Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Κεμπάπ με ιστορία: Για κεμπάπ με πράσινο φιστίκι και για αξεπέραστο γύρο από μοσχάρι και αρνάκι γάλακτος πας κατευθείαν στο Pandeli, στην Κηφισιά. Εκεί τιμούν την κουζίνα της Πόλης κι επιμένουν στην ποιότητα και την αυθεντικότητα πάνω από έναν αιώνα, όταν ο Παντελής Τσομπάνογλου άνοιξε το πρώτο μαγαζί του το 1901 στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι σήμερα οι Τούρκοι μάγειρες τον θεωρούν έναν από τους πιο σπουδαίους γευσιγνώστες. Φρέσκο και ανανεωμένο, το εστιατόριο Pandeli ισορροπεί όμορφα το μενού του ανάμεσα στην κλασική προσέγγιση και τη γνήσια grill εκδοχή του. Την ίδια μαστοριά στην παρασκευή θα βρεις και στο εδεσματολόγιο των ψητών κρεατικών. Καινούργια πιάτα έχουν εμπλουτίσει το μενού, όπως το μελωμένο αρνάκι κότσι με πετιμέζι, το κασαρλί κεμπάπ με παλιωμένο κασέρι, το πεϊνίρ τατλισί, και φυσικά παραμένουν τα αγαπημένα λαβράκι στο χαρτί και χιουνκάρ μπεγιεντί, με εκείνο τον βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, περιχυμένο με κοκκινιστό μοσχαράκι. Σας άνοιξα την όρεξη; Μην κάθεστε, πάρτε γεύση και από τα πιάτα ημέρας, όπως το περίφημο μπουρέκι μελιτζάνας Pandeli, το θεσπέσιο αρνάκι κοκκινιστό τας κεμπάπ με σταφίδες και ρεβίθια. Στο πνεύμα του «spend less, eat better», τα νόστιμα πιάτα του Pandeli συνοδεύουν νόστιμες τιμές. Θα φας σαν πασάς το μενού τριών πιάτων συν ένα ποτήρι κρασί με 22ευρώ/άτομο σε 3 επιλογές. Το φαγητό στο εστιατόριο Pandeli είναι μια αγαπημένη συνήθεια που μπορούμε να απολαμβάνουμε και καθημερινά. ☛ Pandeli, Πεντέλης 3, Κεφαλάρι, Κηφισιά, 210 8080787.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κατευθείαν από το αμπέλι: Ο φετινός τρύγος τελείωσε και γεύση από τη φετινή χρονιά μπορούμε να πάρουμε στην κάβα Κρασοπουλιό. Τα κρασιά είναι φρέσκα και θολά ακόμα, αλλά μας αποκαλύπτουν τα αρώματα και τις γεύσεις που θα έχουμε στο ποτήρι μας τον χειμώνα. Ο Λάζαρος Τουγουντζόγλου, ο ιδιοκτήτης της κάβας, είναι γνώστης του κρασιού και πρόθυμος να λύσει κάθε απορία. Ευκαιρία είναι να προμηθευτούμε και αρωματικό μούστο για να φτιάξουμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα, όπως παλιά. ☛ Κάβα Κρασοπουλιό, Δημοκρατίας 11, Μελίσσια, 210 8033123.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Παιχνίδια με φυσαλίδες: Μου αρέσουν οι αφρώδεις οίνοι με τα αρώματα φρούτων και τη δροσερή γεύση. Ίσως, την εποχή αυτή που βουλιάζει η διάθεσή μας, ένα ποτήρι με… μπουρμπουλήθρες να μας ανεβάσει. Με τις σκέψεις αυτές πέρασα το κατώφλι του νέου μικροσκοπικού Ombra, που προσφέρει αποκλειστικά αφρώδεις οίνους και Prosecco κατευθείαν από την Ιταλία. Η κάβα του ψαγμένη, με πολλές επιλογές και σε ποτήρι (€4-7,5 ). Από ένα ιταλικό μπαρ, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να απουσιάζουν τα κλασικά κοκτέιλ με Prosecco, Belini και Rossini. Δεν θα πιεις το ποτό σου ξεροσφύρι. Ο σεφ Βασίλης Πέππας φτιάχνει ωραιότατες πίτσες με λεπτή ζύμη, όπως θα τις φας στην πατρίδα τους (από €6,5). Η πικάντικη Caprese είναι όνειρο! Οι μπρουσκέτες είναι χορταστικές, όπως τις σερβίρουν στον ιταλικό Βορρά, και γενικά η ποικιλία από πανίνι, τραμεζίνι, αλλαντικά και τυριά είναι μεγάλη. Ωραίες σαλάτες αλλά και καλοφτιαγμένη ταλιάτα. Με δυο λόγια, θα τσιμπολογήσεις ευχάριστα στα τραπεζάκια που βγαίνουν στο πεζοδρόμιο, όσο ο καιρός το επιτρέπει. Αν κρίνω από το γεγονός ότι το βράδυ που επισκέφτηκα το Ombra δεν έπεφτε καρφίτσα στο μαγαζί, φαίνεται πως η πρωτότυπη ιδέα του ιδιοκτήτη, Μιχάλη Ταμπουρά, να ανοίξει, εν μέσω κρίσης, ένα Prosecco μπαρ, βρήκε το κοινό του. ☛ Ombra, Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, ΝέοΨυχικό, 210 6711320.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Τσιπουράδικο από καλό σπίτι: Αν με ρωτήσετε πού θα πήγαινα την παρέα μου για να πιούμε τις ρακές μας και να ευχαριστηθούμε μεζεδάκια χωρίς να πληρώσουμε πολλά λεφτά, εύκολα θα διάλεγα το Ρακί Μεζέ. Καινούργιο μαγαζί και ταυτόχρονα παλιό. Πρόκειται για το γνωστό Καστελόριζο στις Τζιτζιφιές, που μεταμορφώθηκε σε έναν χαρούμενο χώρο με καρέκλες που, αντί για ψάθα, έχουν πλεκτή κουρελού, μαυροπίνακα και ράφια γεμάτα με αποστάγματα. Το ψάρι και οι νοστιμιές της θάλασσας είναι το κεφάλαιο που γνωρίζει καλά ο όμιλος Καστελόριζο. Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης έχει επιμεληθεί το μενού και το υλοποιεί στην κουζίνα επιτυχώς η νόστιμη σεφ Γκέλη Βαμβακούση. Η μελιτζάνα καρότσα εκφράζει την πολίτικη καταγωγή της με ωραίο κάπνισμα, βελούδινος ο ταραμάς και του πάνε γάντι τα αμύγδαλα φιλέ, νόστιμες οι γεμιστές κουκούλες χταποδιού –ωραία ιδέα– που σερβίρονται μέσα σε στρατιωτική καραβάνα. Το γαριδάκι έρχεται στη σέσουλα και τρώγεται σαν στραγάλι. Εξαιρετικό, τόσο σε γεύση όσο και παρουσία, το τηγανητό χταπόδι, περασμένο σε σουβλάκι με κρεμμύδια και σάλτσα ξιδιού. Η ουρά πεσκανδρίτσας, ωραιότατη, μου θύμισε τα τσιπουράδικα του Βόλου που την τιμούν στα τραπέζια τους. Τα καλαμαράκια καλοτηγανισμένα, με μια νότα σκόρδου, ζητούν από δίπλα τσίπουρο. Το μαγαζί γεμάτο με κόσμο όλων των ηλικιών να τρώει και να πίνει. Πρόσωπα γεμάτα ευδαιμονία. ☛ Ρακί Μεζέ, Λ. Ελ. Βενιζέλου 334, Καλλιθέα, 210 9429027.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο Γιάννης και η Αλεπού: Τι ζητά μια «αλεπού» στο Κολωνάκι; Να μας μυήσει στους μεζέδες, συνοδεία ελληνικής μουσικής. Πρόκειται για καινούργιο μεζεδοπωλείο με μαυροπίνακα, όπου αναγράφονται τα τριάντα μεζεδάκια που έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. Ο σερβιτόρος, με το μολύβι στο αφτί και την πετσέτα ριγμένη στην πλάτη, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, περασμένες. Για τη φιλοσοφία του μαγαζιού ο Γιάννης Μπαξεβάνης είπε: «Απολαμβάνω, όπως όλοι οι Έλληνες, τους μεζέδες που μοιραζόμαστε και τρώμε με την παρέα μας από το ίδιο πιάτο. Άλλωστε, λέμε ότι "με αυτόν έχω φάει κι έχω πιει μαζί"». Αδημονώνα δοκιμάσω τα μεζεδάκια και να σας

μεταφέρω τα μυστικά των πιάτων. Η είδηση είναι ότι την κουζίνα διά χειρός Μπαξεβάνη θα τη δοκιμάζουμε από τις 15 Νοεμβρίου στο νέο του στέκι, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Athens Plaza στο Σύνταγμα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Ο παλιός είναι αλλιώς και στο κρασί: Έφτιαξα μια δροσερή πράσινη σαλάτα με μάνγκο και τη συνόδεψα με ένα καινούργιο κρασί από την ποικιλία Chardonnay από το κτήμα του Γιώργου Κοκοτού (ο οποίος παράγει κρασιά από το ’70) που βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Πεντελικού Όρους. Το κρασί είναι από βιολογικό αμπέλι. Στο ποτήρι με κέρδισαν η ασημοκίτρινη φορεσιά του και τα αρώματα ανανά, ροδάκινου και μάνγκο. Η γεύση του είναι πλούσια, δροσιστική και φρουτώδης . Οι υπομονετικοί μπορούν να ανοίξουν τη φιάλη και μετά από πέντε χρόνια, αφού αντέχει το κρασί στην παλαίωση. Στην υγειά σας! Θα το βρείτε στην κάβα Vinifera, στην Κηφισιά. ☛ Λ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, 210 8077709.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καφές πάει με όλα

Γεύση / Ο καφές πάει με όλα

Η Αθήνα έχει να προσφέρει καλύτερο καφέ από ποτέ, όχι μόνο στα μέρη που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν αλλά και σε αυτά oπου μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία και κεραμικά, φυτά και ρούχα, να γνωρίσουμε τις δουλειές Ελλήνων και ξένων artisans, να βρούμε γλυκά και ποπκόρν κατάλληλα για σκύλους και να υιοθετήσουμε μια γάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
47’ λεπτά με τη Μαρίνα Χρονά

Γεύση / Μαρίνα Χρονά: «Με ενδιαφέρει το προσιτό φαγητό, γιατί θέλω να έχω επαφή με τον κόσμο»

Έξω από πιάτσες, δίπλα στο Μουσείο, η νεαρή σεφ άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ένα new age μπιστρό που τα κάνει όλα απλά και κατανοητά, που συζητιέται όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο αλλά και γιατί με τις τιμές του μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, σαν να είναι η ταβέρνα της γενιάς μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Γεύση / Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Το πολυσυζητημένο εστιατόριο του Παγκρατίου δεν προσφέρεται μόνο για βραδινές συναντήσεις αλλά μας περιμένει από νωρίς το πρωί, περνάει τις πίτες μας από τα κάρβουνα, φτιάχνει πιάτα με ό,τι καλή πρώτη ύλη δίνουν η εποχή και οι μικροί παραγωγοί, κάνει ένα πρωινό που θα ετοίμαζαν οι γιαγιάδες μας, αν ήξεραν από τεχνικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτές είναι οι νέες αγαπημένες μας τυρόπιτες στην Αθήνα

Γεύση / Αυτές είναι οι νέες καλές τυρόπιτες της Αθήνας

Σίγουρα τιμούμε τις πιο ιστορικές του είδους και δύσκολα τις αλλάζουμε, από το Μαμ και το  Άριστον έχουμε φάει τόνους ζύμη κουρού. Όμως υπάρχουν και οι πιο νέοι, που έχουν μπει στο παιχνίδι αυτού του κλασικού πρωινού και μας το προσφέρουν άψογο. Ας ανανεωθούμε λοιπόν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπέτσες

Γεύση / On the Verandah: Σεπτέμβριος στις Σπέτσες με ψάρι και εποχική κουζίνα

Στο ξενοδοχείο-τοπόσημο του νησιού, το Poseidonion Grand Hotel, και στην κομψή βεράντα του με φόντο τον Αργοσαρωνικό Kόλπο, ο Θεολόγος Αμηράς ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και σε όσα του δίνει το μποστάνι του. Και αν ψάχνετε έναν καλό λόγο για μια σύντομη απόδραση προς τα εκεί, έρχεται και η Αρμάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Γεύση / Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Είναι πολλές οι νέες και πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις φέτος το καλοκαίρι στα μέρη που θα ταξιδέψουμε, αφού οι μάγειρες από τα πιο hip γαστρονομικά project της Αθήνας δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους εκτός πόλης, ενώ άλλοι επιστρέφουν στον τόπο τους για να δουλέψουν με την κορυφαία του πρώτη ύλη και να την αναδείξουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Το νέο ενδιαφέρον μπαρ της πόλης λειτουργεί ψηλά, είναι χαλαρό και στημένο σαν spritzeria με θέα στο πυκνό αστικό τοπίο του εμπορικού τριγώνου. Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι ταράτσες της πόλης απευθύνονται κυρίως στους επισκέπτες της, αυτή θα σας αλλάξει γνώμη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Καμία δίαιτα, παίζουν καινούργιες διευθύνσεις για φοβερά burgers στην Αθήνα

Γεύση / Καμία δίαιτα, έχουμε μερικά νέα φοβερά burgers στην Αθήνα

Kαι εκεί που νομίζαμε ότι αυτή η πόλη τα έχει δώσει όλα όσον αφορά τα burgers, έχουν εμφανιστεί νέα και διαφορετικά μεταξύ τους concepts που τα προσφέρουν ποιοτικά και ζουμερά. Μάλιστα, για να τα απολαύσουμε χρειάζεται να βολτάρουμε και εκτός κέντρου, μπορεί να ανακαλύψετε λοιπόν μια νέα περιοχή ενώ βάζετε τις διευθύνσεις τους στο Google Maps για να τα βρείτε και να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ