Το άνοιγμα των σχολείων δίχασε τους επιστήμονες, αλλά η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο

Το άνοιγμα των σχολείων δίχασε τους επιστήμονες, αλλά η κυβέρνηση ανέλαβε το ρίσκο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0



Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ τελικά το ρίσκο να ανοίξουν τα λύκεια την ερχόμενη Δευτέρα, παρότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται ακόμα σε έξαρση στη χώρα μας. Το υπουργείο Παιδείας πίεζε εδώ και πολύ καιρό για το άνοιγμα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και πρωτίστως στα λύκεια. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι όλο αυτό το διάστημα ούτε όλοι οι μαθητές είχαν τα κατάλληλα μέσα για να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση (αρκετά παιδιά παρακολουθούσαν τα μαθήματα από το κινητό) ούτε αυτή μπορούσε να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία και να καλύψει όλα τα κενά.

Αυτό, μεταξύ άλλων, δημιουργεί και θέματα ισονομίας, γι’ αυτό, ειδικά η Γ’ Λυκείου, ήταν προτεραιότητα, καθώς σε δύο μήνες είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις, που μάλιστα θα γίνουν με δυσμενέστερους όρους απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Οι μαθητές που θα δώσουν φέτος κάνουν μαθήματα για δεύτερη χρονιά υπό τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και εξαιτίας της έχουν περισσότερα κενά, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές θα είναι υψηλότερες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων μπορεί να είναι ασφαλής αν γίνει με κανόνες και τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών τεστ, και επιμένει ότι το κλείσιμο των σχολείων επιβαρύνει σημαντικά τους μαθητές όχι μόνο σε επίπεδο μαθησιακό αλλά και ψυχικής υγείας.


Παρά τους λόγους που συνηγορούν υπέρ του ανοίγματος, ο κίνδυνος παραμένει υψηλός και δεν μπορεί να αγνοηθεί, ειδικά μετά την επικράτηση των μεταλλάξεων και τα νέα δεδομένα, που καταδεικνύουν ότι οι μαθητές δεν είναι απρόσβλητοι. Πολλοί επιστήμονες και μέλη της επιτροπής εξέφραζαν όλο αυτό το διάστημα τις ανησυχίες τους για τον κίνδυνο να αυξηθεί κι άλλο η διασπορά του ιού αν ανοίξουν τα σχολεία.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ωστόσο, προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις τους, παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την πρότασή της για ασφαλή επιστροφή των μαθητών και εκείνοι τελικά δέχτηκαν (κατά πλειοψηφία), με την προϋπόθεση των υποχρεωτικών τεστ, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί λοιμωξιολόγοι συνέχισαν να εκφράζουν επιφυλάξεις και γνωμοδότησαν αρνητικά, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων μπορεί να είναι ασφαλής αν γίνει με κανόνες και τήρηση των μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιαγνωστικών τεστ, και επιμένει ότι το κλείσιμο των σχολείων επιβαρύνει σημαντικά τους μαθητές όχι μόνο σε επίπεδο μαθησιακό αλλά και ψυχικής υγείας. «Εφόσον δοθεί το πράσινο φως, τα πρωτόκολλα θα διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος» έλεγαν στο υπουργείο Παιδείας εδώ και μέρες.

680
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία και τη μη αμφισβήτηση της επιβάρυνσης των μαθητών από το κλείσιμό τους, αρκετοί επαΐοντες, όπως ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την έκρηξη των κρουσμάτων. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι σημαντικοί επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, επιμένουν ότι δεν είναι ώρα για ανοίγματα και ότι πρέπει να συνεχίσουν όλοι να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Έτσι, η κυβέρνηση, παρά τη διχογνωμία στις τάξεις των επιστημόνων, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη (καθώς εκείνη έχει, έτσι κι αλλιώς, την ευθύνη των αποφάσεων) για το άνοιγμα των σχολείων. Φρόντισε όμως μέρος της ευθύνης να μεταφερθεί στους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς οι γονείς θα υπογράφουν κάθε εβδομάδα μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν ότι το παιδί τους υπεβλήθη σε τεστ και θα δηλώνουν το αποτέλεσμα. Η προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητών, καθηγητών και γονέων, θα επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη, την οποία επικαλούνται συχνά τα κυβερνητικά στελέχη αυτές τις μέρες.

Τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή και διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στα διά ζώσης μαθήματα, καθώς και στις εξετάσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διάταξη που αφορά και εκπαιδευτικούς, «ορίζεται ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας ή άσκησης του λειτουργήματος ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό Covid-19».

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στη LiFO, ανέφερε ότι στη Βρετανία τα τεστ αυτοδιάγνωσης στα σχολεία λειτούργησαν καλά, ενώ κι άλλοι επιστήμονες δεν συμφωνούν με την επιβολή αυστηρών απαγορευτικών μέτρων. 


Η κυβέρνηση, που αυτήν τη φορά δεν ακολουθεί την πολιτική Μέρκελ, η οποία ζητά αυστηρό lockdown, προσπαθεί να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, διαβάζοντας σε αυτά «κόπωση» των πολιτών, που έχει ως συνέπεια τη μη τήρηση των μέτρων. Γι’ αυτό η θέση που επαναλάμβαναν διαρκώς αυτές τις μέρες ήταν να δώσουν στον κόσμο «κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης» και να τους «διοχετεύσουν σε πιο ελεγχόμενους χώρους, ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια, τις πλατείες και τον συνωστισμό έξω από καφέ και μπαρ».

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων σε περίοδο έξαρσης του νέου κορωνοϊού και των μεταλλάξεων δίχασε τους επιστήμονες και αναμφίβολα είναι υψηλού ρίσκου. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η κυβέρνηση θα δικαιωθεί ή θα χρεωθεί το ρίσκο αυτό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας και την επόμενη μέρα

LiFO politics / Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας και την επόμενη μέρα

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία τους επόμενους μήνες και πώς θα διαχειριστούμε τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης και σχολιάζει αν αναμένεται την πανδημία να ακολουθήσει οικονομική κρίση και αν υπάρχει κίνδυνος για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες από τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ