Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου;

Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου; Facebook Twitter
0

ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ και επίμονα «μεταβατική» εποχή, τόσο για τον κινηματογράφο όπως τον ξέραμε όσο και για την κριτική (την κινηματογραφική, αλλά και γενικότερα) όπως την ξέραμε από τα παραδοσιακά μέσα, διοργανώνεται αυτές τις μέρες (από την προσεχή Πέμπτη ως το Σάββατο) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το πρώτο συνέδριο που θέτει στο επίκεντρο τον κριτικό λόγο για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα ως αυτόνομο πεδίο μελέτης, φιλοδοξώντας να διερευνήσει την εξελικτική του πορεία από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Η κινηματογραφική βιομηχανία ζορίζεται και οι πλατφόρμες streaming έχουν συμπυκνώσει και υποβιβάσει την κινηματογραφική εμπειρία στο επίπεδο ενός βίντεο στο YouTube ή στο TikTok, ενώ τα στούντιο και οι εταιρείες διανομής διοργανώνουν avant premieres ταινιών αποκλειστικά για influencers, προτού δοθεί καν η ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν οι (εναπομείναντες) κριτικοί.

Δεν έχει όμως υποτιμηθεί μόνο η κινηματογραφική εμπειρία μέσα σ’ ένα πλαίσιο υπερπροσφοράς αλλά και η κινηματογραφική κριτική. Ο ισοπεδωτικός «εκδημοκρατισμός» της άποψης στο διαδίκτυο έχει οδηγήσει σ’ έναν ευτελισμό της πάλαι πότε ευγενούς και διανοουμενίστικης ιδιότητας του κινηματογραφικού κριτικού.

Οι σύγχρονες μεταμορφώσεις της κινηματογραφικής κριτικής στο ψηφιακό περιβάλλον με την υποχώρηση των παραδοσιακών έντυπων μέσων και την αντικατάστασή τους με ιστολόγια, podcasts, ομάδες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο μια πτυχή της ευρύτατης θεματολογίας του συνεδρίου.

Σε μια περσινή συνέντευξή του στο Sight & Sound, ο διαπρεπής σκηνοθέτης, σεναριογράφος αλλά και κριτικός κάποτε, Πολ Σρέιντερ, έλεγε ότι «η κρίση δεν περιορίζεται στην κινηματογραφική κριτική. Πρόκειται για μια κρίση της κουλτούρας του σινεμά, η οποία συμπεριλαμβάνει καλλιτέχνες, κριτικούς, χρηματοδότες και κοινό. Η κριτική άνθιζε κάποτε επειδή το κοινό ήθελε καλύτερες ταινίες. Δεν έλεγε πλέον ο κόσμος "πάμε σινεμά" γενικώς, αλλά "πάμε να δούμε την τάδε ταινία"».

Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου; Facebook Twitter
Εξώφυλλο του περιοδικού «ΦΙΛΜ».

Οι σύγχρονες μεταμορφώσεις της κινηματογραφικής κριτικής στο ψηφιακό περιβάλλον με την υποχώρηση των παραδοσιακών έντυπων μέσων και την αντικατάστασή τους με ιστολόγια, podcasts, ομάδες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μόνο μια πτυχή της ευρύτατης θεματολογίας του συνεδρίου με τίτλο «Η κινηματογραφική κριτική στην Ελλάδα: Ιστορικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις» (21-23/11) που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Arts du Spectacle του Πανεπιστημίου de Poitiers στη Γαλλία.

Πολιτική, ιδεολογία, ιστορία, η κινηματογραφική γλώσσα και φόρμα, ο ελληνικός κινηματογράφος, καλλιτεχνικές και δημοφιλείς ταινίες, το έργο συγκεκριμένων σκηνοθετών/τριών, τα κινηματογραφικά είδη, ο ήχος και η μουσική, η γυναικεία και η queer ματιά, τα κινηματογραφικά περιοδικά, ο περιοδικός τύπος, οι κριτικοί ως διακριτές φωνές παραγωγής λόγου, η τηλεόραση, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ, ζητήματα θεωρίας, η κρατική παρέμβαση και η λογοκρισία, η λογοτεχνία και το θέατρο είναι μερικές από τις επιμέρους οπτικές γωνίες μέσα από τις οποίες θα συζητηθεί ο κριτικός λόγος για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιους τίτλους των εισηγήσεων του συνεδρίου:  

• Ταινίες στο Netflix: Αναπαραστάσεις της ελληνικότητας στον διεθνή κριτικό Τύπο

• Ο/η «επίμονα» αμήχανος/η κριτικός κινηματογράφου ανάμεσα στο Streaming Cinema, το Transmedia Storytelling και το Metaverse.

• «Οδυνηρός υμέναιος»: Ο κριτικός λόγος γύρω από τη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου στη μακρά μεταπολιτευτική περίοδο

Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου; Facebook Twitter
Εξώφυλλο του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».

• «Ρίξε κάτι επάνω σου, θα κρυώσεις». Η αμηχανία του αθηναϊκού Τύπου στις κινηματογραφικές αποτυπώσεις της Τρούμπας, τις δεκαετίες 1950-1960

• Το περιοδικό «ΦΙΛΜ» ως περίπτωση συντεταγμένης ενστάλαξης επιστημονικού και φιλοσοφικού λόγου στην κριτική θεώρηση του κινηματογραφικού φαινομένου.

• «Γκραν γκινιόλ» και «βρυκόλακες του Διχασμού»: Τρόμος, κινηματογραφική κριτική και ποπ κουλτούρα στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα τρία στρογγυλά τραπέζια του συνεδρίου. Η Μαρία Κατσουνάκη θα συζητήσει με εκπροσώπους εμβληματικών κινηματογραφικών περιοδικών (Αλέξης Γρίβας, Άντα Κλαμπατσέα, Δημήτρης Κολιοδήμος, Χρήστος Μήτσης, Θανάσης Ρεντζής, Τέλης Σαμαντάς και Ηλίας Φραγκούλης) για την επιρροή τους στο αναγνωστικό κοινό και τη διαμόρφωση της σινεφιλίας στην Ελλάδα.

Η Ρέα Βαλντέν με την Αντουανέττα Αγγελίδη, τον Θανάση Βασιλείου, τον Φιλ Ιερόπουλο και τον Αρμάντο Σάκο θα εξετάσουν την κινηματογραφική κριτική ως λόγο και πράξη για να μιλήσουν για τον «κινηματογράφο αλλιώς», ενώ ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος και οι συνομιλητές του Βαγγέλης Βίτσικας, Ιωσηφίνα Γριβέα, Κώστας Κωστάκος (Old Boy), Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Αλεκσάντερ Πλατς) και Πόλυ Λυκούργου (Flix.gr) θα αναμετρηθούν με τις προκλήσεις της κινηματογραφικής κριτικής στην εποχή των ΜΚΔ και των ψηφιακών πλατφορμών.

Από πού έρχεται και πού πάει η κριτική κινηματογράφου; Facebook Twitter
Εξώφυλλο του περιοδικού «Κινηματογραφικός Αστήρ».

Οι εκδηλώσεις του συνεδρίου θα γίνουν στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου Πανεπιστημίου και η είσοδος είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα καθώς και αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται στην επίσημη σελίδα του Συνεδρίου: cinekritiki2024.com

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ