Όλο και πιο συχνά εμφανίζονται σε site δημοσιεύματα για διάσημους τα οποία, ενώ έχουν θετικούς τίτλους και περιεχόμενο, συνοδεύονται από άσχημες ή εξευτελιστικές φωτογραφίες, κόντρα στα γραφόμενα, ώστε να προκαλέσουν «κράξιμο» από το κοινό των σόσιαλ, που με τη σειρά του δείχνει εθισμένο σε αυτές τις πρακτικές και φαίνεται να απολαμβάνει τη συμμετοχή, με προσβλητικά, ακραία σχόλια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργείται μια αμοιβαία υποκριτική συμπεριφορά με στόχο την αύξηση των «χτυπημάτων» για τα Μέσα και τον χλευασμό αρένας για τους αναγνώστες, με την επίφαση του «διάσημος είναι, θα πρέπει να αντέχει και τις “κακές κριτικές”».

 

 

O Άρης Δημοκίδης στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το bullying στο ίντερνετ εναντίον ατόμων της σόουμπιζ μέσω άρθρων που είναι γραμμένα με ύπουλο τρόπο, όπως ο (ψεύτικος) υπέρμετρος θαυμασμός, που στην ουσία γελοιοποιεί τα άτομα, ενθαρρύνοντας τους χρήστες των σόσιαλ να «κράζουν» αυτά τα άτομα, να εξοργίζονται μαζί τους κ.λπ., ώστε μέσα από σχόλια, κλικ και αντιδράσεις να χαρίσουν engagement στο site.

 

 

Ερευνά τέτοιου είδους site στο ελληνικό ίντερνετ και διάσημες προσωπικότητες που έχουν συστηματικά υπάρξει θύματα αυτού του είδους ειδησεογραφίας. Καθώς αυτά τα ποστ ύπουλου bullying είναι πολύ επιδραστικά, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά sites που τα υιοθετούν κάνοντας «τρολάρισμα», το οποίο όμως δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο, αλλά ως κανονική είδηση ή ως ειλικρινής άποψη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τοξικότητα στο ίντερνετ. Λένε δηλαδή κάτι δήθεν εγκωμιαστικό, συνδυάζοντάς το συχνά με καθόλου κολακευτικές φωτογραφίες, παραδίδοντας τα άτομα αυτά στην αρένα των σχολίων, όπου οι χρήστες των σόσιαλ θα κάνουν αυτό που είχε, κατά βάθος, σκοπό το αρχικό δημοσίευμα: θα τα κατασπαράξουν για την εξωτερική τους εμφάνιση. 

 

 

Συχνά, δε, οι χρήστες εκνευρίζονται με τους δημοσιογράφους γενικά, γιατί πιστεύουν ότι όντως τα δημοσιεύματα είχαν την πρόθεση να εξυμνήσουν τα πρόσωπα...

 

 

Μιλούν:

Αντώνης Καλογερόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο ελεύθερο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και ερευνητικός συνεργάτης του ινστιτούτου Ρόιτερς για τη μελέτη της δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης, ιδρυτής του οργανισμού ελέγχου γεγονότων FactReview

Γιάννης Σαρακατσάνης, κωμικός, παρουσιαστής, συγγραφέας

Δέσποινα Τριβόλη, αρθρογράφος LiFO

 

Συνεργάτις περιεχομένου: Ελένη Καλέση

 

**Μουσική επένδυση: Nalyssa Green / Pan Pan / New*Deal / Teo x3 / Petros Satrazanis / Epidemic Sound

***Τα αποσπάσματα από την ΕΡΤ προέρχονται από το Αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο ευχαριστούμε θερμά για την άδεια χρήσης