Volkswagen: Αποζημίωση 288 εκατ. ευρώ από πρώην στελέχη για το dieselgate

Volkswagen: Αποζημίωση 288 εκατ. ευρώ από πρώην στελέχη για το σκάνδαλο dieselgate Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Σε συμβιβασμό για αποζημιώσεις ύψους 288 εκατομμυρίων ευρώ συμφώνησε η Volkswagen με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, τον επικεφαλής της Audi και δύο άλλα στελέχη που κρίθηκαν υπεύθυνα για το σκάνδαλο με τους πετρελαιοκινητήρες που συγκλόνισε την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Τα ίδια στελέχη διώκονται ταυτόχρονα για απάτη και φοροδιαφυγή.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την αποζημίωση ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ από την ασφάλιση αστικής ευθύνης διευθυντών και ανωτέρων στελεχών και την καταβολή 11,2 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της VW Μάρτιν Βίντερκορν, 4,1 εκατομμυρίων από τον Διευθυντή της Audi Ρούπερτ Στάντλερ, 1,5 εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Porsche Βόλφγκανγκ Χατς και ενός εκατομμυρίου από το πρώην μέλος του ΔΣ της Audi Στέφαν Κιρς.

Ο γερμανικός Όμιλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω στελέχη ευθύνονται για «παράβαση καθήκοντος» στην υπόθεση με το παράνομο λογισμικό που εγκαθίστατο κατά την περίοδο 2009-2015 σε πετρελαιοκίνητους κινητήρες αυτοκινήτων που διατέθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ.

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την τακτική ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου.

Η εταιρεία απέρριψε πάντως τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος της από την γαλλική Δικαιοσύνη για πώληση περίπου 950.000 αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό, υποστηρίζοντας αφενός ότι οι Γάλλοι καταναλωτές δεν επλήγησαν από την υπόθεση και αφετέρου ότι η δικαστική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου το 2018, η οποία κατέληξε σε επιβολή προστίμου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, συμπεριελάμβανε και τις πωλήσεις στη Γαλλία.

Νωρίτερα η Εισαγγελία του Βερολίνου ανακοίνωσε ότι άσκησε δίωξη σε βάρος του κ. Βίντερκορν για ψευδή κατάθεση ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, όπου είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε για το θέμα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ο ίδιος και τέσσερα ακόμη πρώην στελέχη της VW θα δικαστούν για εμπορικές απάτες και φοροδιαφυγή, σε διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM