Υεμένη: Τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021

Υεμένη: Τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021 Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / ΕΡΑ
0

Τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από υποσιτισμό το 2021 στην Υεμένη, η οποία μαστίζεται από τον πόλεμο, και εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά μπορεί να πεθάνουν λόγω έλλειψης επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου, η οποία είναι φτωχή αλλά βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, την έχει ήδη «βυθίσει» στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και έναν πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

«Ο υποσιτισμός οξείας μορφής απειλεί τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών στην Υεμένη το 2021», ήτοι σχεδόν 2,3 εκατομμύρια παιδιά, προειδοποιούν σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Μεταξύ αυτών, 400.000 θα υποφέρουν από οξύ και σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να πεθάνουν αν δεν λάβουν επειγόντως θεραπεία», προειδοποιούν οι υπηρεσίες αυτές των Ηνωμένων Εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους, στην οποία επισημαίνουν ότι ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2020.

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να έχει αναληφθεί δράση θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων παιδιών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται επειγόντως προβλέψιμους πόρους και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πληθυσμούς επί τόπου», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

Εξάλλου περίπου 1,2 εκατομμύρια έγκυες ή μητέρες που θηλάζουν θα υποφέρουν επίσης από οξείας μορφής υποσιτισμό το 2021, υπογραμμίζουν οι τέσσερις υπηρεσίες αυτές του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτές, τα επίπεδα του οξέος σοβαρού υποσιτισμού που αναφέρονται τώρα είναι μεταξύ των πιο υψηλών που έχουν καταγραφεί στην Υεμένη από την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2015, τη χρονιά που άρχισε η επέμβαση του στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Η κρίση στην Υεμένη είναι ένα τοξικό μείγμα σύγκρουσης, οικονομικής κατάρρευσης και σοβαρής έλλειψης χρηματοδότησης για να παρασχεθεί η ζωτικής σημασίας βοήθεια», υπενθύμισε ο διευθύνων σύμβουλος του PAM Ντέιβιντ Μπίσλεϊ.

«Υπάρχει μία λύση για την πείνα: η τροφή και ο τερματισμός των βιαιοτήτων», τόνισε.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την υποχρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας προς την Υεμένη, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.

Το 2020 το σχέδιο ανθρωπιστικής επέμβασης για τη χώρα αυτή έλαβε μόνον 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 3,4 δισεκατομμύρια που απαιτούνταν, επισήμαναν οι υπηρεσίες αυτές των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM