Το θέαμα μια ανθισμένης ερήμου είναι οπωσδήποτε κάτι μοναδικό. Η έρημος Ατακάμα στη βόρεια Χιλή ανήκει σε αυτήν την κατηγορία αφού νωρίτερα μες στο μήνα καλύφθηκε με ένα ατελείωτο, πολύχρωμο στρώμα λουλουδιών μετά από μια «έντονη και αναπάντεχη βροχόπτωση», σύμφωνα με το BBC.

 

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει συνήθως κάθε 5 με 7 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά τα λουλούδια άνθισαν μόλις δύο χρόνια μετά το προηγούμενο desierto florido», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Η τελευταία ανθοφορία ήρθε μετά από μια ξαφνική πλημμύρα το 2015 με το ύψος της βροχής να φτάνει τότε τα 5 εκατοστά μέσα σε 24 ώρες.

 

Η έρημος Ατακάμα είναι το ξηρότερο μέρος πάνω στον πλανήτη, εξαιρουμένων των δύο πόλων. Γενικά, το ύψος της βροχής εκεί δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό ετησίως. 

 

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια

 

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια

 

Οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν περισσότερα από 200 είδη λουλουδιών στην Ατακάμα, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στην περιοχή. Οι τουριστικές αρχές ευελπιστούν να ανθίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην έρημο ακόμη περισσότερα είδη. 

 

Το φαινόμενο διαρκεί συνήθως μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ τα χρώματα των λουλουδιών είναι διαφορετικά κάθε φορά. Φέτος όσοι επισκεφθούν την έρημο θα δουν τις απέραντες εκτάσεις καλυμμένες με κίτρινα, μοβ, λευκά και μπλε άνθη. Επίσης, εκτός από λουλούδια, η ανθισμένη έρημος γεμίζει και με περισσότερα έντομα, πουλιά και σαύρες. Το 2015, η έρημος είχε διατηρήσει ένα έντονο ροζ χρώμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

 

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια

 

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια

 

Βέβαια, όσο δελεαστικό κι αν είναι το να πάρει κάποιος επισκέπτης μαζί του λουλούδια από την έρημο σαν σουβενίρ, πρόκειται για κίνηση που απαγορεύεται αυστηρά καθώς η περιοχή προστατεύεται από την κυβέρνηση.

 

Μια έκταση γης που είναι γυμνή από βλάστηση μπορεί να «ξυπνήσει» ξαφνικά (και προσωρινά), συνήθως κατά το φαινόμενο El Niño. Κάτι παρόμοιο με την περίπτωση της Ατακάμα, συνέβη φέτος για πρώτη φορά από το 2008 και στην Anza-Borrego Desert State Park της Καλιφόρνια, που άνθισε ξαφνικά μετά από μια έντονη βροχόπτωση. Επίσης το 2016, στην Κοιλάδα του Θανάτου εμφανίστηκαν ξαφνικά τα ομορφότερα αγριολούλουδα που είχαν φυτρώσει ποτέ μέσα στην τελευταία δεκαετία.