Υπάλληλος του Twitter κατασκόπευε χρήστες και έδινε τα στοιχεία τους στη Σαουδική Αραβία

Υπάλληλος του Twitter κατασκόπευε χρήστες και έδινε τα στοιχεία τους στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
0

Πρώην υπάλληλος του Twitter κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία σε βάρος χρηστών της πλατφόρμας για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, που ζητούσε να μάθει ταυτότητα και άλλα στοιχεία για πρόσωπα που επέκριναν το βασίλειο ή τη βασιλική οικογένεια.

Σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι ο Άχμαντ Αμπουάμο πράγματι πούλησε προσωπικά δεδομένα (θεωρητικά) ανώνυμων χρηστών της πλατφόρμας στο Ριάντ έναντι αμοιβής δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή 20 ετών κάθειρξης διότι ενήργησε για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης και για ξέπλυμα χρήματος, απάτη και παραχάραξη εγγράφων.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έδειξαν ότι, έναντι χρημάτων και ενώ νόμιζε πως ήταν προστατευμένος από αδιάκριτα βλέμματα, ο κατηγορούμενος πούλησε τη θέση του (σ.σ.: του υπαλλήλου της Twitter) σε πρόσωπο προσκείμενο» στη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, είπε την περασμένη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κόλιν Σάμσον απευθυνόμενος στο σώμα των ενόρκων, στο κλείσιμο της ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε δύο εβδομάδες.

Η ετυμηγορία απαγγέλθηκε εν μέσω των επικρίσεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν για την προσέγγισή τους με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που είχε τεθεί για καιρό στο περιθώριο σε διεθνές επίπεδο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Αρκετές ΜΚΟ κατηγορούν τον πρίγκιπα, γνωστό και ως «MbS» και το καθεστώς του για συστηματική κατασκοπεία, απαγωγές και βασανισμούς αντιφρονούντων. Το Ριάντ αρνείται τα πάντα. 

Ο Άχμαντ Αμπουάμο συνελήφθη στο Σιάτλ τον Νοέμβριο του 2019. Η εισαγγελία τον κατηγόρησε, όπως και άλλον έναν πρώην υπάλληλο της Twitter, τον Αλί Αλζαμπάρα, πως αφού προσεγγίστηκαν από το Ριάντ στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015, άρχισαν να στέλνουν στη Σαουδική Αραβία δεδομένα χρηστών προσβάσιμα μόνο από τα συστήματα της εταιρίας (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης κ.λπ.).

Ο Αμπουάμο εγκατέλειψε την εταιρεία το 2015. Ο Αλί Αλζαμπάρα, Σαουδάραβας, έφυγε από τις ΗΠΑ.

Η Άντζελα Τσουάνγκ, η συνήγορος υπεράσπισης του Άχμαντ Αμπουάμο, αναγνώρισε ότι πιθανόν διεξήχθη σαουδαραβική επιχείρηση πριν από επτά χρόνια με σκοπό την εξασφάλιση πληροφοριών για αντιπάλους του καθεστώτος στην οποία ενέχονταν υπάλληλοι της εταιρείας Twitter.

Όμως, σύμφωνα με την ίδια, ο εντολέας της δικάζεται στη θέση του Αλζαμπάρα. «Είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος που αναζητούσε η κυβέρνηση δεν είναι εδώ», είπε.

Η εταιρεία Twitter, ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση.

Η πλατφόρμα κατηγορεί τον πρώην υπάλληλό της ότι παραβίασε τους κανόνες της εταιρείας, διότι δεν ενημέρωσε την ιεραρχία της ότι έλαβε 100.000 δολάρια κι ένα ρολόι αξίας 40.000 δολαρίων από πρόσωπο προσκείμενο στη σαουδαραβική μοναρχία.

Αυτά ήταν απλά «ψιλά» για τους Σαουδάραβες, που είναι συνηθισμένοι στη χλιδή, αντέτεινε η κυρία Τσουάνγκ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM