Unicef: Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται ως βομβιστές-καμικάζι από τη Μπόκο Χαράμ

Unicef: Όλο και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται ως βομβιστές-καμικάζι από τη Μπόκο Χαράμ Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούνται από τη τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ για επιθέσεις καμικάζι αυξήθηκε ραγδαία, ενώ οι στρατοί των χωρών της περιοχής της λίμνης Τσαντ (της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν και του Τσαντ) συνεχίζουν να κρατούν πολλά φυλακισμένα για να τους αποσπάσουν πληροφορίες, τονίζει σε έκθεσή του, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις ως βομβιστές-καμικάζι στη σύγκρουση στην περιοχή της λίμνης Τσαντ ανήλθε σε 27 το πρώτο τρίμηνο του 2017, από εννέα την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς», σημειώνεται στην έκθεση. Συνολικά το 2016, 30 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν επιθέσεις ως βομβιστές και βομβίστριες καμικάζι, προστίθεται -τα περισσότερα ήταν κορίτσια.


«Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή χρήση παιδιών σε συρράξεις», τόνισε η Μαρί-Πιερ Πουαριέ, διευθύντρια της Γιούνισεφ για την περιοχή της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, την ώρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ της Νιγηρίας. 

Τον Απρίλιο του 2014, περίπου διακόσιες μαθήτριες απήχθησαν από μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εξέλιξη που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Οι μαζικές απαγωγές παιδιών, γυναικών και ανδρών στα χωριά εναντίον των οποίων εξαπολύει επιθέσεις η Μπόκο Χαράμ είναι ιδιαίτερα συχνές. Κατόπιν, πολλά από τα παιδιά που απάγονται αναγκάζονται να πολεμούν στις τάξεις της οργάνωσης.


Μέχρι σήμερα, 117 παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαπραχθούν βομβιστικές επιθέσεις στη Νιγηρία, στο Τσαντ, στον Νίγηρα και στο Καμερούν από το 2014: τέσσερα το 2014, 56 το 2015, 30 το 2016 και 27 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Παιδιά, έφηβοι και έφηβες, αλλά και γυναίκες με νεογέννητα στα χέρια αναγκάστηκαν να διαπράξουν τέτοιες επιθέσεις από την οργάνωση.


Η UNICEF εξάλλου εξέφρασε την έντονη ανησυχία τους για τα παιδιά που έχουν αιχμαλωτίσει οι ένοπλες δυνάμεις των τεσσάρων χωρών: το 2016 βρίσκονταν υπό κράτηση «περίπου 1.500». «Κρατούνται μέσα σε στρατώνες, χωρισμένα από τα γονείς τους, χωρίς ιατρική παρακολούθηση, χωρίς ψυχολογική υποστήριξη, χωρίς να τους προσφέρεται μόρφωση, υπό συνθήκες και για χρονικές περιόδους που αγνοούμε», επισήμανε ο Πάτρικ Ρόουζ, περιφερειακός συντονιστής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία. «Ανακρίνονται» για να τους αποσπαστούν στοιχεία «για το τι είδαν» από τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.


Πέρυσι, η Διεθνής Αμνηστία είχε επίσης καταγγείλει τις «φρικτές» συνθήκες κράτησης, με τα πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση να πάσχουν «από ασθένειες», να είναι αντιμέτωποι με «πείνα, αφυδάτωση και τραυματισμούς από σφαίρες». Κατά την οργάνωση 149 άνθρωποι, ανάμεσά τους 11 παιδιά μικρότερα των έξι ετών, πέθαναν στο στρατόπεδο Γκίουα στο Μαϊντουγκούρι (Πολιτεία Μπόρνο, βορειοανατολική Νιγηρία) μεταξύ του Ιανουαρίου και του Μαΐου του 2016.


Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι αποφυλακίστηκαν 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους 200 παιδιά, μια χειρονομία που για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις φέρνει την «ελπίδα» για την καλύτερη επανένταξη των ανθρώπων που υπήρξαν όμηροι της Μπόκο Χαράμ.


Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει από το 2009 τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, ενώ οι εκτοπισμένοι εξαιτίας της σύρραξης η οποία σταδιακά εξαπλώθηκε και στις γειτονικές χώρες υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Διεθνή / Από τη Φλόριντα στη Λουιζιάνα: Το «ντόμινο» των αντιεμβολιαστών απειλεί τα σχολεία

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. και οι σύμμαχοί του πιέζουν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες να καταργήσουν τους εμβολιασμούς στα σχολεία - Ποιες πολιτείες αντιστέκονται και ποιοι φοβούνται «ντόμινο» κατά της δημόσιας υγείας
LIFO NEWSROOM
Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Διεθνή / Ο Ισραηλινοαμερικανός όμηρος που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς επιστρέφει στον στρατό

Ο νεαρός στρατιώτης, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ και μετακόμισε στο Ισραήλ στα 18 του για να καταταγεί εθελοντικά στη ταξιαρχία Γκολάνι, είχε απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Διεθνή / Ιράν: Διαδηλώσεις στη μνήμη της Μάχσα Αμινί – Καταγγελίες για καταστολή και νέους κινδύνους θανάσιμης ποινής

Αν και οι φετινές κινητοποιήσεις ήταν μικρότερες σε μέγεθος από αυτές του 2022, οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τα αιτήματα για τερματισμό του καθεστώτος
LIFO NEWSROOM
Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Διεθνή / Η ICE ανοίγει 300 νέα γραφεία και σχεδιάζει το μεγαλύτερο κυνήγι μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ

Η ICE προχωρά σε μαζική επέκταση με 300 νέα γραφεία και 10.000 προσλήψεις πρακτόρων και νομικών - Ποιες πολιτείες στοχεύονται και τι σημαίνει η “ICE Surge” για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Διεθνή / «Έξυπνη» κυβερνοεπίθεση αναστατώνει ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Καθυστερήσεις και ακυρώσεις στο Χίθροου και τις Βρυξέλλες

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν σήμερα στην Ευρώπη προειδοποιούνται να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους και να προσέρχονται εγκαίρως
LIFO NEWSROOM