χρόνης Εξαρχάκος με μια φευγαλέα ατάκα στην «Παριζιάνα» πριν από μισό αιώνα και βάλε: «Δεν πάμε στη Μύκονο για να παραθερίσουμε, αλλά για να θερίσουμε παρά».   

Είχα αναζητήσει κι εγώ, τις λίγες φορές που είχα επισκεφτεί το νησί κατά την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, εκείνη την «άλλη Μύκονο» που κάποιοι μας έλεγαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά μάλλον, όλα τα καλά και τα παλιά και τα ωραία είχαν τελειώσει μαζί με τα ‘80s.

Ακόμα και στο πιο απόμερο σημείο, υπήρχε κάτι απροσδιόριστα δυσοίωνο και συνθετικό στην ατμόσφαιρα. Κάποιες ευχάριστες και υπερβατικές (του μέρους) στιγμές με αγαπημένους ανθρώπους, αλλά μέχρι εκεί.

Και βέβαια η Δήλος, που είναι πραγματικά ένα ιδιαίτερος τόπος, ένα πεδίο απόκοσμης ενέργειας και σύνδεσης με το αρχαίο και με το αιώνιο, ένα μέρος όμως που μπορείς να το επισκεφτείς μόνο μέσω Μυκόνου και όσο να ‘ναι η σχέση αυτή προκαλεί ανησυχίες για την τύχη του. Οι αναθυμιάσεις της διαφθοράς, του high end υπερτουρισμού, της τσιμεντοποίησης και των ξεχειλισμένων το καλοκαίρι αποχετεύσεων από το «νησί των ανέμων» μπορεί να φτάσουν μέχρι εκεί. 

Έναν τέτοιο, υπαρξιακό σχεδόν, φόβο άφηνε να εκδηλωθεί ο Παντελής Μπουκάλας στη στήλη του στην «Καθημερινή», μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί: «Μια γρήγορη ξενάγηση με αυτοκίνητο πλήγωσε τα μάτια και την ψυχή. Παντού αυθαίρετο τσιμέντο. Γυρνώντας το νησί, συναντούσαμε συνεχώς μπετονιέρες και φορτηγάκια που μετέφεραν εργάτες – αλλοδαπούς, τι άλλο, με "σίγουρα" δικαιώματα. Οι τσιμεντορίχτες, επενδυτές, λέει, έχουν κόψει το εικοσιτετράωρο σε τρία οχτάωρα. "Για να προλάβουν τη σεζόν". Πάνω-κάτω το ίδιο γίνεται κάθε χειμώνα σε όλα τα κυκλαδονήσια, μεγάλα και μικρά. Μήπως να φοβηθούμε πια ακόμα και για τη Δήλο;»

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Αθανασούλης: «Οι αρχαιολόγοι έχουν διασώσει ό,τι πολυτιμότερο προβάλλουμε σήμερα ως χώρα»

Portraits 2023 / Δημήτρης Αθανασούλης: «Οι αρχαιολόγοι έχουν διασώσει ό,τι πολυτιμότερο προβάλλουμε σήμερα ως χώρα»

Ο σημαντικός Έλληνας αρχαιολόγος και διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε την επαναλειτουργία του ναού της Επισκοπής στη Σίκινο, του σπάνιου αρχιτεκτονήματος που χάρη στη μοναδικότητά του έλαβε το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς «Europa Nostra 2022».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Daily / Όχι βιβλία, όχι πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές 

Πώς μπορεί κανείς να συγκεντρώνεται στο μικρό κάδρο ενός ανοιχτού βιβλίου, όταν υπάρχει το μεγάλο κάδρο –ο ουρανός, η θάλασσα, τα βράχια, το πολύτιμο τοπίο, οι άνθρωποι στα καλύτερά τους– που μπορείς να το χαρείς μόνο για ένα δραματικά περιορισμένο διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Daily / Έλεος, όχι άλλη Μεταπολίτευση, μισός αιώνας φτάνει 

Ο φετιχισμός όμως και ο ψυχαναγκασμός με τον όρο καλά κρατούν. Σα να υπάρχει μια συλλογική άρνηση να κλείσει ένα κεφάλαιο που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αφηγηματικά του όρια και μοιάζει αυτές τις μέρες με περιφερόμενο μαυσωλείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πίσω από το χαμόγελό μας, ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Daily / «Πίσω από το χαμόγελό μας ξέρω ότι μέσα μας κοιμάται ακόμα o φόβος»

Το «Bye Bye Tiberias», ένα ονειρικό γενεαλογικό οδοιπορικό στην Παλαιστίνη με κεντρική φιγούρα τη γνωστή Παλαιστίνια ηθοποιό Χιάμ Αμπάς, διάσημη εσχάτως από τον ρόλο της στο «Succession», είναι ένα από τα πιο μελαγχολικά, συγκινητικά αλλά και λυτρωτικά, εν τέλει, ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν πρόσφατα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Daily / Θάλασσα αγαπημένη, θάλασσα φαρμακερή

Όταν βρεθεί κανείς σε μια οποιαδήποτε σχεδόν ήσυχη παραλία κατά το σούρουπο, τα ξεχνάει όλα, όχι επειδή γίνονται καπνός οι ευαισθησίες του, αλλά γιατί αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί να το κάνει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Να είσαι καλά Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Daily / Να είσαι καλά, Σελίν Ντιόν, και μας συγχωρείς 

Πέρα από τις συνταρακτικές σκηνές που δείχνουν τη «Φωνή» να υποκύπτει στη νευρολογική της πάθηση, το ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion» μας υπενθυμίζει ότι η απόσταση ανάμεσα στο cool και το «ξενέρωτο» είναι πολύ σχετική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

Δημήτρης Πολιτάκης / Στην Ύδρα, μετά τη φωτιά 

«Η Ύδρα είναι μια φραγκοσυκιά γεμάτη πυρετό, όνειρα κι αγκάθια», έλεγε ο Σαχτούρης. Τώρα είναι γεμάτη κι από θηριώδη γιοτ, που μοιάζουν με πολεμικό στόλο της ίδιας σκιώδους υπερδύναμης, κι ας έχουν διαφορετικές σημαίες.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Απώλειες / Υπήρξε ποτέ πιο αναπάντεχος, πιο ιδιαίτερος και πιο αγαπητός σταρ από τον Ντόναλντ Σάδερλαντ;

Ό,τι κι αν έπαιζε ο Καναδός ηθοποιός, που πέθανε χθες στα 88 του, φιλτραριζόταν μέσα από κάτι βαθιά δικό του, σαν να απολαμβάνει ένα ιδιωτικό αστείο ή σαν να κρύβει επιτυχώς την υποψία ή τη βεβαιότητά του ότι κάτι έχει πάει πολύ στραβά (στον κόσμο).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ