Υεμένη: Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ

Υεμένη: Νεκρός ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ Facebook Twitter
Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ (φωτογραφία αρχείου).
0

Ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών υποστηρικτών του με τους πρώην συμμάχους του, Χούτι.

Την είδηση που μετέδωσε πρώτα ο ραδιοσταθμός των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, σύμφωνα με το Al Arabiya TV, πηγές στο κόμμα του Σάλεχ επιβεβαίωσαν ότι είναι νεκρός, παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του κόμματος είχε διαψεύσει την είδηση τονίζοντας πως εξακολουθεί να ηγείται των δυνάμεών του στις συγκρούσεις με τους Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός ύστερα από πρωινές αναφορές ότι οι Χούτι είχαν ανατινάξει το σπίτι του στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά.

Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει σκληρές εικόνες που δείχνουν τη σορό ενός άνδρα που μοιάζει στον Σάλεχ.

Σημειώνεται πως σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Σάλεχ είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι παύει να στηρίζει τους Χούτι και δήλωσε πως είναι έτοιμος να «γυρίσει νέα σελίδα» στις σχέσεις του με τον σαουδαραβικό συνασπισμό που πολεμά τους σιίτες αντάρτες, αν σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών της Υεμένης και άρει τον αποκλεισμό της χώρας.

Σε τουλάχιστον 125 ανήλθαν οι νεκροί και σε 238 οι τραυματίες τις τελευταίες 6 ημέρες στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου υπάρχει μια κλιμάκωση των συγκρούσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), επικαλούμενη στοιχεία από 3 νοσοκομεία. Μαχητικά αεροσκάφη του υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμού έπληξαν θέσεις των ανταρτών Χούτι στη Σαναά για δεύτερη ημέρα σήμερα σε υποστήριξη του πρώην Σάλεχ, ο οποίος έλυσε την συμμαχία του με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι ζήτησε από τα στρατεύματά του να ανακαταλάβουν την Σανάα με τη στήριξη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού, ανακοίνωσε σήμερα ένα πρόσωπο του περιβάλλοντός του.


«Ο πρόεδρος έδωσε διαταγή στον αντιπρόεδρό του Άλι Μόχσεν αλ Άχμαρ που βρίσκεται στη Μάριμπ (ανατολικά της Σανάα) να ζητήσει από τα στρατεύματά του να κατευθυνθούν προς την πρωτεύουσα», που ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Σανάα η αραβική».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ