Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και ο ρόλος του Ερντογάν

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και ο ρόλος του Ερντογάν Facebook Twitter
Η κατάσταση επιδεινώθηκε κι άλλο όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0



ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες συνεχίζονται και αυτές τις μέρες, με κυριότερη αυτήν στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ. Ένταση υπήρξε όμως και στη Γαλλία και στην Ιταλία, κυρίως σε σχέση με το μεταναστευτικό, για το οποίο βρέθηκε για άλλη μία φορά στο στόχαστρο της επιτροπής Libe του Ευρωκοινοβουλίου και η Ελλάδα. To περίεργο είναι ότι ο σταθερός μπελάς της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν, σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο σχεδόν με όλες τις φωτιές που άναψαν αυτές τις μέρες στην περιοχή ή τουλάχιστον κατηγορείται γι' αυτό. 

Στη Δυτική Όχθη, η επέκταση τoυ εποικισμού από το Ισραήλ έχει δημιουργήσει εδώ και καιρό αρνητικά δεδομένα σε βάρος των Παλαιστινίων, υπονομεύοντας τη λύση και μια ειρηνική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος. Οι Εβραίοι έποικοι που έχουν εγκατασταθεί παρανόμως στις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης υπολογίζονται κοντά στο μισό εκατομμύριο. Tα παλαιστινιακά εδάφη αποτελούνται από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

H Δυτική Όχθη είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ και η Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από το 2007 από τη Χαμάς. Μετά τις συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του ’90, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο ιστορικός ηγέτης της οργάνωσης-ομπρέλα για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, είχε εγκαταστήσει την Παλαιστινιακή Αρχή (κυβέρνηση) στα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Από το 2005 στην ηγεσία του κόμματος της Φατάχ και στην Παλαιστινιακή Αρχή τον έχει διαδεχτεί ο Μαχμούντ Αμπάς, αλλά, μετά την παρακμή που ακολούθησε τον θάνατο του Αραφάτ, οι Παλαιστίνιοι είναι πλέον μοιρασμένοι μεταξύ του Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς. (Η Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει τη Δυτική Όχθη και οι ισλαμιστές της Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγιε τη Γάζα). 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι όλη αυτή η ένταση υποκινήθηκε από τον Ερντογάν για να υπονομεύσει τη βελτίωση των αραβοϊσραηλινών σχέσεων, πράγμα που σε έναν βαθμό το πέτυχε αυτές τις μέρες, τουλάχιστον παγώνοντάς τες για την ώρα.

Η νέα σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων κορυφώθηκε αυτές τις μέρες μετά από μικρότερες συγκρούσεις που ξεκίνησαν αρχικά στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν Ισραηλινοί έποικοι κατέλαβαν σπίτια Παλαιστινίων στις κατεχόμενες περιοχές (φαινόμενο διαρκές και όχι καινούργιο βέβαια) και αυτοί αντέδρασαν. Ακολούθησαν επιθέσεις σε πορεία Ισραηλινών για την επέτειο της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ καθώς και άλλα επεισόδια. 

Η κατάσταση επιδεινώθηκε κι άλλο όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς. Είχε προηγηθεί «τηλεγράφημα» της ισλαμιστικής οργάνωσης προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, με το οποίο η πρώτη ζητούσε την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις εστίες έντασης, με την ηγεσία του Ισραήλ να απαντά ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα από τη Χαμάς και ότι θα δώσει σκληρή απάντηση.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «η Χαμάς ξεπέρασε την “κόκκινη γραμμή” με την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ» και ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν «μια επίθεση στην πρωτεύουσά τους, στους πολίτες και τους στρατιώτες τους». «Όποιος μας επιτεθεί, θα πληρώσει βαρύ τίμημα» είπε και έσπευσε να αποδείξει ότι το εννοεί. Έτσι, λοιπόν, όπως αναμενόταν, μετά τις ρουκέτες της Χαμάς, το Ισραήλ απάντησε με πυραυλική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, για να ακολουθήσει νέος κύκλος αίματος με θύματα και στις δύο πλευρές, πολύ περισσότερα ωστόσο στην πλευρά των Παλαιστινίων. 

Ερντογάν Μεσάαλ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Χάλεντ Μεσάαλ, ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, που διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον αρχηγό της Χαμάς, έσπευσε να εμφανιστεί ως ηγέτης όλου του ισλαμικού κόσμου, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό, ώστε να σταματήσει την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή».

Είναι γνωστό ότι πολλά στελέχη της ισλαμιστικής Χαμάς ζουν στην Τουρκία σε καθεστώς προστασίας με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη Χαμάς για να ρυθμίζει κάθε φορά όπως αυτή θέλει την κατάσταση με το Ισραήλ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι όλη αυτή η ένταση υποκινήθηκε από τον Ερντογάν για να υπονομεύσει τη βελτίωση των αραβοϊσραηλινών σχέσεων, πράγμα που σε έναν βαθμό το πέτυχε αυτές τις μέρες, τουλάχιστον παγώνοντάς τες για την ώρα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, αραβικές χώρες που τελευταία είχαν αρχίσει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εξίσου καχύποπτος απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ρόλο της Τουρκίας είναι ο Τύπος στην Ιταλία, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, μετά τα μεταναστευτικά κύματα που άρχισαν να φτάνουν στη χώρα τους ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την ενόχληση του Τούρκου Προέδρου με τον Ιταλό ηγέτη. 


Οι ιταλικές αρχές, όταν είδαν να καταφθάνουν δύο χιλιάδες μετανάστες κυρίως από τη Λιβύη μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, πλημμυρίζοντας τη Λαμπεντούζα, σκέφτηκαν ότι πιθανόν να έχουν να κάνουν με άλλη μία απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό και ο ρόλος του Ερντογάν Facebook Twitter
Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην Πόλη της Γάζας την Πέμπτη

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε ενοχληθεί αρχικά από το χαρακτηρισμό του ως δικτάτορα, αλλά ακόμα περισσότερο δυσαρεστήθηκε από την αλλαγή θέσης της Ιταλίας, που πρόσφατα ζήτησε κι εκείνη να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη. Ο Μάριο Ντράγκι, ωστόσο, αντέδρασε, κάλεσε αμέσως την Ε.Ε. να στρέψει την προσοχή της στο θέμα και ανακοίνωσε ότι θα το θέσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

Πρόβλημα με το μεταναστευτικό ανακινούν πάλι και στη Γαλλία με νέα παρέμβασή τους στρατιωτικοί μέσω του συντηρητικού περιοδικού «Valeurs Actuelles» που δημοσίευσε κείμενο για την «επιβίωση της χώρας», υπογεγραμμένο αυτήν τη φορά από εν ενεργεία στρατιωτικούς (και όχι απόστρατους, όπως την προηγούμενη), οι οποίοι έχουν συλλέξει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές.

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, και μάλλον μη αναμενόμενο το ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Harris Interactive για το κανάλι LCI, φαίνεται πως το 58% των Γάλλων συμφωνεί με τις διαπιστώσεις των στρατιωτικών για την κατάσταση στη γαλλική κοινωνία.

Το μεταναστευτικό, όμως, δημιουργεί εντάσεις και στην Ελλάδα, καθώς στα νησιά υπάρχουν ξανά αντιδράσεις για τις νέες δομές που κατασκευάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ την ίδια ώρα κάποιες ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, ορισμένα γερμανικά κυρίως ΜΜΕ και η τουρκική κυβέρνηση καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Το θέμα εξέτασε και η επιτροπή Libe του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας έναν Ολλανδό και έναν Γερμανό δημοσιογράφο, που κατήγγειλαν την Ελλάδα και τη Frontex ως συνένοχες.

Στελέχη της κυβέρνησης αρνούνται ότι κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις, ισχυρίζονται ότι φυλάνε τα σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και όποτε χρειάζεται κάνουν διασώσεις. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι υπάρχει συντονισμένη μεθόδευση και λόμπινγκ από τις ΜΚΟ που κερδίζουν από το μεταναστευτικό και την Τουρκία, η οποία, όπως λένε, το χρησιμοποιεί αφενός στην προσπάθειά της να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα και αφετέρου για να εκβιάζει την Ε.Ε. και να παίρνει όσα ζητάει. Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας;

Οπτική Γωνία / Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας;

Θα αποδειχθεί, άραγε, η Κάμαλα Χάρις, εφόσον βέβαια λάβει και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών και καταφέρει ακολούθως να κερδίσει τον Τραμπ, πιο τολμηρή, πιο ευθεία, πιο «ανένδοτη» όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ως Πρόεδρος απ' ό,τι υπήρξε ως εισαγγελέας; Οι πιο αισιόδοξοι θέλουν να πιστεύουν πως ναι, υπάρχουν ωστόσο και οι «Κασσάνδρες».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη από την Έλενα Μπουζαλά

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οδηγός επιβίωσης για αρχάριους και μη

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Έλενα Μπουζαλά που έχει καλύψει ήδη τέσσερις διοργανώσεις και ετοιμάζεται για την πέμπτη απαντά σε όλες μας τις ερωτήσεις: τα all time classic αθλήματα, οι φετινές πιθανές ανατροπές, τα «σιγουράκια» της ελληνικής αποστολής, οι εκπλήξεις και πώς είναι τελικά να ζεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τόσο κοντά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification…

Οπτική Γωνία / Ποιος θα βάλει τέλος στο Pasokification

Φαντάζομαι πως όσοι ρίξουν την ψήφο τους στις κάλπες που θα ανοίξουν στις 6 Οκτωβρίου για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προσβλέπουν σε έναν πρόεδρο που θα τους φέρει σχετικά σύντομα στην εξουσία. Που, με άλλα λόγια, θα δώσει τέλος στον εφιάλτη του Pasokification.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα γεγονότα της 22 Ιουλίου 2011 στη Νορβηγία

Σαν Σήμερα / 22 Ιουλίου 2011: Η πιο σοκαριστική μέρα για τη νορβηγική κοινωνία

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής και τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 150, είχε ενεργήσει μόνος του, έχοντας προετοιμάσει μεθοδικά την επίθεση μέσα σε μερικούς μήνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Αθλητισμός / Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα.
LIFO NEWSROOM