Τι είδαμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν ως επιτυχία ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου των 50 σελίδων υπήρξε μία μικρή αναφορά στην παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν «να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας βρίσκονται σε κίνδυνο».
0



Η «ΘΕΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» και το «ήρεμο καλοκαίρι» ήταν οι φράσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να επικοινωνήσει την πολιτική της στα ελληνοτουρκικά τις προηγούμενες μέρες και ως εκ τούτου αυτές κυριάρχησαν και στα σχετικά ρεπορτάζ. Η αισιοδοξία που εμφανίζει δημοσίως η κυβέρνηση, όμως, προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι έχει βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη

Διεθνείς αναλυτές και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο είναι πιο αδύναμη από ποτέ στα τελευταία πολλά χρόνια. Το ίδιο φυσικά και ο ηγέτης της. 

Η πίεση που δέχεται η τουρκική οικονομία και το νόμισμά της, το στρίμωγμα από τις ΗΠΑ για τους S-400, οι αποκαλύψεις του Τούρκου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ που ρίχνουν κι άλλο τη δημοτικότητα του Ερντογάν, και η απεγνωσμένη ανάγκη του για οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη δημιουργούν για πολλούς μια ιδανική συγκυρία για την Ελλάδα ώστε να θέσει με αποφασιστικό τρόπο τις κόκκινες γραμμές της και να αναγκάσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. 

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παριστάνει τον μεταμελημένο μέχρι να περάσει και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και να τακτοποιήσει τις «εκκρεμότητες» με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ότι προτιμά τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κρατών και δεν επιθυμεί τα ελληνοτουρκικά να μετατραπούν σε ευρωτουρκικά, δηλαδή αυτό που αποτελεί τη βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη φάση για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, με σχετικά ευνοϊκή τη διεθνή συγκυρία για εκείνη, φαίνεται να αδυνατεί να πετύχει κάποια διπλωματική νίκη. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και η άρση της απειλής πολέμου από την Τουρκία δεν μοιάζει να αποτελεί έναν επιτακτικό στόχο για τις ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να παίζει μόνο κατενάτσιο, χωρίς να απαιτεί την παύση των παράνομων ενεργειών με απόλυτα ξεκάθαρο και άμεσο τρόπο. 

Η Ελλάδα δεν θέτει αποφασιστικά ούτε στην Ε.Ε. το θέμα της άρσης του (μοναδικού σε κράτος-μέλος) casus belli, ενώ ο Ερντογάν καλλιεργεί μεθοδικά το εθνικιστικό αφήγημα περί «γαλάζιας πατρίδας», μέσα από το οποίο διεκδικεί το μισό ελληνικό Αιγαίο. Και δεν πτοείται από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τους ισχυρούς παίκτες που έχει απέναντί του (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κ.ά.). Αντιθέτως, η Τουρκία προσπαθεί να κρύψει την αδυναμία της και να πλασαριστεί ως περιφερειακή δύναμη που προσφέρεται να κάνει για λογαριασμό της Δύσης τις «βρόμικες» δουλειές στη μέση Ανατολή. Πάντα με αντάλλαγμα φυσικά. 

Θέατρο και χαμηλή πολιτική 

erdogan-biden Facebook Twitter
Ο Ερντογάν, που πριν λίγο καιρό καταφερόταν κατά των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ψυχοπαθή τον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έχει αίμα στα χέρια του και λέγοντας για τον Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να μιλήσει μαζί του, ήταν ένας άλλος στη σύνοδο των Βρυξελλών, αγνώριστος. Φωτ.: EPA

Αυτό που είδαμε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν έναν Ερντογάν που έμοιαζε με την ηρωίδα του Σαίξπηρ στην κωμωδία Το ημέρωμα της στρίγγλας και στον ρόλο του Πετρούκιου τον Τζο Μπάιντεν. 

Ο Ερντογάν, που πριν λίγο καιρό καταφερόταν κατά των ηγετών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ψυχοπαθή τον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έχει αίμα στα χέρια του και λέγοντας για τον Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να μιλήσει μαζί του, ήταν ένας άλλος στη σύνοδο των Βρυξελλών, αγνώριστος. 

Ο «μεταμορφωμένος» Ερντογάν χαρακτήρισε «καλή συζήτηση» τον διάλογο που είχε με τον Μητσοτάκη και «πολύ εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Μπάιντεν. Στο ίδιο κλίμα μίλησε και για τον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτή ήταν η πιο διπλωματική κι εγκρατής συμπεριφορά που μπορούσε να επιδείξει και ήταν προφανές ότι έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κανείς από τους αναλυτές που παρακολουθούν την πορεία του Ερντογάν δεν έχει αμφιβολία ότι επρόκειτο περί θεάτρου, προκειμένου να πάρει αυτά που θέλει και να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. 

Σε αυτές τις συναντήσεις κορυφής, πάντως, κανείς δεν περιμένει να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα. Άλλωστε οι πραγματικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο παρασκήνιο και σε κατώτερο επίπεδο. Οι ηγέτες συνήθως απλώς επικυρώνουν ειλημμένες αποφάσεις. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ασχολούνται εδώ και καιρό με τη «θετική ατζέντα», δηλαδή τα θέματα χαμηλής πολιτικής που δεν δημιουργούν εντάσεις, όπως προγράμματα οικονομικής και περιβαλλοντικής συνεργασίας, την ατμοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, την αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά της COVID-19 κ.λπ. 

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν 

erdogan-mitsotakis Facebook Twitter
Η Ελλάδα ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη φάση για την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, με σχετικά ευνοϊκή τη διεθνή συγκυρία για εκείνη, φαίνεται να αδυνατεί να πετύχει κάποια διπλωματική νίκη. Φωτ.: Eurokinissi

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος παριστάνει τον μεταμελημένο μέχρι να περάσει και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και να τακτοποιήσει τις «εκκρεμότητες» με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ότι προτιμά τη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κρατών και δεν επιθυμεί τα ελληνοτουρκικά να μετατραπούν σε ευρωτουρκικά, αυτό που αποτελεί δηλαδή τη βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης. «Όταν υπάρχει ένα ζήτημα, μπορούμε να το λύσουμε οι δυο μας στο τηλέφωνο» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική της Άγκυρας, αντίθετη φυσικά με τη στρατηγική της Αθήνας. Για αυτό ο Ερντογάν διαμαρτύρεται συχνά και γκρινιάζει ότι την Ελλάδα τη σώζει και την προστατεύει συνεχώς η Δύση, με προφανείς υπαινιγμούς που παραπέμπουν και στη νεότερη ιστορία της. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συνάντησε χωρίς να έχει μεγάλες προσδοκίες. Οπότε, με χαμηλωμένο τον πήχη και την πίεση των ΗΠΑ να δουλεύει (και) υπέρ της Ελλάδας, ο Ερντογάν φαίνεται να συναίνεσε στο «ήρεμο καλοκαίρι», με όση αξιοπιστία μπορεί να έχει η συναίνεσή του. Η προσωπική συμπεριφορά του, πάντως, ήταν πιο συγκαταβατική από εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν του διεμήνυε να γνωρίζει τα όριά του γιατί αλλιώς θα γνωρίσει καλά «τους τρελούς Τούρκους». 

Η κυβέρνηση ωστόσο επιχαίρει για το μίνιμουμ κι ας μην είναι ούτε αυτό δεδομένο και, σύμφωνα και με την Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή την περίοδο το ζητούμενο είναι η «μη κρίση»

Κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν επίσης ως επιτυχία ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου των 50 σελίδων υπήρξε μία μικρή αναφορά στην παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν «να ενισχύσουν τις διαβουλεύσεις όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα απειλείται ή όταν οι θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Καμία ουσιαστική πρόοδος στα ελληνοτουρκικά

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε περίπου 50 λεπτά και αυτό που μάθαμε ήταν ότι συμφώνησαν στη διατήρηση του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα δύο επιτελεία, καθώς και στη διατήρηση των επαφών των συμβούλων τους, Σουρανή και Καλίν. Γνωρίζουμε ότι Ερντογάν έβαλε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως το συνηθίζει, μαζί με τις «εμμονές» του περί παράδοσης «τρομοκρατών» (όπως αποκαλεί τους γκιουλενιστές πρώην υποστηρικτές του, τους Κούρδους και τους αριστερούς αντικαθεστωτικούς) αλλά τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά από αυτά που ειπώθηκαν δεν έγιναν γνωστά.

«Έσπασε ο πάγος», όμως, όπως μας ενημέρωναν διπλωματικές πηγές της κυβέρνησης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κάποιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού παραμένουν εξαιρετικά αισιόδοξοι, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και την άρνηση της Άγκυρας να υποχωρήσει στο παραμικρό, και φαίνεται να τον ενθαρρύνουν «να οικοδομήσει με τον Ερντογάν μια σχέση εμπιστοσύνης, για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις». 

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο παρελθόν θεωρούσε ότι θα είχε μια καλή σχέση και συνεργασία με τον Τσίπρα, σύμφωνα με όσα έχει πει, όμως «στράβωσε» μαζί του όταν δεν του έστειλε τους οκτώ καταζητούμενους Τούρκους στρατιωτικούς, που αποκαλεί «πραξικοπηματίες» παρά τις δηλώσεις που είχαν κάνει τότε Κοτζιάς και Τσίπρας, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι για το θέμα αυτό αποφάσισε η δικαιοσύνη και δεν ήταν στην αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Στη συνέχεια απογοητεύτηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τον περίμενε πιο «ρεαλιστή» στα ελληνοτουρκικά. Η πολιτική της κυβέρνησης στον Έβρο τον ενόχλησε, το ίδιο και η μεταναστευτική πολιτική με την αυστηροποίηση των ελέγχων των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο. Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, με τις οποίες εκβιάζει την Ευρώπη, του στερούν ένα σημαντικό για αυτόν μέσο, οπότε είναι αναμενόμενο να αντιδρά.

Οι ΗΠΑ απαιτούν υποχώρηση του Ερντογάν 

Ο Ερντογάν μπορεί να ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί» αλλά στην ουσία δεν έπεισε κανέναν, καθώς, παρά τις υποσχέσεις που μοίρασε σε όλους, δεν φάνηκε πρόθυμος να κάνει καμία ουσιαστική υποχώρηση και οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα επιμείνουν μέχρι να την κάνει. 

Ούτε ο ίδιος εμπιστεύεται τους Αμερικανούς (και ειδικά τον Μπάιντεν), άλλωστε αυτός ήταν από τους βασικούς λόγους που συμμάχησε με τη Ρωσία, παρά τα αντίθετα συμφέροντα που έχουν σε πολλές περιοχές, όπως στην Ουκρανία, την Αρμενία, τη Συρία, τη Λιβύη κ.ά. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο που εξακολουθεί να πουλάει στη Δύση είναι ότι εκείνος μπορεί να περιορίσει τη ρωσική επιρροή στις περιοχές αυτές. 

Η απρόβλεπτη προσωπικότητα του Ερντογάν, όμως, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στο επιτελείο του Μπάιντεν, γι’ αυτό και δεν βασίζεται ιδιαίτερα στον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Τουρκία όσο εκείνος παραμένει ηγέτης της. 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιους ζαλίζουν τα ύψη των κτιρίων;

Ρεπορτάζ / Ποιους «ζαλίζουν» τα ύψη των κτιρίων;

Με μια μεταβατική ρύθμιση πυροσβεστικού χαρακτήρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις δημάρχων που διαμαρτύρονται για τα μεγάλα ύψη και τα επιπλέον τετραγωνικά των νέων κτιρίων, που κερδίζονται από τα bonus δόμησης και ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ποιους και γιατί ζαλίζουν τα μεγάλα ύψη; 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το «Rom Boost» και μια συζήτηση για τους Ρομά 

Οπτική Γωνία / «Δεν είναι οι Ρομά που επιλέγουν το περιθώριο, αλλά η ίδια η κοινωνία που τους περιορίζει»

Οι Γιατροί του Κόσμου ολοκλήρωσαν το έργο «Rom Boost», επιμορφωτικές δράσεις σε κοινότητες Ρομά, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ένταξης και συμπερίληψης της οργάνωσης. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις και να δοθεί φωνή και αυτοπεποίθηση στους περιθωριοποιημένους Ρομά πληθυσμούς. Εκτός όμως από το ίδιο το έργο, ενδιαφέρον έχει και η συνομιλία που ακολούθησε, με τρεις εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: Στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Τρία νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, συγκαταλέγονται στη λίστα των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, πώς επιλέχθηκαν τα τρία νησιά, ποιες είναι οι δράσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαντούν

Ντίνα Καράτζιου / Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι;

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνου από το Μον Παρνές της Πάρνηθας στο Μαρούσι έχει μια πολυκύμαντη διαδρομή με ξεχωριστό κοινωνικό, πολιτικό, δικαστικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Διεθνή / «Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Μια διεξοδική συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολλές της προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς με τον 38χρονο Ιρανό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και πολιτικό πρόσφυγα Σιαβάς Σαχαμπί, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ