UNESCO: 53 πολιτιστικοί χώροι έχουν υποστεί ζημιές από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σακιά άμμου σε μνημείο στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 53 πολιτιστικοί χώροι στην Ουκρανία έχουν υποστεί ζημιές, από την έναρξη του πολέμου, ανακοίνωσε η UNESCO. 

Ανάμεσά τους είναι 29 θρησκευτικοί χώροι, 16 ιστορικά κτίρια, τέσσερα μουσεία και τέσσερα μνημεία, για τα οποία η UNESCΟ κατάφερε να επιβεβαιώσει τις ζημιές που έχουν υποστεί, μέσω δορυφορικών φωτογραφιών και παραγόντων επί τόπου. 

«Οι ειδικοί μας συνεχίζουν να εξετάζουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναφορών», δήλωσε εκπρόσωπος της UNESCO. 

Πέντε από τους πολιτιστικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται στο Τσερνίχιβ, που έχει σφυροκοπηθεί από τον ρωσικό στρατό. Η πόλη στη βόρεια Ουκρανία έχει ενταχθεί σε «ενδεικτική» λίστα της UNESCO, δηλαδή το Κίεβο πρέπει να παρουσιάσει την υποψηφιότητά της για να αποτελέσει μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. 

Άλλοι πέντε χώροι που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται στην περιοχή του Κιέβου και 18 σε εκείνη του Χαρκόβου, όπου επίσης έχει γίνει στόχος σφοδρών βομβαρδισμών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι υπόλοιποι χώροι βρίσκονται στις περιοχές Σούμι, Ζιτόμιρ, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. 

Ερωτηθείς εάν αυτές οι καταστροφές προκλήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, ο εκπρόσωπος της UNESCO απάντησε: «Για αυτούς τους 53 χώρους, στους οποίους μπορέσαμε να επαληθεύσουμε τις ζημιές, υπήρξαν αναφορές που έγιναν από τις ουκρανικές αρχές», υπονοώντας ότι ευθύνεται η Μόσχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη - Νέος συναγερμός στα ΗΑΕ

Νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους «σε όλο το Ιράν» - Νέα επίθεση ιρανικών drones και πυραύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - To μήνυμα της Κίνας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM