«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό

«Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες» - Η Γάζα ξεμένει από φαγητό Facebook Twitter
Οι αποθήκες της Anera έχουν αδειάσει επικίνδυνα/φωτογραφία: x.com/AneraOrg
0

«Ο κόσμος βασίζεται στα γεύματά μας, δεν έχει εισόδημα για να αγοράσει ό,τι έχει απομείνει στις τοπικές αγορές και πολλά τρόφιμα δεν υπάρχουν πλέον», λέει ο Σάμι Μάταρ, επικεφαλής της αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, American Near East Refugee Aid (Anera) στη Γάζα

«Στο παρελθόν μαγειρεύαμε ρύζι με κρέας... τώρα, εξαιτίας του αποκλεισμού, δεν υπάρχει κανένα είδος κρέατος, ούτε φρέσκα λαχανικά», προσθέτει.

Δύο μήνες αφότου το Ισραήλ έκοψε κάθε προμήθεια προς τη Γάζα, ο Μάταρ προειδοποιεί ότι οι ελάχιστες εναπομείνασες κοινοτικές κουζίνες πρόκειται να κλείσουν σε λίγες ημέρες.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Υπολογίζουμε ότι έχουμε προμήθειες για δύο εβδομάδες, ίσως και λιγότερο», τονίζει ο ίδιος.

Στις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έκλεισε όλα τα περάσματα προς τη Γάζα, εμποδίζοντας την είσοδο όλων των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων. Δύο εβδομάδες μετά άρχισε πάλι τους βομβαρδισμούς, βάζοντας τέλος στην εκεχειρία δύο μηνών με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης στη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατά.

Η μαζική λιμοκτονία στη Γάζα βρίσκεται πολύ κοντά

Πρόσφατα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ και η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανακοίνωσαν ότι έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματα επισιτιστικής βοήθειας.

Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ για την άρση του αποκλεισμού αυξάνεται, με προειδοποιήσεις ότι η μαζική λιμοκτονία βρίσκεται πολύ κοντά και ότι η σκόπιμη λιμοκτονία αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανθρώπινες ζωές που σώζει δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί», προειδοποίησε την Πέμπτη ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ.

«Η παρεμπόδιση της βοήθειας οδηγεί τους αμάχους στην πείνα. Τους στερεί βασική ιατρική φροντίδα. Τους αφαιρεί την αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Επιβάλλει μια σκληρή συλλογική τιμωρία. Η παρεμπόδιση της βοήθειας σκοτώνει», συμπλήρωσε ο Φλέτσερ.

Γάζα: «Παλιά λαμβάναμε πάνω από 100 φορτηγά κάθε εβδομάδα»

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα εξαρτώνται από τις λίγες κοινοτικές κουζίνες που έχουν απομείνει για τη διατροφή τους. Η κουζίνα που λειτουργεί η Anera στη Χαν Γιουνίς παρέχει φαγητό σε περίπου 6.000 ανθρώπους την ημέρα.

Ωστόσο, αν το Ισραήλ δεν άρει τον αποκλεισμό —τον μακρύτερο που έχει επιβάλει ποτέ στη Γάζα— αυτές οι κουζίνες, που αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τόσους πολλούς, σύντομα δεν θα έχουν τίποτα να διανείμουν. Τα αποθέματα τροφίμων που συγκεντρώθηκαν κατά την εκεχειρία στις αρχές του έτους έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Παλιά λαμβάναμε πάνω από 100 φορτηγά κάθε εβδομάδα – φορτηγά με δέματα τροφίμων και κιτ υγιεινής. Τώρα δεν έχουμε τίποτα», λέει ο Σάμι Μάταρ, καθώς δείχνει σε έναν τοπικό δημοσιογράφο του BBC την τεράστια, άδεια αποθήκη της Anera.

«Δυσκολευόμαστε να προμηθευτούμε τρόφιμα όπως ρύζι, φακές, μακαρόνια, λάδι μαγειρέματος και αλάτι για τις κοινοτικές μας κουζίνες. Είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις 1 κιλό ξύλα και χρειαζόμαστε πάνω από 700 κιλά την ημέρα για το μαγείρεμα», επισημαίνει.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι κλέβει και αποθηκεύει ανθρωπιστική βοήθεια για να την προσφέρει στους μαχητές της ή να την πουλήσει για τη συγκέντρωση χρημάτων. Ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί το διαψεύδουν αυτό και δηλώνουν ότι διαθέτουν αυστηρούς μηχανισμούς παρακολούθησης.

Με πληροφορίες από BBC

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM