Με τους Nouvelle Vague στο Tiki

Με τους Nouvelle Vague στο Tiki Facebook Twitter
0

Η Mareva Galanter φοράει ένα κίτρινο μίνι φόρεμα και τραγουδάει τη διασκευή στο «This ιs not a love song» των PIL, με την ηδυπάθεια και τη σιγουριά μια μεγάλης ντίβας (θα μπορούσε, ας πούμε να ήταν η Jane Birkin, αν είχε γεννηθεί πριν μερικές δεκαετίες). Χειροκρότημα. Και ύστερα σειρά έχει το «Mala Vida» του Manu Chaο, αυτού του επαναστάτη του γλυκού νερού που έχει ένα τεράστιο fan base στην Ελλάδα και κάποτε είχε «πλημμυρίσει» τη Φρεαττύδα και ύστερα τη Μαλακάσα. Η Mareva αφαιρεί από το κομμάτι την πανηγυρτζήδικη ατμόσφαιρα και με ένα femme fatale άγγιγμα το κάνει δικό της σε μια αργόσυρτη εκδοχή του. Ξανά χειροκρότημα. Ο κόσμος φυσικά ενθουσιάζεται γιατί πρόκειται για κομμάτια που ακόμα και ο μέσος ακροατής τα έχει κάπου στο μουσικό του υποσυνείδητο και μπορεί εύκολα να τα επαναφέρει με την πρώτη μελωδία και να περάσει καλά σε μια συναυλία. Επόμενη σκηνή. Η Liset Alea (η έτερη τραγουδίστρια των Nouvelle Vague που έχει έρθει για τα ελληνικά live) χορεύει μανιασμένα πάνω στο τραπέζι στο πατάρι του Tiki στο Κουκάκι μια εκτέλεση του «Zoot suit riot» των Cherry Poppin Daddies (ένα εκπληκτικό σουίνγκ κομμάτι που περιγράφει τις συμπλοκές που γίνονταν μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Μεξικανών μεταναστών στο Λος Αντζελες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου). Χορεύει αποφεύγοντας με μαεστρία ποτήρια γεμάτα βότκα, πιάτα με σπρινγκ ρολς και ένα μπολ με ποπκόρν, μέχρι που γλιστράει και πέφτει κάτω. Τη σηκώνω. «Είμαι μια χαρά», μου λέει με σχεδόν άπταιστη ελληνική προφορά και ύστερα μου λέει ότι είχε μια εξάχρονη σχέση με Έλληνα και περνούσε τα καλοκαίρια της στην Αθήνα και την Άνδρο. To Tiki είναι ασφυκτικά γεμάτο κι εμείς έχουμε κάτσει σε μια γωνιά μπροστά από ένα τεράστιο φυτό εσωτερικού χώρου και κάτω από διάφορα καδράκια με φωτογραφιές του Σερζ Γκενσμπούρ σε διάφορες φάσεις της ζωής του (πάντως, σε όλες καπνίζει). Ένας ιστορικός χώρος για την αθηναϊκή νύχτα, εδώ που κάποτε άνοιξε το Deluxe του Πότσιου, η μετεξέλιξη του Zoo της Σεβαστείας και το πρώτο μαγαζί στην πόλη που έφερε τη lounge μόδα (που μετά έγινε εφιάλτης) και το γκουρμέ φαγητό στα μπαρ. Τώρα, ο νέος ιδιοκτήτης, ο Δημήτρης Βόγλης (που έχει γράψει τα χιλιόμετρα του στις διοργανώσεις συναυλιών), του έχει δώσει μια cool exotica διάσταση που τόσο πήγαινε με τον Jimi Tenor, όταν είχε παίξει εδώ πριν δυο χρόνια. Ένα φανταστικό μαγαζί σε μια περιοχή που κάποτε είχε πολλή νύχτα, εκεί κοντά ήταν το Avant Garde, ένα dance club σε μια παράλληλη της Συγγρού που ποτέ δεν θυμάμαι το όνομά του, γκέι, τραβεστί, το «24ωρο» για πατσά, το Mad λίγο πιο πέρα, κόλαση γινόταν τα Σαββατόβραδα.

Ο Marc Collin είναι ένας από τους δυο «εγκεφάλους» της μπάντας (οι τραγουδίστριες των Nouvelle Vague δεν είναι ποτέ μόνιμες, έρχονται και παρέρχονται). Του αρέσει η Αθήνα, έχει έρθει αρκετές φορές. «Μου αρέσει πολύ αυτή η μείξη παλιού και νέου και η απίστευτη ενέργεια που έχει αυτή η πόλη. Πάντως, οι αγαπημένες μου πόλεις είναι το Βελιγράδι και η Κωνσταντινούπολη». Και ύστερα αναφέρεται στην Όλγα Κουκλάκη, την οποία θεωρεί πολύ σπουδαία και τελευταία προσπαθεί να την πείσει να επιστρέψει στη Γαλλία και να συνεχίσει την καριέρα που άφησε στη μέση. Και τότε ο Βόγλης (που σήμερα εκτελεί και χρέη DJ) βάζει το «Ukuyéyé», ένα κομμάτι από τον πρώτο σόλο δίσκο της Mareva, και αμέσως μετά το «Blitzkrieg Pop» των Ramones και οι δυο Γαλλίδες χορεύουν πάλι σαν να ακούν σουίνγκ κομμάτι. Πιστεύω ότι οι Γαλλίδες έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο να χορεύουν τα πάντα, είτε αυτό είναι τσιφτετέλι είτε το «Rock Lobster» των Β-52s. Ύστερα κάθονται. H tour manager τις βγάζε φωτογραφία με το iPhone και αυτές τρώνε φέτες πορτοκάλι, κοιτάζοντας τον φακό με ένα βλέμμα λες και παίζουν στο Με κομμένη την ανάσα του Γκοντάρ. Η Mareva που γεννήθηκε στην Ταϊτή και το 1999 στέφθηκε Μις Γαλλία δαγκώνει το φύλλο από το φυτό της γλάστρας και σχεδόν μεθυσμένη σιγοψυθιρίζει ένα κομμάτι της Francoise Hardy.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ