Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Premiere
0
  • Η γοητεία της τελειότητας. Αν πραγματικά θέλετε να συνδυάσετε για την έξοδο σας θέα καρτ ποστάλ της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, roof garden, ιδιαίτερες γεύσεις και φιλοξενία από τις λίγες, τότε η πυξίδα δείχνει το εστιατόριο Première που είναι σκαρφαλωμένο στον 10ο όροφο του Athenaeum InterContinental. Δεν είναι από τις οικονομικές προτάσεις, το ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, όμως δεν θα κλάψετε ούτε ένα ευρώ. Αξίζει. Εδώ, ο σεφ Jean-Charles MétayerJean-Charles Métayer και η ομάδα του αξιοποιούν στην κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο τα πιο φρέσκα εποχικά υλικά που αναδεικνύουν γεύσεις της Μεσογείου με ένα «άγγιγμα» γαλλικής κουζίνας. Αρχή με καραβίδες όλο φρεσκάδα που παίζουν στο πιάτο με ζωντανά βότανα και κερδίζουν γευστικούς πόντους από τον εξωτικό αφρό Miso(€22). Το φουαγκρά σε τερίνα δένει αριστοτεχνικά με μούσλι, ζελέ shiso και κονσομέ (€25) και σε κάθε μπουκιά σε στέλνει στην Πόλη του Φωτός. Το πιάτο που με γοήτευσε τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν ο μαύρος μπακαλιάρος, που έρχεται καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα, φυλακίζοντας το κάπνισμα που σπάει ρουθούνια μόλις αποκαλυφθεί. Ο καπνιστός μπακαλιάρος, τέλεια καραμελωμένος, συνοδεύεται από αφρό πατάτας με άρωμα βανίλιας (€21). Ένα γευστικό ποίημα. Για το κρασί αξίζει να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του σομελιέ Γιώργου Σπύρου, που μέσα από την ενδιαφέρουσα οινική λίστα θα επιλέξει το ιδανικό κρασί που θα ακομπανιάρει όμορφα το πιάτο. Για μια καλή γευστική εμπειρία, η επιλογή του μενού degustation των 5 πιάτων αγγίζει τα €55. Είναι εμπειρία. ☛ Première, Athenaeum InterContinental, 210 9206655.
  • Μεζέδες βορείων προαστίων. Ο Σπάγκος στην Κηφισιά είναι ένα σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο που διεκδικεί το δικό του μερίδιο αγοράς στα Β.Π. Βρέθηκα εκεί βράδυ καθημερινής και στην τεράστια σάλα του οι λιγοστές παρέες χανόντουσαν. Η διακόσμηση απλή, με ξύλινες παλέτες όπου φιγουράρουν τα ούζα και τα τσίπουρα από διάφορες περιοχές της χώρας. ΣπάγκοςΧαζεύω τον κατάλογο που μοιράζεται ανάμεσα σε κλασικούς μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς. Στα περισσότερα σχεδόν πιάτα προτείνει και μισές μερίδες, με μισή τιμή φυσικά, και μάλιστα τις αποκαλούν «βολιώτικες». Έτσι, μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Τα ψητά λαχανικά (€5) και η βολιώτικη μερίδα ήρθε με (€2,5) και ήταν απλά συμπαθητικά. Η μισή ψητή φέτα με ντομάτα και πιπεριά (€2,5) ήρθε κλασικά, μέσα στο αλουμινόχαρτο ψημένη. Τσιμπολογώ χωρίς ενδιαφέρον, περιμένοντας τα μπιφτεκάκια (€4) που ήρθαν πάνω σε ξύλο με κρεμμύδι καραμελωμένο, αλλά ήταν αδιάφορα στη γεύση και στεγνά. Ευτυχώς που ήταν η μισή μερίδα. Αν όμως παραγγείλεις μισή μερίδα παϊδάκια κοτόπουλο (€3,5), την πάτησες. Έρχονται δύο τεμάχια στο πιάτο, μια υποψία κοτόπουλου. Η συνολική εικόνα του μαγαζιού δείχνει «κουρασμένη» και το σέρβις τυπικό. Ίσως έτυχα σε κακή βραδιά. ☛ Σπάγκος, Χ. Τρικούπη 92, Κηφισιά, 2108 016401.
  • Θέα ολόγυρα. Τώρα που μύρισε έντονα καλοκαίρι, η βεράντα του 360 Cocktail bar έχει μεγάλο σουξέ. 360 Cocktail BarΗ θέα του είναι συγκλονιστική. Μαγεύτηκα όταν βρέθηκα στο εστιατόριο με τη βιομηχανική αισθητική και την Ακρόπολη στο... πιάτο μου. Νομίζεις ότι θα τη χαϊδέψεις. Το ίδιο και τα όμορφα σπίτια της Πλάκας. Δοκιμάζω «λασκαρισμένα μπουλόνια» – έτσι βάφτισε ο σεφ Γιάννης Πατσόπουλος τα νόστιμα πουγκάκια με φρέσκο κιμά από γαλοπούλα, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσόβου (€7,5). Όλες οι ονομασίες των πιάτων αντλούν έμπνευση από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα. Το «σπειρωτό γρέζι» είναι ένα καλοφτιαγμένο ριζότο με ποικιλία μανιταριών και άρωμα από λάδι τρούφας (€10). Μπορείς, όμως, από την «εργαλειοθήκη» να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών που θα συντροφεύσει το κρασί ή κάποιο ωραίο κοκτέιλ. ☛ 360 Cocktail bar, Ηφαίστου 2, πλατεία Μοναστηρακίου, 210 3210006.
  • Παλιά δόξα. Μετά από μια ωραία καλοκαιρινή πλέον βόλτα στην Πειραϊκή και θαλασσινά μεζεδάκια και τσίπουρα στο Αγκυροβόλι του Σωτήρη με θέα το έμπα του λιμανιού και φόντο την Αίγινα, η αυλαία της βραδιάς έπεσε στο ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο Στάνη, στην καρδιά του Πειραιά.Αγκυροβόλι του Σωτήρη Το μαγαζί με την αύρα του 1933 φημίζεται για το χειροποίητο παγωτό καϊμάκι με γλυκό βύσσινο και αμύγδαλα, το εκμέκ και το ρυζόγαλο, αλλά και για τους λουκουμάδες του, που τους σερβίρει μέχρι τις 11 μ.μ. Περασμένες έντεκα και περιοριζόμαστε σε ένα ρυζόγαλο αδιάφορο, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές. Την ίδια ματαίωση είχαμε και με το παγωτό καϊμάκι που δεν ήταν μαστιχωτό και ευωδιαστό. Κρίμα ένα τέτοιο μαγαζί να μη διατηρήσει τη σπιτική ποιότητα όπως παλιά, που τρώγαμε το παγωτό και μύριζε γάλα. Ελπίζω σε καλύτερες μέρες. ☛ Στάνη, Ι. Δραγάτση 14, Πειραιάς, 210 4174235.
  • Νέα άφιξη. Στο Μοσχάτο, το μεζεδοπωλείο «Ο κηπουρός και τα λάχανα», που σερβίρει μια σειρά από μικρά πιάτα με παιχνιδιάρικους μεζέδες, όπως μάγουλα μοσχαρίσια φρικασέ, σαγανάκι με τυρί Μετσοβόνε και συκώτι στο χαρτί ψημένο με σκορδάκι. Τραπεζάκια έξω κάθε Πέμπτη έως Κυριακή. Λεπτομέρειες θα σας έχω μετά τη δοκιμή. ☛ Ο κηπουρός και τα λάχανα, Μοσχάτο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αναστασία έχει βαλθεί να κάνει viral τα αλβανικά γλυκά στους Έλληνες

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM