Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Premiere
0
  • Η γοητεία της τελειότητας. Αν πραγματικά θέλετε να συνδυάσετε για την έξοδο σας θέα καρτ ποστάλ της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού, roof garden, ιδιαίτερες γεύσεις και φιλοξενία από τις λίγες, τότε η πυξίδα δείχνει το εστιατόριο Première που είναι σκαρφαλωμένο στον 10ο όροφο του Athenaeum InterContinental. Δεν είναι από τις οικονομικές προτάσεις, το ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής, όμως δεν θα κλάψετε ούτε ένα ευρώ. Αξίζει. Εδώ, ο σεφ Jean-Charles MétayerJean-Charles Métayer και η ομάδα του αξιοποιούν στην κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο τα πιο φρέσκα εποχικά υλικά που αναδεικνύουν γεύσεις της Μεσογείου με ένα «άγγιγμα» γαλλικής κουζίνας. Αρχή με καραβίδες όλο φρεσκάδα που παίζουν στο πιάτο με ζωντανά βότανα και κερδίζουν γευστικούς πόντους από τον εξωτικό αφρό Miso(€22). Το φουαγκρά σε τερίνα δένει αριστοτεχνικά με μούσλι, ζελέ shiso και κονσομέ (€25) και σε κάθε μπουκιά σε στέλνει στην Πόλη του Φωτός. Το πιάτο που με γοήτευσε τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση ήταν ο μαύρος μπακαλιάρος, που έρχεται καλυμμένος με γυάλινη καμπάνα, φυλακίζοντας το κάπνισμα που σπάει ρουθούνια μόλις αποκαλυφθεί. Ο καπνιστός μπακαλιάρος, τέλεια καραμελωμένος, συνοδεύεται από αφρό πατάτας με άρωμα βανίλιας (€21). Ένα γευστικό ποίημα. Για το κρασί αξίζει να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του σομελιέ Γιώργου Σπύρου, που μέσα από την ενδιαφέρουσα οινική λίστα θα επιλέξει το ιδανικό κρασί που θα ακομπανιάρει όμορφα το πιάτο. Για μια καλή γευστική εμπειρία, η επιλογή του μενού degustation των 5 πιάτων αγγίζει τα €55. Είναι εμπειρία. ☛ Première, Athenaeum InterContinental, 210 9206655.
  • Μεζέδες βορείων προαστίων. Ο Σπάγκος στην Κηφισιά είναι ένα σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο που διεκδικεί το δικό του μερίδιο αγοράς στα Β.Π. Βρέθηκα εκεί βράδυ καθημερινής και στην τεράστια σάλα του οι λιγοστές παρέες χανόντουσαν. Η διακόσμηση απλή, με ξύλινες παλέτες όπου φιγουράρουν τα ούζα και τα τσίπουρα από διάφορες περιοχές της χώρας. ΣπάγκοςΧαζεύω τον κατάλογο που μοιράζεται ανάμεσα σε κλασικούς μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς. Στα περισσότερα σχεδόν πιάτα προτείνει και μισές μερίδες, με μισή τιμή φυσικά, και μάλιστα τις αποκαλούν «βολιώτικες». Έτσι, μπορείς να πάρεις γεύση από περισσότερα πιάτα. Τα ψητά λαχανικά (€5) και η βολιώτικη μερίδα ήρθε με (€2,5) και ήταν απλά συμπαθητικά. Η μισή ψητή φέτα με ντομάτα και πιπεριά (€2,5) ήρθε κλασικά, μέσα στο αλουμινόχαρτο ψημένη. Τσιμπολογώ χωρίς ενδιαφέρον, περιμένοντας τα μπιφτεκάκια (€4) που ήρθαν πάνω σε ξύλο με κρεμμύδι καραμελωμένο, αλλά ήταν αδιάφορα στη γεύση και στεγνά. Ευτυχώς που ήταν η μισή μερίδα. Αν όμως παραγγείλεις μισή μερίδα παϊδάκια κοτόπουλο (€3,5), την πάτησες. Έρχονται δύο τεμάχια στο πιάτο, μια υποψία κοτόπουλου. Η συνολική εικόνα του μαγαζιού δείχνει «κουρασμένη» και το σέρβις τυπικό. Ίσως έτυχα σε κακή βραδιά. ☛ Σπάγκος, Χ. Τρικούπη 92, Κηφισιά, 2108 016401.
  • Θέα ολόγυρα. Τώρα που μύρισε έντονα καλοκαίρι, η βεράντα του 360 Cocktail bar έχει μεγάλο σουξέ. 360 Cocktail BarΗ θέα του είναι συγκλονιστική. Μαγεύτηκα όταν βρέθηκα στο εστιατόριο με τη βιομηχανική αισθητική και την Ακρόπολη στο... πιάτο μου. Νομίζεις ότι θα τη χαϊδέψεις. Το ίδιο και τα όμορφα σπίτια της Πλάκας. Δοκιμάζω «λασκαρισμένα μπουλόνια» – έτσι βάφτισε ο σεφ Γιάννης Πατσόπουλος τα νόστιμα πουγκάκια με φρέσκο κιμά από γαλοπούλα, λιαστή ντομάτα και καπνιστό τυρί Μετσόβου (€7,5). Όλες οι ονομασίες των πιάτων αντλούν έμπνευση από οικοδομικά υλικά και μηχανήματα. Το «σπειρωτό γρέζι» είναι ένα καλοφτιαγμένο ριζότο με ποικιλία μανιταριών και άρωμα από λάδι τρούφας (€10). Μπορείς, όμως, από την «εργαλειοθήκη» να επιλέξεις μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών που θα συντροφεύσει το κρασί ή κάποιο ωραίο κοκτέιλ. ☛ 360 Cocktail bar, Ηφαίστου 2, πλατεία Μοναστηρακίου, 210 3210006.
  • Παλιά δόξα. Μετά από μια ωραία καλοκαιρινή πλέον βόλτα στην Πειραϊκή και θαλασσινά μεζεδάκια και τσίπουρα στο Αγκυροβόλι του Σωτήρη με θέα το έμπα του λιμανιού και φόντο την Αίγινα, η αυλαία της βραδιάς έπεσε στο ιστορικό γαλακτοζαχαροπλαστείο Στάνη, στην καρδιά του Πειραιά.Αγκυροβόλι του Σωτήρη Το μαγαζί με την αύρα του 1933 φημίζεται για το χειροποίητο παγωτό καϊμάκι με γλυκό βύσσινο και αμύγδαλα, το εκμέκ και το ρυζόγαλο, αλλά και για τους λουκουμάδες του, που τους σερβίρει μέχρι τις 11 μ.μ. Περασμένες έντεκα και περιοριζόμαστε σε ένα ρυζόγαλο αδιάφορο, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές, καλές εποχές. Την ίδια ματαίωση είχαμε και με το παγωτό καϊμάκι που δεν ήταν μαστιχωτό και ευωδιαστό. Κρίμα ένα τέτοιο μαγαζί να μη διατηρήσει τη σπιτική ποιότητα όπως παλιά, που τρώγαμε το παγωτό και μύριζε γάλα. Ελπίζω σε καλύτερες μέρες. ☛ Στάνη, Ι. Δραγάτση 14, Πειραιάς, 210 4174235.
  • Νέα άφιξη. Στο Μοσχάτο, το μεζεδοπωλείο «Ο κηπουρός και τα λάχανα», που σερβίρει μια σειρά από μικρά πιάτα με παιχνιδιάρικους μεζέδες, όπως μάγουλα μοσχαρίσια φρικασέ, σαγανάκι με τυρί Μετσοβόνε και συκώτι στο χαρτί ψημένο με σκορδάκι. Τραπεζάκια έξω κάθε Πέμπτη έως Κυριακή. Λεπτομέρειες θα σας έχω μετά τη δοκιμή. ☛ Ο κηπουρός και τα λάχανα, Μοσχάτο.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ