Παραδοσιακό ψωμί

Παραδοσιακό ψωμί Facebook Twitter
0

Στον δρόμο απ’ τη Δράμα για τη Θεσσαλονίκη είδα ένα ελαιοτριβείο, του οποίου η ταμπέλα έγραφε «σύγχρονο και οικολογικό». Επιτέλους, σκέφτηκα, να και κάποιος που συνδέει το σύγχρονο με το «οικολογικό». Δεν είναι υποχρεωτικό καθετί το καινούργιο ν’ απορρίπτεται απ’ τους οικολογούντες από χέρι. Οι οποίοι δέχονται ν’ ασχολούνται στα σοβαρά μόνο μ’ οτιδήποτε θεωρούν «παραδοσιακό».

Ειδικά στις τροφές, το παραδοσιακό κινδυνεύει να κυριαρχήσει. Αρκεί να δει κάποιος το παραδοσιακό γιαούρτι, το παραδοσιακό ψωμί, το παραδοσιακό τυρί και δεν συμμαζεύεται.

Ήμουν πιτσιρίκος στον Βόλο, αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν ο φούρνος της γειτονιάς μας άλλαξε την ταμπέλα του με μια καινούργια που έγραφε «Γερμανικόν Αρτοποιείον». Ουσιαστικά, ο φούρναρης είχε αποφασίσει να περάσει στη νέα τεχνολογία, με τον «κλίβανο» να καίει πετρέλαιο ως καύσιμο και όχι ξύλα. Εκείνη την εποχή καταναλώναμε 600 γραμμάρια ψωμί την ημέρα, ενώ σήμερα λιγότερο από 200 γραμμάρια. Η αλλαγή στην ποιότητα του ψωμιού ήταν εμφανής ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε.

Χώρια που η κυρία Μελπομένη είδε διαφορά και στην απλωμένη μπουγάδα της, μια και η καμινάδα έβγαζε λιγότερο καπνό. Από την άλλη, όπως τα σκέφτομαι «μετά εξήντα έτη», πρέπει κάτι τέτοιο να ήταν βέβαιο. Η ομοιόμορφη διανομή της θερμοκρασίας σ’ όλα τα σημεία του κλιβάνου -ο νέος τύπος ήταν από μαντέμι- έψηνε καλύτερα το ψωμί απ’ τον προηγούμενο. Στον οποίο, όταν τον τάιζε ο φούρναρης με ξύλα, η θερμοκρασία ανέβαινε. Χωρίς, βέβαια, ομοιομορφία στα επιμέρους σημεία του χώρου που έψηνε.

Στη συνέχεια, όλοι οι φούρνοι του Βόλου ακολούθησαν την τεχνολογία, εκσυγχρονιζόμενοι καταλλήλως. Έμειναν, σήμερα, κάνα-δυο παλαιοί (δεν τους λέω παραδοσιακούς), στους οποίους γίνεται χαμός από την πελατεία. Το αν ντουμανιάζουν τη γειτονιά με τους καπνούς που βγάζουν είναι μια άλλη ιστορία.

Σε μία από τις τελευταίες μου βόλτες στον Βόλο διαπίστωσα ότι υπάρχει φούρνος, ο οποίος διαθέτει αγιορείτικο, πολύσπορο, βλάχικο, χωριάτικο και κυπραίικο ψωμί. Όλα αυτά τα είδη τα ονομάζει παραδοσιακά. Όμως, η παράδοση κάθε περιοχής έχει «ζυμωθεί» με τα επιμέρους τοπικά προϊόντα και τις εποχικές διαθεσιμότητες. Όταν το κυρίαρχο δημητριακό της Κάσου είναι το κριθάρι, δεν μπορείς να βάζεις στο «παραδοσιακό» ψωμί της Κάσου καλαμπόκι. Η «μπομπότα» είναι ψωμί από καλαμπόκι, το οποίο ήταν συνηθισμένο σε περιοχές ψηλών βουνών, όπως αυτές της Πίνδου. Και τούτο επειδή το καλαμπόκι  το φυτεύεις άνοιξη και το θερίζεις Σεπτέμβριο. Στην Πίνδο τότε υπάρχει νερό, ενώ στα νησιά όχι. Εκεί καλλιεργούσαν κριθάρι, το οποίο φυτεύεις τον Νοέμβριο και θερίζεις τον Ιούνιο. Τη βροχερή περίοδο στο Αιγαίο.

Αλλά και στην Αθήνα είδα σε προθήκη τυροπιτάδικου να διαφημίζεται «παραδοσιακή θρακιώτικη τυρόπιτα». Η οποία περιείχε -προσοχή, έτσι ακριβώς είναι!- μυτζήθρα Κρήτης, Εdam Ολλανδίας και κασέρι Τρικάλων.

Τελικά, έχουμε κατανοήσει ότι τα λεγόμενα «παραδοσιακά» προϊόντα, συχνά, ουδεμία σχέση έχουν με την παράδοση; Όταν το φημισμένο τυρόψωμο του Πηλίου γίνεται με βαμβακέλαιο αντί με ελαιόλαδο, πόσο κοντά στο παρελθόν είναι;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Περιβάλλον / Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί κλιματική αναστάτωση, με ολοένα και πιο θανατηφόρα και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα να αναγκάζουν ρεκόρ ανθρώπων να μεταναστεύσουν
LIFO NEWSROOM
«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ