Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια Facebook Twitter
0

Το θέαμα μια ανθισμένης ερήμου είναι οπωσδήποτε κάτι μοναδικό. Η έρημος Ατακάμα στη βόρεια Χιλή ανήκει σε αυτήν την κατηγορία αφού νωρίτερα μες στο μήνα καλύφθηκε με ένα ατελείωτο, πολύχρωμο στρώμα λουλουδιών μετά από μια «έντονη και αναπάντεχη βροχόπτωση», σύμφωνα με το BBC.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει συνήθως κάθε 5 με 7 χρόνια, αλλά αυτή τη φορά τα λουλούδια άνθισαν μόλις δύο χρόνια μετά το προηγούμενο desierto florido», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Η τελευταία ανθοφορία ήρθε μετά από μια ξαφνική πλημμύρα το 2015 με το ύψος της βροχής να φτάνει τότε τα 5 εκατοστά μέσα σε 24 ώρες.

Η έρημος Ατακάμα είναι το ξηρότερο μέρος πάνω στον πλανήτη, εξαιρουμένων των δύο πόλων. Γενικά, το ύψος της βροχής εκεί δεν ξεπερνά το 1 εκατοστό ετησίως. 

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια Facebook Twitter
Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια Facebook Twitter

Οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν περισσότερα από 200 είδη λουλουδιών στην Ατακάμα, πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στην περιοχή. Οι τουριστικές αρχές ευελπιστούν να ανθίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην έρημο ακόμη περισσότερα είδη. 

Το φαινόμενο διαρκεί συνήθως μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ τα χρώματα των λουλουδιών είναι διαφορετικά κάθε φορά. Φέτος όσοι επισκεφθούν την έρημο θα δουν τις απέραντες εκτάσεις καλυμμένες με κίτρινα, μοβ, λευκά και μπλε άνθη. Επίσης, εκτός από λουλούδια, η ανθισμένη έρημος γεμίζει και με περισσότερα έντομα, πουλιά και σαύρες. Το 2015, η έρημος είχε διατηρήσει ένα έντονο ροζ χρώμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια Facebook Twitter
Το υπέροχο τοπίο από το ξηρότερο μέρος πάνω στη Γη που γέμισε λουλούδια Facebook Twitter

Βέβαια, όσο δελεαστικό κι αν είναι το να πάρει κάποιος επισκέπτης μαζί του λουλούδια από την έρημο σαν σουβενίρ, πρόκειται για κίνηση που απαγορεύεται αυστηρά καθώς η περιοχή προστατεύεται από την κυβέρνηση.

Μια έκταση γης που είναι γυμνή από βλάστηση μπορεί να «ξυπνήσει» ξαφνικά (και προσωρινά), συνήθως κατά το φαινόμενο El Niño. Κάτι παρόμοιο με την περίπτωση της Ατακάμα, συνέβη φέτος για πρώτη φορά από το 2008 και στην Anza-Borrego Desert State Park της Καλιφόρνια, που άνθισε ξαφνικά μετά από μια έντονη βροχόπτωση. Επίσης το 2016, στην Κοιλάδα του Θανάτου εμφανίστηκαν ξαφνικά τα ομορφότερα αγριολούλουδα που είχαν φυτρώσει ποτέ μέσα στην τελευταία δεκαετία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM