Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Premiere
0
  • Η γοητεία της τελειότητας. Αν πραγματικά θέλετε να συνδυάσετε για την έξοδο σας θέα καρτ ποστάλ της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, roof garden, ιδιαίτερες γεύσεις και φιλοξενία από τις λίγες, τότε η πυξίδα δείχνει το εστιατόριο Première που είναι σκαρφαλωμένο στον 10ο όροφο του Athenaeum InterContinental. Δεν είναι από τις οικονομικές προτάσεις, το ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, όμως δεν θα κλάψετε ούτε ένα ευρώ. Αξίζει. Εδώ, ο σεφ Jean-Charles MétayerJean-Charles Métayer και η ομάδα του αξιοποιούν στην κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο τα πιο φρέσκα εποχικά υλικά που αναδεικνύουν γεύσεις της Μεσογείου με ένα «άγγιγμα» γαλλικής κουζίνας. Αρχή με καραβίδες όλο φρεσκάδα που παίζουν στο πιάτο με ζωντανά βότανα και κερδίζουν γευστικούς πόντους από τον εξωτικό αφρό Miso(€22). Το φουαγκρά σε τερίνα δένει αριστοτεχνικά με μούσλι, ζελέ shiso και κονσομέ (€25) και σε κάθε μπουκιά σε στέλνει στην Πόλη του Φωτός. Το πιάτο που με γοήτευσε τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν ο μαύρος μπακαλιάρος, που έρχεται καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα, φυλακίζοντας το κάπνισμα που σπάει ρουθούνια μόλις αποκαλυφθεί. Ο καπνιστός μπακαλιάρος, τέλεια καραμελωμένος, συνοδεύεται από αφρό πατάτας με άρωμα βανίλιας (€21). Ένα γευστικό ποίημα. Για το κρασί αξίζει να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του σομελιέ Γιώργου Σπύρου, που μέσα από την ενδιαφέρουσα οινική λίστα θα επιλέξει το ιδανικό κρασί που θα ακομπανιάρει όμορφα το πιάτο. Για μια καλή γευστική εμπειρία, η επιλογή του μενού degustation των 5 πιάτων αγγίζει τα €55. Είναι εμπειρία. ☛ Première, Athenaeum InterContinental, 210 9206655.
  • Μεζέδες βορείων προαστίων. Ο Σπάγκος στην Κηφισιά είναι ένα σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο που διεκδικεί το δικό του μερίδιο αγοράς στα Β.Π. Βρέθηκα εκεί βράδυ καθημερινής και στην τεράστια σάλα του οι λιγοστές παρέες χανόντουσαν. Η διακόσμηση απλή, με ξύλινες παλέτες όπου φιγουράρουν τα ούζα και τα τσίπουρα από διάφορες περιοχές της χώρας. ΣπάγκοςΧαζεύω τον κατάλογο που μοιράζεται ανάμεσα σε κλασικούς μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς. Στα περισσότερα σχεδόν πιάτα προτείνει και μισές μερίδες, με μισή τιμή φυσικά, και μάλιστα τις αποκαλούν «βολιώτικες». Έτσι, μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Τα ψητά λαχανικά (€5) και η βολιώτικη μερίδα ήρθε με (€2,5) και ήταν απλά συμπαθητικά. Η μισή ψητή φέτα με ντομάτα και πιπεριά (€2,5) ήρθε κλασικά, μέσα στο αλουμινόχαρτο ψημένη. Τσιμπολογώ χωρίς ενδιαφέρον, περιμένοντας τα μπιφτεκάκια (€4) που ήρθαν πάνω σε ξύλο με κρεμμύδι καραμελωμένο, αλλά ήταν αδιάφορα στη γεύση και στεγνά. Ευτυχώς που ήταν η μισή μερίδα. Αν όμως παραγγείλεις μισή μερίδα παϊδάκια κοτόπουλο (€3,5), την πάτησες. Έρχονται δύο τεμάχια στο πιάτο, μια υποψία κοτόπουλου. Η συνολική εικόνα του μαγαζιού δείχνει «κουρασμένη» και το σέρβις τυπικό. Ίσως έτυχα σε κακή βραδιά. ☛ Σπάγκος, Χ. Τρικούπη 92, Κηφισιά, 2108 016401.
  • Θέα ολόγυρα. Τώρα που μύρισε έντονα καλοκαίρι, η βεράντα του 360 Cocktail bar έχει μεγάλο σουξέ. 360 Cocktail BarΗ θέα του είναι συγκλονιστική. Μαγεύτηκα όταν βρέθηκα στο εστιατόριο με τη βιομηχανική αισθητική και την Ακρόπολη στο... πιάτο μου. Νομίζεις ότι θα τη χαϊδέψεις. Το ίδιο και τα όμορφα σπίτια της Πλάκας. Δοκιμάζω «λασκαρισμένα μπουλόνια» – έτσι βάφτισε ο σεφ Γιάννης Πατσόπουλος τα νόστιμα πουγκάκια με φρέσκο κιμά από γαλοπούλα, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσόβου (€7,5). Όλες οι ονομασίες των πιάτων αντλούν έμπνευση από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα. Το «σπειρωτό γρέζι» είναι ένα καλοφτιαγμένο ριζότο με ποικιλία μανιταριών και άρωμα από λάδι τρούφας (€10). Μπορείς, όμως, από την «εργαλειοθήκη» να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών που θα συντροφεύσει το κρασί ή κάποιο ωραίο κοκτέιλ. ☛ 360 Cocktail bar, Ηφαίστου 2, πλατεία Μοναστηρακίου, 210 3210006.
  • Παλιά δόξα. Μετά από μια ωραία καλοκαιρινή πλέον βόλτα στην Πειραϊκή και θαλασσινά μεζεδάκια και τσίπουρα στο Αγκυροβόλι του Σωτήρη με θέα το έμπα του λιμανιού και φόντο την Αίγινα, η αυλαία της βραδιάς έπεσε στο ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο Στάνη, στην καρδιά του Πειραιά.Αγκυροβόλι του Σωτήρη Το μαγαζί με την αύρα του 1933 φημίζεται για το χειροποίητο παγωτό καϊμάκι με γλυκό βύσσινο και αμύγδαλα, το εκμέκ και το ρυζόγαλο, αλλά και για τους λουκουμάδες του, που τους σερβίρει μέχρι τις 11 μ.μ. Περασμένες έντεκα και περιοριζόμαστε σε ένα ρυζόγαλο αδιάφορο, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές. Την ίδια ματαίωση είχαμε και με το παγωτό καϊμάκι που δεν ήταν μαστιχωτό και ευωδιαστό. Κρίμα ένα τέτοιο μαγαζί να μη διατηρήσει τη σπιτική ποιότητα όπως παλιά, που τρώγαμε το παγωτό και μύριζε γάλα. Ελπίζω σε καλύτερες μέρες. ☛ Στάνη, Ι. Δραγάτση 14, Πειραιάς, 210 4174235.
  • Νέα άφιξη. Στο Μοσχάτο, το μεζεδοπωλείο «Ο κηπουρός και τα λάχανα», που σερβίρει μια σειρά από μικρά πιάτα με παιχνιδιάρικους μεζέδες, όπως μάγουλα μοσχαρίσια φρικασέ, σαγανάκι με τυρί Μετσοβόνε και συκώτι στο χαρτί ψημένο με σκορδάκι. Τραπεζάκια έξω κάθε Πέμπτη έως Κυριακή. Λεπτομέρειες θα σας έχω μετά τη δοκιμή. ☛ Ο κηπουρός και τα λάχανα, Μοσχάτο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ