Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Κεμπάπ με ιστορία: Για κεμπάπ με πράσινο φιστίκι και για αξεπέραστο γύρο από μοσχάρι και αρνάκι γάλακτος πας κατευθείαν στο Pandeli, στην Κηφισιά. Εκεί τιμούν την κουζίνα της Πόλης κι επιμένουν στην ποιότητα και την αυθεντικότητα πάνω από έναν αιώνα, όταν ο Παντελής Τσομπάνογλου άνοιξε το πρώτο μαγαζί του το 1901 στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι μάγειρες τον θεωρούν έναν από τους πιο σπουδαίους γευσιγνώστες. Φρέσκο και ανανεωμένο, το εστιατόριο Pandeli ισορροπεί όμορφα το μενού του ανάμεσα στην κλασική προσέγγιση και τη γνήσια grill εκδοχή του. Την ίδια μαστοριά στην παρασκευή θα βρεις και στο εδεσματολόγιο των ψητών κρεατικών. Καινούργια πιάτα έχουν εμπλουτίσει το μενού, όπως το μελωμένο αρνάκι κότσι με πετιμέζι, το κασαρλί κεμπάπ με παλιωμένο κασέρι, το πεϊνίρ τατλισί, και φυσικά παραμένουν τα αγαπημένα λαβράκι στο χαρτί και χιουνκάρ μπεγιεντί, με εκείνο τον βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, περιχυμένο με κοκκινιστό μοσχαράκι. Σας άνοιξα την όρεξη; Μην κάθεστε, πάρτε γεύση και από τα πιάτα ημέρας, όπως το περίφημο μπουρέκι μελιτζάνας Pandeli, το θεσπέσιο αρνάκι κοκκινιστό τας κεμπάπ με σταφίδες και ρεβίθια. Στο πνεύμα του «spend less, eat better», τα νόστιμα πιάτα του Pandeli συνοδεύουν νόστιμες τιμές. Θα φας σαν πασάς το μενού τριών πιάτων συν ένα ποτήρι κρασί με 22ευρώ/άτομο σε 3 επιλογές. Το φαγητό στο εστιατόριο Pandeli είναι μια αγαπημένη συνήθεια που μπορούμε να απολαμβάνουμε και καθημερινά. ☛ Pandeli, Πεντέλης 3, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8080787.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κατευθείαν από το αμπέλι: Ο φετινός τρύγος τελείωσε και γεύση από τη φετινή χρονιά μπορούμε να πάρουμε στην κάβα Κρασοπουλιό. Τα κρασιά είναι φρέσκα και θολά ακόμα, αλλά μας αποκαλύπτουν τα αρώματα και τις γεύσεις που θα έχουμε στο ποτήρι μας τον χειμώνα. Ο Λάζαρος Τουγουντζόγλου, ο ιδιοκτήτης της κάβας, είναι γνώστης του κρασιού και πρόθυμος να λύσει κάθε απορία. Ευκαιρία είναι να προμηθευτούμε και αρωματικό μούστο για να φτιάξουμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, όπως παλιά. ☛ Κάβα Κρασοπουλιό, Δημοκρατίας 11, Μελίσσια, 210 8033123.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Παιχνίδια με φυσαλίδες: Μου αρέσουν οι αφρώδεις οίνοι με τα αρώματα φρούτων και τη δροσερή γεύση. Ίσως, την εποχή αυτή που βουλιάζει η διάθεσή μας, ένα ποτήρι με… μπουρμπουλήθρες να μας ανεβάσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι του νέου μικροσκοπικού Ombra, που προσφέρει αποκλειστικά αφρώδεις οίνους και Prosecco κατευθείαν από την Ιταλία. Η κάβα του ψαγμένη, με πολλές επιλογές και σε ποτήρι (€4-7,5 ). Από ένα ιταλικό μπαρ, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να απουσιάζουν τα κλασικά κοκτέιλ με Prosecco, Belini και Rossini. Δεν θα πιεις το ποτό σου ξεροσφύρι. Ο σεφ Βασίλης Πέππας φτιάχνει ωραιότατες πίτσες με λεπτή ζύμη, όπως θα τις φας στην πατρίδα τους (από €6,5). Η πικάντικη Caprese είναι όνειρο! Οι μπρουσκέτες είναι χορταστικές, όπως τις σερβίρουν στον ιταλικό Βορρά, και γενικά η ποικιλία από πανίνι, τραμεζίνι, αλλαντικά και τυριά είναι μεγάλη. Ωραίες σαλάτες αλλά και καλοφτιαγμένη ταλιάτα. Με δυο λόγια, θα τσιμπολογήσεις ευχάριστα στα τραπεζάκια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, όσο ο καιρός το επιτρέπει. Αν κρίνω από το γεγονός ότι το βράδυ που επισκέφτηκα το Ombra δεν έπεφτε καρφίτσα στο μαγαζί, φαίνεται πως η πρωτότυπη ιδέα του ιδιοκτήτη, Μιχάλη Ταμπουρά, να ανοίξει, εν μέσω κρίσης, ένα Prosecco μπαρ, βρήκε το κοινό του. ☛ Ombra, Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, ΝέοΨυχικό, 210 6711320.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Τσιπουράδικο από καλό σπίτι: Αν με ρωτήσετε πού θα πήγαινα την παρέα μου για να πιούμε τις ρακές μας και να ευχαριστηθούμε μεζεδάκια χωρίς να πληρώσουμε πολλά λεφτά, εύκολα θα διάλεγα το Ρακί Μεζέ. Καινούργιο μαγαζί και ταυτόχρονα παλιό. Πρόκειται για το γνωστό Καστελόριζο στις Τζιτζιφιές, που μεταμορφώθηκε σε έναν χαρούμενο χώρο με καρέκλες που, αντί για ψάθα, έχουν πλεκτή κουρελού, μαυροπίνακα και ράφια γεμάτα με αποστάγματα. Το ψάρι και οι νοστιμιές της θάλασσας είναι το κεφάλαιο που γνωρίζει καλά ο όμιλος Καστελόριζο. Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης έχει επιμεληθεί το μενού και το υλοποιεί στην κουζίνα επιτυχώς η νόστιμη σεφ Γκέλη Βαμβακούση. Η μελιτζάνα καρότσα εκφράζει την πολίτικη καταγωγή της με ωραίο κάπνισμα, βελούδινος ο ταραμάς και του πάνε γάντι τα αμύγδαλα φιλέ, νόστιμες οι γεμιστές κουκούλες χταποδιού –ωραία ιδέα– που σερβίρονται μέσα σε στρατιωτική καραβάνα. Το γαριδάκι έρχεται στη σέσουλα και τρώγεται σαν στραγάλι. Εξαιρετικό, τόσο σε γεύση όσο και παρουσία, το τηγανητό χταπόδι, περασμένο σε σουβλάκι με κρεμμύδια και σάλτσα ξιδιού. Η ουρά πεσκανδρίτσας, ωραιότατη, μου θύμισε τα τσιπουράδικα του Βόλου που την τιμούν στα τραπέζια τους. Τα καλαμαράκια καλοτηγανισμένα, με μια νότα σκόρδου, ζητούν από δίπλα τσίπουρο. Το μαγαζί γεμάτο με κόσμο όλων των ηλικιών να τρώει και να πίνει. Πρόσωπα γεμάτα ευδαιμονία. ☛ Ρακί Μεζέ, Λ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, 210 9429027.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο Γιάννης και η Αλεπού: Τι ζητά μια «αλεπού» στο Κολωνάκι; Να μας μυήσει στους μεζέδες, συνοδεία ελληνικής μουσικής. Πρόκειται για καινούργιο μεζεδοπωλείο με μαυροπίνακα, όπου αναγράφονται τα τριάντα μεζεδάκια που έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. Ο σερβιτόρος, με το μολύβι στο αφτί και την πετσέτα ριγμένη στην πλάτη, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, περασμένες. Για τη φιλοσοφία του μαγαζιού ο Γιάννης Μπαξεβάνης είπε: «Απολαμβάνω, όπως όλοι οι Έλληνες, τους μεζέδες που μοιραζόμαστε και τρώμε με την παρέα μας από το ίδιο πιάτο. Άλλωστε, λέμε ότι "με αυτόν έχω φάει κι έχω πιει μαζί"». Αδημονώνα δοκιμάσω τα μεζεδάκια και να σας

μεταφέρω τα μυστικά των πιάτων. Η είδηση είναι ότι την κουζίνα διά χειρός Μπαξεβάνη θα τη δοκιμάζουμε από τις 15 Νοεμβρίου στο νέο του στέκι, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Athens Plaza στο Σύνταγμα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο παλιός είναι αλλιώς και στο κρασί: Έφτιαξα μια δροσερή πράσινη σαλάτα με μάνγκο και τη συνόδεψα με ένα καινούργιο κρασί από την ποικιλία Chardonnay από το κτήμα του Γιώργου Κοκοτού (ο οποίος παράγει κρασιά από το ’70) που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Πεντελικού Όρους. Το κρασί είναι από βιολογικό αμπέλι. Στο ποτήρι με κέρδισαν η ασημοκίτρινη φορεσιά του και τα αρώματα ανανά, ροδάκινου και μάνγκο. Η γεύση του είναι πλούσια, δροσιστική και φρουτώδης . Οι υπομονετικοί μπορούν να ανοίξουν τη φιάλη και μετά από πέντε χρόνια, αφού αντέχει το κρασί στην παλαίωση. Στην υγειά σας! Θα το βρείτε στην κάβα Vinifera, στην Κηφισιά. ☛ Λ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, 210 8077709.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ