ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

H ένταση στο Αιγαίο και η κυβέρνηση που ποντάρει τα πάντα στην υπόθεση Novartis

H ένταση στο Αιγαίο και η κυβέρνηση που ποντάρει τα πάντα στην υπόθεση Novartis Facebook Twitter
Οι προκλήσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφραζε τους φόβους του για ένα ατύχημα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων.
15

Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι Έλληνες διπλωμάτες μετά το επεισόδιο του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό και τις δηλώσεις Ερντογάν, που ανέβασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα την προκλητικότητα που επιδεικνύουν αυτή την περίοδο οι Τούρκοι απέναντι στην Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ξεκάθαρα ότι γι' αυτούς τα δικαιώματά τους στο Αιγαίο έχουν την ίδια σημασία με το Αφρίν, τη συριακή πόλη στην οποία έχουν εισβάλει κι επιχειρούν και για την οποία σχετικά πρόσφατα προειδοποιούσε: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».


Οι προκλήσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφραζε τους φόβους του για ένα ατύχημα στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων. Έμπειροι διπλωμάτες, που γνωρίζουν πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά, αναφέρουν ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φοβούνται πραγματικά μήπως υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις.


Παρά την έντονη ανησυχία που προκαλούν οι κινήσεις του Ερντογάν στους διπλωμάτες, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να τις αξιολογούν και δίνουν προτεραιότητα στην υπόθεση της Novartis, στην οποία ποντάρουν πλέον τα πάντα. Θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγάλο επικοινωνιακό τους χαρτί που θα μπορέσει να τους βγάλει μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Το μόνο που τους ανησυχεί είναι η βιασύνη και κάποιες «γκάφες», όπως τις χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες έγιναν στην αρχή και έδωσαν πάτημα στην αντιπολίτευση να μιλάει για σκευωρία. «Ήταν λάθος η επίσκεψη του Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, όπως και οι δηλώσεις Πολάκη και Παπαγγελόπουλου, που έδειξαν να γνωρίζουν τη δικογραφία πριν αυτή δοθεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή» παραδέχεται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός.

Παρά την έντονη ανησυχία που προκαλούν οι κινήσεις του Ερντογάν στους διπλωμάτες, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να τις αξιολογούν και δίνουν προτεραιότητα στην υπόθεση της Novartis, στην οποία ποντάρουν πλέον τα πάντα. Θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγάλο επικοινωνιακό τους χαρτί που θα μπορέσει να τους βγάλει μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.


Ο κύκλος των κυβερνητικών στελεχών που γνωρίζουν εδώ και καιρό την υπόθεση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει κυρίως όσους έπαιξαν έναν ρόλο στην προετοιμασία τους. Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μετά την παραπομπή της υπόθεσης Novartis στην προανακριτική επιτροπή στη Βουλή όχι μόνο θα μειωθεί η δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ αλλά ότι «τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές». Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί και περιμένουν να δουν τα στοιχεία, καθώς επισημαίνουν ότι μόνο με μαρτυρίες που βασίζονται σε εκτιμήσεις χρηματισμού ούτε θα καταδικαστεί κανείς ούτε ο κόσμος θα πειστεί. Και υπάρχει πάντα η περίπτωση, αν δεν παρουσιαστούν αξιόπιστα στοιχεία, η υπόθεση αυτή να γυρίσει σε βάρος της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, δεν δίνουν καμία πιθανότητα να μην πάνε όλα καλά και ανυπομονούν να δουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις για να διαπιστώσουν τα κέρδη.

H ένταση στο Αιγαίο και η κυβέρνηση που ποντάρει τα πάντα στην υπόθεση Novartis Facebook Twitter
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μετά την παραπομπή της υπόθεσης Novartis στην προανακριτική επιτροπή στη Βουλή όχι μόνο θα μειωθεί η δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ αλλά ότι «τα πάντα πλέον είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές». Φωτο: Eurokinissi

Είναι γεγονός πως, παρ' ότι η επικοινωνιακή αξιοποίηση του σκανδάλου Novartis σχεδιαζόταν εδώ και καιρό από το Μέγαρο Μαξίμου, οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούσαν μεταγενέστερη περίοδο, ώστε να πάνε με αυτό μέχρι τις εκλογές. Δεν τους ανησυχεί η επίσπευση που έγινε ωστόσο, γιατί το θεωρούν βραδείας καύσης και μακράς διάρκειας, που μπορεί να κρατήσει, χωρίς να ξεφουσκώσει, πάνω από έναν χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος των εκλογών δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Η επιθυμία τους είναι πάντα να εξαντλήσουν τη θητεία τους μέχρι και την τελευταία ημέρα. Όμως έχουν μπει στον πειρασμό να εξετάσουν το σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος είναι ότι ως τότε θα πουλάνε επικοινωνιακά την «έξοδο» από το μνημόνιο και θα μπορούν να καρπωθούν τα όποια οφέλη. Κάποιοι έχουν προτείνει να σχεδιάσουν μεγάλα επικοινωνιακά events, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της λήξης της δανειακής σύμβασης και να παρουσιαστεί ως ένα σημείο-σταθμός.


Το πρόβλημα είναι ότι μετά τις όποιες κυβερνητικές φιέστες τον Αύγουστο, τις αρχές του φθινοπώρου ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τίποτα δεν θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντιθέτως, από 1/1/2019 οι πολίτες της χώρας θα διαπιστώσουν τα νέα, ακόμα σκληρότερα μέτρα που έχει ψηφίσει ήδη αυτή η κυβέρνηση, μεταθέτοντας τον χρόνο εφαρμογής τους για την αρχή του επόμενου χρόνου. Πράγμα που ενδέχεται να τους πλήξει, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια έντονη φθορά. Εάν, όμως, πάνε σε εκλογές πριν από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων, εκτιμούν ότι θα πετύχουν τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά που θα τους κρατήσουν μέσα στο παιχνίδι. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν το κρύβουν πια ότι ο μεγάλος στρατηγικός τους στόχος είναι να πάρουν τη θέση που είχε το ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη της Μεταπολίτευσης, ιδανικά ενσωματώνοντας και ό,τι έχει μείνει από αυτό. Και θα πορεύονται ως η αντιδεξιά παράταξη.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τους πολιτικούς χώρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, και οι δύο βρίσκονται σε επαφές με πλήθος πολιτικών προσώπων εκτός των κομμάτων τους, με τους οποίους συζητάνε τη «μεταγραφή» τους, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση ανοίγματος και εισροής στελεχών. Και οι δύο μιλούν για «πρόσωπα-έκπληξη», αλλά αυτά τα φυλάνε για λίγο πριν από τις εκλογές και στην πραγματικότητα, παρά τον θόρυβο που γίνεται, πολύ λίγη πολιτική ουσία έχουν συνήθως.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πολιτικό 7ήμερο
15

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ούτε που διανοήθηκα να διαφύγω στο εξωτερικό», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

Ελλάδα / «Ούτε που διανοήθηκα να διαφύγω στο εξωτερικό», λέει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis

Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσήλθε, αυτοπροσώπως, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Kωνσταντίνος Φρουζής, ζητώντας να διατηρηθεί το καθεστώς απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυρίζοντας από την Ικαρία

Βασιλική Σιούτη / Γυρίζοντας από την Ικαρία

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του μήνυμα είπε ότι είναι το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Είναι όμως και το πιο δύσκολο. Γι' αυτό και ίσως χρειαστεί ανασχεδιασμός της κυβερνητικής στρατηγικής, καθώς ο προηγούμενος σχεδιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στα όριά του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Βασιλική Σιούτη / Τα εμβόλια, η παγκόσμια οικονομία και τα ελληνοτουρκικά

Προβληματίζει την Ε.Ε. η καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. Πιέσεις για ταχύτερη έγκριση του φθηνότερου εμβολίου της AstraZeneca. Ανησυχία για καθυστέρηση της ανάκαμψης της οικονομίας διεθνώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Bασιλική Σιούτη / Η κούρσα του εμβολιασμού θα κρίνει ποιοι ηγέτες αξίζουν

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια εμβολιασμού του πληθυσμού είναι η νέα μεγάλη πρόκληση των κυβερνήσεων και ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών έχει αρχίσει ήδη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Βασιλική Σιούτη / Η ανήθικη προμήθεια όπλων της Τουρκίας από κράτη της Ε.Ε. την ώρα που απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο

Είναι πραγματικά ένας παραλογισμός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ εμποδίζει τις κυρώσεις σε μια αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση, όπως αυτή του Ταγίπ Ερντογάν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

6 σχόλια
Στο μεταξυ ο γραφικος κατα τ'αλλα ΥΠΕΘΑ ζηταει να ενημερωσει τον Κυριακο για τα γεγονοτα στο εξωτερικο οπου συνυπαρχουν και ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης τον παραπεμπει στον Κικιλια.....Μικροπολιτικα μεγεθη οι μεν και οι δε,στα ορια της γραφικοτητας
Αν σκεφτούμε ότι η Τουρκία τα 'χει τσουγκρίσει με την Αμερική και την ΕΕ εδώ και μερικά χρόνια, ότι σήμερα είναι απασχολημένη στην Αφρίν και την "προειδοποίηση" (σαν εντολή...) του αμερικάνου πριν μερικές μέρες ότι "φοβάται θερμό επεισόδιο στα Ίμια", μάλλον κάποια εντεταλμένη δυτικόθεν ταρζανιά του Καμμένου παίζει. Οι τούρκοι δεν έχουν κανένα συμφέρον αυτόν τον καιρό ν'ανοίξουν μέτωπο με την Ελλάδα. Ούτε κι οι έλληνες έχουν βλέψεις στ'ανατολικά. Ας αφήσουμε τον τουρισμό και το εμπόριο να ενώσει έλληνες και τούρκους κι ας μας παρατήσουν οι δυτικοί με τους "φόβους για θερμά επεισόδια"...
Το αστείο είναι που κάποιοι συγκρίνουν τον κ. Τσίπρα με το μακαρίτη τον Παπανδρέου... Οι μεγαλύτεροι ημών ενθυμούνται την κρίση του 1987 και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους γείτονες ο μακαρίτης...
Η χώρα είναι πέραν του προφανούς ότι δεν ενδιαφέρει τους πολιτικούς. Ας πάρουν όποιοι θέλουν νησιά, αεροδρόμια, λιμάνια. Kαρέκλα über alles. Στους συγκεκριμένους αρέσουν μέχρι και τα υπόγεια του Μαξίμου.
Αυτή είναι η ηγεσία της χώρας μας. Να καιγόμαστε από γείτονες από ανατολή και βορρά και αυτοί να σκίζονται μόνο για το πώς θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Θα μπουν κανένα βράδυ οι Τούρκοι και οι Τσίπρες + Καμμένοι και ΣΙΑ θα είναι ΗΔΗ εξαφανισμένοι...Κρίμα, καληνύχτα Ελλάδα, πλέον το ιασμα που μας κατατρέχει δείχνει τα συμπτώματα του, και το κουφάρι το έχουν μυριστει τα όρνεα που έχουμε για γείτονες..
(Σημείωση προς συριζαίους: Δεν υπάρχει λέξη "ίασμα". Υπάρχει λέξη "ίαμα" που σημαίνει γιατρικό, φάρμακο, μέσο θεραπείας, κάτι "ιαματικό"--το αντίθετο από αυτό που εννοεί ο SimosZ. Ο οποίος μάλλον ήθελε να γράψει "μίασμα").
Ευχαριστώ για την διόρθωση. Κάτι του τύπου σαπιλα ή όταν πεθαίνει κατι από μέσα (πώς είναι η νόσος λύκος)..σίγουρα δε θεωρώ τη κυβέρνηση ιαματική..