Τι τρώνε οι νέοι;

Τι τρώνε οι νέοι; Facebook Twitter
0

Προκειμένου να θεωρηθείς «in» στις παρέες και σύγχρονος, πρέπει να χαρακτηρίζεις με τα χειρότερα λόγια όλα τα σύγχρονα διατροφικά προϊόντα. Εκφράσεις του είδους «ποιος ξέρει τι μας ταΐζουν» έρχονται κι επανέρχονται συνεχώς. Η σύγχρονη χημεία τροφίμων -για την ίδια ομάδα σχολιαστών- μόνο προβλήματα δημιουργεί. Τα νέα παιδιά που πηγαίνουν στα Goody’s, στα McDonald’s και στα Kentucky Fried Chicken καταναλώνουν περίπου ''δηλητηριώδεις'' τροφές, τις οποίες συνοδεύουν με εξίσου ''βλαβερά'' ποτά, όπως η Coca-Cola.

Ενώ εμείς, στην εποχή μας, ζούσαμε άλλη, φυσική ζωή. Με τον γαλατά να έρχεται το πρωί φορτωμένος το γάλα που μόλις είχε αρμέξει απ’ την αγελάδα. Φρεσκότατο, γεμάτο μικρόβια μελιταίου πυρετού, το οποίο έπρεπε να βράσεις απαραιτήτως για να το κάνεις κατάλληλο να το πιεις. Στον κεντρικό φούρνο της πόλης -της γειτονιάς πουλούσαν μόνο ψωμί- ίσως έβρισκες κάποιο σταφιδόψωμο, που συχνά μπορεί να ήταν και «μυγόψωμο», κι έξω απ’ το σχολείο κάποιοι βρομεροί τύποι πουλούσαν άθλιες τυρόπιτες. Θυμάμαι, στον φούρνο του χωριού, μέσα στο κουβούκλιο με τους κουραμπιέδες, να υπάρχει ένα σύννεφο από μύγες. Στην απορία της γυναίκας μου προς τον φούρναρη «τι γίνεται εδώ, κύριε Κώστα;» η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Θα βρέξει!»

Τα κοτόπουλα που τρώμε σήμερα ουδεμία σχέση έχουν μ’ εκείνα που τρώγαμε εμείς τότε. Να θυμηθούμε, λοιπόν, ότι πριν από το 1960 τρώγαμε, εκτός απ’ την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, που οι κότες έκαναν αυγά και κλώσαγαν, μόνο ηλικιωμένες και άρρωστες κότες. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μας ταΐζει κότα μόνον όταν διαπίστωνε ότι υπήρχε κάποια στο κοτέτσι που πληρούσε τους όρους της γνωστής έκφρασης «πηγαίνει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο». Δηλαδή, τα «νοστιμότατα» κοτόπουλα που τρώγαμε τότε και όλοι τα νοσταλγούν συνήθως ήταν άρρωστα. Σε ό,τι αφορά τ’ αυγά, θυμάμαι τις κότες στη γειτονιά να τρέχουν και να καταβροχθίζουν τις κοπριές των αλόγων, κατσαρίδες και άλλα έντομα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα και με τις γίδες. Μια και είναι χρήσιμες τόσο για να γεννήσουν κατσικάκια όσο και για την παραγωγή γάλακτος, ο ιδιοκτήτης τις θέλει ζωντανές. Μόνο όταν γεράσουν ή αρρωστήσουν, τις σφάζουν. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι το κρέας από γίδα πωλείται φθηνά.

Ας το έχουμε, λοιπόν, αυτό υπόψη μας όταν «φτιαχνόμαστε» με την εξαιρετική βραστή γίδα που τρώμε στο γραφικό εστιατόριο στο βουνό. Την πέρασε, βέβαια, προηγουμένως η κυρα-Μαρία που τη μαγείρεψε από τη χύτρα ταχύτητας, αλλά ας μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Στο κάτω της γραφής, στην περίπτωση της γίδας υπάρχει και κάτι σίγουρο. Είναι πάντοτε ντόπια, μια και δεν υπάρχουν γίδες κατεψυγμένες. Αλλά, αν οι νέοι δεν τρώνε τόσο καλά και υγιεινά όσο εμείς, γιατί γίνονται υγιέστεροι, ομορφότεροι και ψηλότεροι από μας;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε!»

Περιβάλλον / Ανατροπή: Το στρώμα του όζοντος θερμαίνει τη Γη 40% περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε

Νέα μελέτη σοκ αποκαλύπτει ότι η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, αν και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να θερμάνει τη Γη έως και 40% περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

Περιβάλλον / Ανταρκτική: Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο έσπασε σε «πολύ μεγάλα κομμάτια»

«Το παγόβουνο διαλύεται γρήγορα και χάνει πολύ μεγάλα κομμάτια, τα οποία το Εθνικό Κέντρο Πάγων των ΗΠΑ τα καταγράφει και τα χαρακτηρίζει ως ξεχωριστά μεγάλα παγόβουνα»
LIFO NEWSROOM
Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει τον πληθυσμό

Περιβάλλον / Ινδία: Η έκρηξη πληθυσμού άγριων λιονταριών διχάζει

Λιοντάρι σκότωσε πεντάχρονο παιδί, φέρνοντας ξανά στο φως το πρόβλημα της συνύπαρξης ανθρώπων και άγριων ζώων - Οι επιθέσεις αυξάνονται, ενώ η Ινδία καλείται να βρει λύση για τα απειλούμενα ασιατικά λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Περιβάλλον / Η Ευρώπη φλέγεται: Η εγκατάλειψη των χωριών τροφοδοτεί τις φονικές φωτιές

Οι φωτιές-μαμούθ που καίνε την Ευρώπη συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου - Χωριά γερνούν και καίγονται, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για «μεγα-φωτιές» χωρίς προηγούμενο
LIFO NEWSROOM
Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Περιβάλλον / Φύκια και Αχινοί: Το «ξεχασμένο δάσος» κάτω από τη θάλασσα της Καλιφόρνια που επιστρέφει στη ζωή

Ένα «ξεχασμένο δάσος» από φύκια στον Ειρηνικό Ωκεανό επιστρέφει στη ζωή χάρη σε δύτες και ψαράδες. Δείτε πώς κατέστρεψαν εκατομμύρια αχινούς και έφεραν πίσω έναν υποθαλάσσιο παράδεισο που σώζει τον πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Περιβάλλον / Πώς μια βελανιδιά ηλικίας 800 ετών, μπορεί να βοηθήσει στη διάσωση των δασών

Οι ειδικοί επιδιώκουν να κατανοήσουν πώς οι βελανιδιές μπορούν να «ζήσουν» πάνω από 1.000 χρόνια, αντιστεκόμενες στις απειλές της κλιματικής αλλαγής και ανακάμπτοντας από ασθένειες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Περιβάλλον / Νέα Ζηλανδία: Εκστρατεία «για να βρει την αγάπη» σε σπάνιο και μοναχικό σαλιγκάρι

Σχεδόν όλα τα κοινά σαλιγκάρια κήπου έχουν κέλυφος που κουλουριάζεται προς τα δεξιά αλλά το αριστερό σπειροειδές κέλυφος του Ned έχει ως αποτέλεσμα ανεστραμμένα αναπαραγωγικά όργανα, ένα εμπόδιο στο ζευγάρωμα
LIFO NEWSROOM
Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Περιβάλλον / Καρχαρίες χωρίς δόντια; Πώς η οξίνιση των ωκεανών απειλεί τους θηρευτές της θάλασσας

Καρχαρίες με χαλασμένα δόντια θα δυσκολεύονται να τραφούν αποτελεσματικά, «γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό των καρχαριών και τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος», υπογραμμίζει νέα μελέτη
LIFO NEWSROOM