Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό σε όλη την Ευρώπη. 

Παράλληλα, ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι συμβούλευσε όλους τους πολίτες να κάνουν το συντομότερο δυνατό την ενισχυτική δόση του εμβολίου και ιδιαίτερα τους άνω των 60 ετών. Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ, εκτίμησε ότι για ορισμένα χρόνια θα πρέπει να προστατευόμαστε με εμβόλια ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ απάντησε και σε επιχειρήματα που προβάλλουν οι αρνητές. 

Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους, απάντησε: 

«Είμαι υπέρ διότι οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων. Δεν πρόκειται βέβαια να τους εμβολιάσουμε με τη βία, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της απερισκεψίας τους: να μην μπορούν να ταξιδέψουν, να πάνε σε μια συναυλία ή σε ένα εστιατόριο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη την Ευρώπη υποχρεωτικός εμβολιασμός». 

Ο πρόεδρος του WMA δήλωσε ότι η αναμνηστική δόση του εμβολίου είναι «πολύ αποτελεσματική» και κατά της μετάλλαξης Όμικρον, διότι αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των αντισωμάτων. «Ακόμα και εμβολιασμένοι που τυχόν νοσήσουν θα έχουν πολύ ελαφρύτερη εξέλιξη της νόσου. Συμβουλεύω τους πάντες να την κάνουν το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε. 

Τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, για το σύστημα γίνεται πιο αδύνατο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου. Όσο για την επιβολή προστίμου, απάντησε: «Αν έτσι τους ωθούμε να εμβολιαστούν τότε είναι ορθή, αλλά δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να πληρώνουν και αν θα τους προσεγγίσουμε έτσι. Αν υποστούν ως συνέπεια του μη εμβολιασμού τους τον περιορισμό της ελευθερίας τους ίσως το ξανασκεφθούν». 

Δεν είναι ασυνήθιστο, σημείωσε, να επαναλαμβάνονται τα εμβόλια και υπενθύμισε ότι αυτό της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο. «Η μεγαλύτερη συχνότητα τώρα έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας για τον συγκεκριμένο ιό και διότι αλλάζει συνεχώς», εξήγησε. 

Δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί το διάστημα ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση του εμβολίου, επειδή γνωρίζουμε από την εξέλιξη των αντισωμάτων ότι μετά από 6 μήνες απομένει περίπου 20-30% της ανοσίας. «Κάνοντάς το εμβόλιο νωρίτερα αποκτούμε μεγαλύτερη ανοσία, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με κρούσματα κορωνοϊού, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό», τόνισε. 

Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει τέταρτο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στην Όμικρον ή σε άλλες ενδεχόμενες μεταλλάξεις, απάντησε: «Ίσως, αλλά εάν είμαστε τυχεροί και δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα και άλλες μεταλλάξεις δεν θα χρειαστεί. Για ορισμένα χρόνια όμως, θα πρέπει να προστατευόμαστε με εμβόλια σε τακτά διαστήματα». 

Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά από 5-7 ετών, ιδίως όσα έχουν οποιοδήποτε άλλο νόσημα, ή αδύναμο ανοσοποιητικό. 

«Τα υγιή παιδιά νοσούν μεν πολύ ελαφρά, αλλά προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Το εμβόλιο mRNA είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως, εξαιρετικά ακίνδυνο και δεν προκαλεί καθόλου παρενέργειες σε παιδιά και νέους», εξήγησε και συμπλήρωσε:  

«Υπάρχει όμως και μια κοινωνική διάσταση: τα παιδιά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ του ιού μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί. Οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι τελικά θα το αποφασίσουν σταθμίζοντας και το γεγονός ότι διαφορετικά ίσως τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο λόγω ενδεχόμενης συνεχούς καραντίνας». 

Οι απαντήσεις σε όσους φοβούνται ή είναι αρνητές 

Απαντώντας σε όσους φοβούνται τις παρενέργειες του εμβολίου, τόνισε ότι οι όποιες παρενέργειες, εφόσον εμφανιστούν, «είναι μόνο μια μικρογραφία όσων θα υφίστατο όποιος νοσούσε από κορωνοϊό και μάλιστα όχι μόνο για δύο-τρεις μέρες». 

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε ερώτηση που είχε δεχθεί από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για 6.000 θανάτους από τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ. «Ο αριθμός αρχικά τρομοκρατεί, αλλά επρόκειτο για θανάτους των οποίων η αιτία δεν είχε ελεγχθεί. Στο ίδιο χρονικό διάστημα εμβολιάστηκαν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί. Εάν είχε νοσήσει σοβαρά από κορωνοϊό το 1% θα είχαν πεθάνει 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι! Ακόμα και αν είχαν πεθάνει 6.000 λόγω του εμβολίου η διαφορά είναι τεράστια. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός», τόνισε. 

Στο επιχείρημα αρνητών ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, απάντησε ότι η έρευνα δεν είναι καθόλου νέα. 

«Νέα είναι η χρήση του κατά ενός νέου ιού. Η τεχνολογία mRNA χρησιμοποιείται εδώ και 20 χρόνια για φάρμακα και το σημαντικότερο είναι ότι καταστρέφονται, εξαφανίζονται εντελώς από τον οργανισμό σε δύο μέρες, ενώ δεν προκαλούν καθόλου μακροπρόθεσμες παρενέργειες ή προβλήματα. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά λ.χ. από τη θεραπεία του καρκίνου. Άρα, οι ανησυχίες δεν έχουν βάση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν πιστεύουν πλέον την επιστήμη...», επεσήμανε. 

Όσο για το επιχείρημα ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν, απάντησε: «Ναι, πράγματι δεν αντιμετωπίζεται 100% ο κορωνοϊός με τα εμβόλια, ούτε όλες οι παραλλαγές του, γι' αυτό και κάποιοι νοσούν παρά τον εμβολιασμό. Γνωρίζουμε όμως παράλληλα ότι θα ασθενήσουν πάρα πολύ λιγότερο από τους ανεμβολίαστους. Είμαστε πάρα-πάρα πολύ ασφαλέστεροι εάν έχουμε εμβολιαστεί». 

Ερωτηθείς για τις θεωρίες συνωμοσίας, σχολίασε ότι στις δημοκρατίες έχει κανείς και το δικαίωμα στην απόλυτη ανοησία. 

«Έστω όμως και αν δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους και να μην θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους μη χρησιμοποιώντας λ.χ. μάσκα σε κλειστούς χώρους. Διαφορετικά μιλάμε για την τυραννία των ανεμβολίαστων. Τα τρία τέταρτα των Γερμανών τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού. Δεν μπορεί η μειοψηφία του 25% να επιβάλει την άποψή του και πρέπει να σέβεται το δικαίωμά των άλλων να επανέλθει η ελευθερία τους και η κανονικότητα», συμπλήρωσε. 


Υπέρ των πιο αυστηρών μέτρων 

Η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη ορμή στην Ευρώπη, επεσήμανε ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι και υπογράμμισε ότι πρέπει να επαγρυπνούμε, γιατί μπορεί να εμφανιστούν κι άλλες μεταλλάξεις. 

«Φανταστείτε τις συνέπειες μιας μετάλλαξης τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα. Γι' αυτό πρέπει να εμποδίσουμε τις μεταλλάξεις. Η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, αλλά όχι πιο θανατηφόρα και όπως δείχνουν τα επιδημικά μοντέλα θα κυριαρχήσει γύρω στα Χριστούγεννα», συμπλήρωσε. 

Δήλωσε ότι είναι «απολύτως υπέρ» της λήψης πιο αυστηρών μέτρων για τις γιορτές. «Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός των επαφών, διότι έχει άμεση επίδραση και περιορίζει την μετάδοση. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή των συναθροίσεων είναι απαραίτητα μέτρα. Το αντίθετο θα ήταν ανόητο. Ο ιός ζεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι συναντιούνται. Συνέπεια των περιορισμών αυτών είναι ότι τα κρούσματα μειώνονται στην Γερμανία», πρόσθεσε. 

Πρόσθεσε ότι όταν θα μειωθούν πολύ τα κρούσματα, θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα, αλλά όχι ακόμη. «Από μόνη της η μείωση δεν αρκεί. Είναι καλό σημάδι αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί για ένα διάστημα», εξήγησε. 

Ερωτηθείς για τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να αποφασίζουν οι γιατροί ποιον θα περιθάλψουν, όταν γεμίζουν οι εντατικές, απάντησε:

«Είναι μια απερίγραπτα δύσκολη απόφαση. Το αποφασιστικό κριτήριο για τους θεράποντες ιατρούς θα πρέπει να είναι η πιθανότητα επιτυχούς έκβασης της θεραπείας. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να γίνεται διαχωρισμός εμβολιασθέντων και μη, έστω και αν οι τελευταίοι έχουν ευθύνες». 

Όσο για το τέλος της πανδημίας, επεσήμανε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, μέχρι να επιτύχουμε την πολυπόθητη ανοσία. «Πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζει κανείς. Κάποια στιγμή όμως ο κορωνοϊός θα γίνει όπως ο ιός της γρίπης και θα εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο», πρόσθεσε. 
 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν

Διεθνή / Ιράν: Θανατική ποινή για τις γυναίκες που θα αψηφήσουν τον νόμο περί «ηθικής»

Εις θάνατον κινδυνεύουν να καταδικαστούν γυναίκες και κορίτσια που στέλνουν βίντεο σε μέσα ενημέρωσης εκτός Ιράν ή «συμμετέχουν με άλλο τρόπο σε ειρηνικό ακτιβισμό», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία - Τα αδικήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης και μεγάλα πρόστιμα
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Προτεραιότητα η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία παρά η κρίση στη Συρία

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Προτεραιότητα η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία παρά η κρίση στη Συρία

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Paris Match όταν βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα για τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ