Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος και το «εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ» όπως υπήρξε στον κύκλο αυτό,  πολιτικά έχει τελειώσει, λέει ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο podcast των Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη.

 

Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα και οι παθογένειες που βγήκαν στην επιφάνεια μετά τη διπλή ήττα των βουλευτικών εκλογών, την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν είναι καινούργια, αλλά έρχονται από το παρελθόν, ενώ επισημαίνει και την αδυναμία να διασυνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία. 

 

Σύνθεση αντί τυφλής σύγκρουσης ή διάσπασης

 

Ο ίδιος αποχώρησε από την εσωκομματική τάση της ΡΕΝΕ, στην οποία άνηκε, επειδή θεωρεί ότι εξάντλησε τη δυναμική της και πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός νέου δικτύου, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το Δίκτυο της Εναλλακτικής και Κοινωνικής Αριστεράς.

 

Στην ερώτηση γιατί έφτιαξαν άλλη μία ομάδα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Επειδή βλέπαμε να έχει αναπτυχθεί ένας δυισμός μέσα στο κόμμα. Από τη μία είχαμε ορισμένα  στελέχη -τα οποία ήταν και πέριξ της ηγεσίας- που φαίνεται είχαν αποφασίσει ως στρατηγική επιλογή μία τυφλή σύγκρουση, η οποία θα οδηγούσε μοιραία σε αυτό το οποίο τροφοδοτούσε την άλλη πλευρά, που επέλεγε μία διάσπαση. 

 

Χρειάζεται σύνθεση και υπέρβαση των διαφορών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διασπάσεις. Οι διασπάσεις οδηγούν σε αποστρατεύσεις και απογοητεύσεις και δυστυχώς αυτό που θα προκαλέσουν είναι την ενίσχυση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας».

 

Δηλώνει ότι όσοι συμμετέχουν στο δίκτυο, αναγνώρισαν μια αναγκαιότητα, καθώς υπάρχει κόσμος που θέλει το εγχείρημα (του ΣΥΡΙΖΑ) πάσει θυσία να σωθεί. Επόμενο βήμα πρέπει να είναι η  συγκρότηση μετώπων, «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το «φαινόμενο Μητσοτάκη» αλλά και την πολιτική κυριαρχία, που τείνει να γίνει ιδεολογική ηγεμονία». 

 

Όχι στα θολά αντιδεξιά μέτωπα

 

Επισημαίνει ότι για αυτόν ο αντίπαλος τους δεν είναι το πρόσωπο του Μητσοτάκη, αλλά «οι δεξιές πολιτικές, οι οποίες φαίνεται να κυριαρχούν, αλλά και να επηρεάζουν ηγεμονικά, σε επίπεδο ιδεολογίας πλέον, όλο και περισσότερο κόσμο». Αυτό εκτιμά ότι για να το αντιμετωπίσουν «χρειάζεται η συγκρότηση δημοκρατικών μετώπων, όχι με θολά αντιδεξιά μέτωπα, αλλά με συσπειρώσεις πάνω σε συγκεκριμένες συμπράξεις». 

 

Με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος λέει και το “εγχείρημα συριζα” όπως υπήρξε στον κύκλο αυτό,  πολιτικά έχει τελειώσει. «Το «εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ»  όπως υπήρξε στον ιστορικό κύκλο που έκλεισε με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, πολιτικά έχει τελειώσει», αναφέρει και άρα  οφείλουν να δουν τη νέα πραγματικότητα.

 

Όλοι πρέπει να έχουν μία περίοδο χάριτος

 

Για τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει  ότι «όλοι πρέπει να έχουν μία περίοδο χάριτος», καθώς «υπάρχει μία δημοκρατική εκλογή» και «ο Στεφανος Κασσελάκης είναι αρκετά νέος στα πολιτικά πράγματα της χώρας, προφανώς χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής και μία περίοδος ενημέρωσης σε σχέση με την ιστορική παράδοση του κόμματος, τη στρατηγική του, τις προτεραιότητες του, τις κυβερνητικές εμπειρίες της προηγούμενης περιόδου, την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα…Είναι βέβαιο στην αρχή θα υπάρξουν και ολισθήματα, και αστοχίες και πολιτική απειρία» αναφέρει. Όμως «από εκεί και πέρα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα, να πλαισιώσουμε την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου το εγχείρημα να πάει καλά». 

 

Καταστροφικό το ενδεχόμενο νέας αναβολής του συνεδρίου

 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση ταυτότητας και χρειάζεται να την επανακαθορίσουν όπως και το πλαίσιο γύρω από αυτή.

 

Στην ερώτηση αν είναι βέβαιο ότι το συνέδριο θα γίνει τον Φεβρουάριο και δεν θα επιχειρηθεί ξανά να αναβληθεί, απαντά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό: «Το θεωρώ καταστροφικό. Ένα ενδεχόμενο που θα ρευστοποιήσει πλήρως το κόμμα και θα κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά εν όψει και της εκλογικής μάχης των ευρωεκλογών, αν είσαι με μια κρίση ταυτότητας απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, αλλά και με έναν διεκδικητή πλέον, πολύ σοβαρό, που έρχεται και απειλεί ανταγωνιστικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Στην περίπτωση αυτή νομίζω θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα» λέει και παραδέχεται ότι στο παρελθόν έκρυψαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, επόμενη μέρα δεν θα υπάρξει» προειδοποιεί.