Volkswagen: Αποζημίωση 288 εκατ. ευρώ από πρώην στελέχη για το dieselgate

Volkswagen: Αποζημίωση 288 εκατ. ευρώ από πρώην στελέχη για το σκάνδαλο dieselgate Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σε συμβιβασμό για αποζημιώσεις ύψους 288 εκατομμυρίων ευρώ συμφώνησε η Volkswagen με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, τον επικεφαλής της Audi και δύο άλλα στελέχη που κρίθηκαν υπεύθυνα για το σκάνδαλο με τους πετρελαιοκινητήρες που συγκλόνισε την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα ίδια στελέχη διώκονται ταυτόχρονα για απάτη και φοροδιαφυγή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την αποζημίωση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ από την ασφάλιση αστικής ευθύνης διευθυντών και ανωτέρων στελεχών και την καταβολή 11,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW Μάρτιν Βίντερκορν, 4,1 εκατομμυρίων από τον Διευθυντή της Audi Ρούπερτ Στάντλερ, 1,5 εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Porsche Βόλφγκανγκ Χατς και ενός εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Audi Στέφαν Κιρς.

Ο γερμανικός Όμιλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω στελέχη ευθύνονται για «παράβαση καθήκοντος» στην υπόθεση με το παράνομο λογισμικό που εγκαθίστατο κατά την περίοδο 2009-2015 σε πετρελαιοκίνητους κινητήρες αυτοκινήτων που διατέθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Η εταιρεία απέρριψε πάντως τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος της από την γαλλική Δικαιοσύνη για πώληση περίπου 950.000 αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό, υποστηρίζοντας αφενός ότι οι Γάλλοι καταναλωτές δεν επλήγησαν από την υπόθεση και αφετέρου ότι η δικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου το 2018, η οποία κατέληξε σε επιβολή προστίμου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, συμπεριελάμβανε και τις πωλήσεις στη Γαλλία.

Νωρίτερα η Εισαγγελία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη σε βάρος του κ. Βίντερκορν για ψευδή κατάθεση ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, όπου είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε για το θέμα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ο ίδιος και τέσσερα ακόμη πρώην στελέχη της VW θα δικαστούν για εμπορικές απάτες και φοροδιαφυγή, σε διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM