Άσμα γενεών 

Άσμα γενεών  Facebook Twitter
Κι αν οι Gen Xers ήταν οι πιο cool στην πραγματικότητα; Φωτ.: Ke.Mazur/WireImage/Ideal Image
0


ΟΙ «ΓΕΝΙΕΣ» ΕΙΝΑΙ
–ή έχουν καταντήσει– λίγο σαν τα ζώδια. Ανάλογα με την (μεταπολεμική) χρονιά που γεννήθηκε κάποιο πρόσωπο, ανήκει, σύμφωνα πάντα με τα αμερικανικά πρότυπα, στους boomers, στην Generation X, στους millennials ή στην Gen Z, με συνέπεια να ενδύεται με το ζόρι όλα τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά που έχουν αποδοθεί (πολύ πρόσφατα και συχνά πολύ αυθαίρετα) σε καθεμιά από τις γενιές αυτές. Όλοι ξέρουν πόσο μάταιοι και επιπόλαιοι και χωρίς νόημα τελικά είναι αυτοί οι διαχωρισμοί μεταξύ ενηλίκων (ήδη ένα μέρος της Gen Z έχει ενηλικιωθεί), όλοι μας όμως λίγο-πολύ απολαμβάνουμε να αποθεώνουμε όχι τη δική μας γενιά, αλλά τα δικά μας νιάτα στην πραγματικότητα. Και να επικρίνουμε τους νεότερους. Ή τους μεγαλύτερους, όπως γίνεται όλο και πιο συχνά, δικαίως και αδίκως.   

Ίσως, σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα, να είναι πιο ορθός ο διαχωρισμός των γενεών σύμφωνα με τα δικά μας ορόσημα: η γενιά του εμφυλίου, της δεκαετίας του ’60, της μεταπολίτευσης, του «ΠΑΣΟΚ», της Κρίσης… Σε κάθε περίπτωση, μου ήταν δύσκολο να μην ανοίξω τελικά ένα άρθρο που περνούσε τις τελευταίες μέρες επίμονα από μπροστά μου και ο τίτλος του –«Κι αν οι Gen Xers ήταν οι πιο cool στην πραγματικότητα;»– υποσχόταν μια ωδή στην παρεξηγημένη γενιά «μου». Και μάλιστα από μια εκπρόσωπο νεότερης γενιάς. Το άρθρο είναι από την βρετανική Vogue και από τα συμφραζόμενα και τις βιωματικές αναφορές, η συντάκτριά του (Daisy Jones) πρέπει να είναι γύρω στα τριάντα και κάτι, δηλαδή στις νεότερες κλίμακες των millennials, πολλοί εκ των οποίων βλέπουν ήδη στον κοντινό ορίζοντα την μέση ηλικία.  

«Ακόμα και οι Gen Xers δεν έχουν ανοσία στο cringe…μιλάνε συνέχεια για εκείνο το ένα rave που είχαν πάει το 1989, παρότι έχουν περάσει τα πενήντα και κανείς δεν νοιάζεται, και μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τον ρόλο που έπαιξε το προνομιακό τους υπόβαθρο στον κυνισμό και την αποστασιοποίηση που τους χαρακτηρίζει»

«Τα τελευταία χρόνια, ο πόλεμος των γενεών έχει ενταθεί σε τέτοιο βαθμό», γράφει στην αρχή του κομματιού, «ώστε έχει καταντήσει βαρετό ακόμη και να τον αναφέρουμε: Η Gen Z "κριντζάρει" με τους millennials, οι millennials εγκαλούν τη Gen Z για τον πουριτανισμό της, και όλοι μισούν τους boomers επειδή…είναι boomers. Αλλά η Generation X –όσοι γεννήθηκαν κάπου ανάμεσα στο 1965 και το 1980– μοιάζει να έχει λησμονηθεί (παρότι ακόμα και μια τέτοια δήλωση έχει γίνει κλισέ)». 

Ακολουθεί μια εγκωμιαστική λιτανεία, όχι τόσο της Generation X και των όποιων χαρακτηριστικών της, αλλά της δεκαετίας του ’90 και των πρωταγωνιστών της στη μουσική, στη μόδα, στη συμπεριφορά, στο στυλ. Κάθε γενιά έχει τα εμβλήματά της, αλλά πιστεύω ότι μια γοητεία που ασκεί αυτή η γενιά στις νεότερες οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν η τελευταία της «αναλογικής» εποχής. Παρά τον γνήσιο θαυμασμό της, η αρθρογράφος ομολογεί ότι «ακόμα και οι Gen Xers δεν έχουν ανοσία στο cringe… μιλάνε συνέχεια για εκείνο το ένα rave που είχαν πάει το 1989, παρότι έχουν περάσει τα πενήντα και κανείς δεν νοιάζεται, και μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τον ρόλο που έπαιξε το προνομιακό τους υπόβαθρο στον κυνισμό και την αποστασιοποίηση που τους χαρακτηρίζει». 

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι «αποστασιοποιημένοι» Gen Xers είναι αυτοί που κυριαρχούν πλέον – τουλάχιστον στην ελληνική πολιτική σκηνή. Από όλους τους εντός Βουλής πολιτικούς αρχηγούς, μόνο ο «μπούμερ» Δημήτρης Κουτσούμπας δεν ανήκει στη γενιά αυτή (ναι, ακόμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Νατσιός είναι «Generation X», έστω και οριακά, καθώς έχουν γεννηθεί αμφότεροι το 1965).

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ