Με τους Nouvelle Vague στο Tiki

Με τους Nouvelle Vague στο Tiki Facebook Twitter
0

Η Mareva Galanter φοράει ένα κίτρινο μίνι φόρεμα και τραγουδάει τη διασκευή στο «This ιs not a love song» των PIL, με την ηδυπάθεια και τη σιγουριά μια μεγάλης ντίβας (θα μπορούσε, ας πούμε να ήταν η Jane Birkin, αν είχε γεννηθεί πριν μερικές δεκαετίες). Χειροκρότημα. Και ύστερα σειρά έχει το «Mala Vida» του Manu Chaο, αυτού του επαναστάτη του γλυκού νερού που έχει ένα τεράστιο fan base στην Ελλάδα και κάποτε είχε «πλημμυρίσει» τη Φρεαττύδα και ύστερα τη Μαλακάσα. Η Mareva αφαιρεί από το κομμάτι την πανηγυρτζήδικη ατμόσφαιρα και με ένα femme fatale άγγιγμα το κάνει δικό της σε μια αργόσυρτη εκδοχή του. Ξανά χειροκρότημα. Ο κόσμος φυσικά ενθουσιάζεται γιατί πρόκειται για κομμάτια που ακόμα και ο μέσος ακροατής τα έχει κάπου στο μουσικό του υποσυνείδητο και μπορεί εύκολα να τα επαναφέρει με την πρώτη μελωδία και να περάσει καλά σε μια συναυλία. Επόμενη σκηνή. Η Liset Alea (η έτερη τραγουδίστρια των Nouvelle Vague που έχει έρθει για τα ελληνικά live) χορεύει μανιασμένα πάνω στο τραπέζι στο πατάρι του Tiki στο Κουκάκι μια εκτέλεση του «Zoot suit riot» των Cherry Poppin Daddies (ένα εκπληκτικό σουίνγκ κομμάτι που περιγράφει τις συμπλοκές που γίνονταν μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Μεξικανών μεταναστών στο Λος Αντζελες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου). Χορεύει αποφεύγοντας με μαεστρία ποτήρια γεμάτα βότκα, πιάτα με σπρινγκ ρολς και ένα μπολ με ποπκόρν, μέχρι που γλιστράει και πέφτει κάτω. Τη σηκώνω. «Είμαι μια χαρά», μου λέει με σχεδόν άπταιστη ελληνική προφορά και ύστερα μου λέει ότι είχε μια εξάχρονη σχέση με Έλληνα και περνούσε τα καλοκαίρια της στην Αθήνα και την Άνδρο. To Tiki είναι ασφυκτικά γεμάτο κι εμείς έχουμε κάτσει σε μια γωνιά μπροστά από ένα τεράστιο φυτό εσωτερικού χώρου και κάτω από διάφορα καδράκια με φωτογραφιές του Σερζ Γκενσμπούρ σε διάφορες φάσεις της ζωής του (πάντως, σε όλες καπνίζει). Ένας ιστορικός χώρος για την αθηναϊκή νύχτα, εδώ που κάποτε άνοιξε το Deluxe του Πότσιου, η μετεξέλιξη του Zoo της Σεβαστείας και το πρώτο μαγαζί στην πόλη που έφερε τη lounge μόδα (που μετά έγινε εφιάλτης) και το γκουρμέ φαγητό στα μπαρ. Τώρα, ο νέος ιδιοκτήτης, ο Δημήτρης Βόγλης (που έχει γράψει τα χιλιόμετρα του στις διοργανώσεις συναυλιών), του έχει δώσει μια cool exotica διάσταση που τόσο πήγαινε με τον Jimi Tenor, όταν είχε παίξει εδώ πριν δυο χρόνια. Ένα φανταστικό μαγαζί σε μια περιοχή που κάποτε είχε πολλή νύχτα, εκεί κοντά ήταν το Avant Garde, ένα dance club σε μια παράλληλη της Συγγρού που ποτέ δεν θυμάμαι το όνομά του, γκέι, τραβεστί, το «24ωρο» για πατσά, το Mad λίγο πιο πέρα, κόλαση γινόταν τα Σαββατόβραδα.

Ο Marc Collin είναι ένας από τους δυο «εγκεφάλους» της μπάντας (οι τραγουδίστριες των Nouvelle Vague δεν είναι ποτέ μόνιμες, έρχονται και παρέρχονται). Του αρέσει η Αθήνα, έχει έρθει αρκετές φορές. «Μου αρέσει πολύ αυτή η μείξη παλιού και νέου και η απίστευτη ενέργεια που έχει αυτή η πόλη. Πάντως, οι αγαπημένες μου πόλεις είναι το Βελιγράδι και η Κωνσταντινούπολη». Και ύστερα αναφέρεται στην Όλγα Κουκλάκη, την οποία θεωρεί πολύ σπουδαία και τελευταία προσπαθεί να την πείσει να επιστρέψει στη Γαλλία και να συνεχίσει την καριέρα που άφησε στη μέση. Και τότε ο Βόγλης (που σήμερα εκτελεί και χρέη DJ) βάζει το «Ukuyéyé», ένα κομμάτι από τον πρώτο σόλο δίσκο της Mareva, και αμέσως μετά το «Blitzkrieg Pop» των Ramones και οι δυο Γαλλίδες χορεύουν πάλι σαν να ακούν σουίνγκ κομμάτι. Πιστεύω ότι οι Γαλλίδες έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο να χορεύουν τα πάντα, είτε αυτό είναι τσιφτετέλι είτε το «Rock Lobster» των Β-52s. Ύστερα κάθονται. H tour manager τις βγάζε φωτογραφία με το iPhone και αυτές τρώνε φέτες πορτοκάλι, κοιτάζοντας τον φακό με ένα βλέμμα λες και παίζουν στο Με κομμένη την ανάσα του Γκοντάρ. Η Mareva που γεννήθηκε στην Ταϊτή και το 1999 στέφθηκε Μις Γαλλία δαγκώνει το φύλλο από το φυτό της γλάστρας και σχεδόν μεθυσμένη σιγοψυθιρίζει ένα κομμάτι της Francoise Hardy.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ