No.1

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter
0

Τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο, εάν οι χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» των κρουσμάτων κορωνοϊού, προχωρήσουν σε lockdown υπολογίζει η UBS.

Πρόκειται για η εννέα ευρωπαϊκές χώρες - Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία – στις οποίες καταγράφεται εκτίναξη κρουσμάτων. Ηδη, σε κάποιες από αυτές έχουν τεθεί περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Αυστρία επιβλήθηκε νέο lockdown μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Την ίδια, ώρα στην Ολλανδία τα καταστήματα κλείνουν νωρίτερα και στην Ιρλανδία έχουν μειωθεί οι ώρες λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ. Κρατίδια της Γερμανίας έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν αποκλειστεί οι ανεμβολίαστοι από εσωτερικούς χώρους και εστίαση.

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα –αλλά όχι ένα καθολικό lockdown- είναι πιο πιθανά στη Γερμανία, τονίζει η UBS, όπως μεταδίδει το moneyreview.

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter

Το κόστος των μέτρων

Σύμφωνα με την UBS, τα περιοριστικά μέτρα δεν δημιουργούν τόσο μεγάλη ζημιά στο ΑΕΠ, καθώς η οικονομία έχει μάθει σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ωστόσο, τα μέτρα σε Αυστρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν περίπου κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το δ΄ τρίμηνο του 2021 – η σημερινή εκτίμηση της UBS κάνει λόγο για τριμηνιαία ανάπτυξη 0,8%.

Τα μέτρα που θα επιβληθούν στη Γερμανία θα μειώσουν ακόμη 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, με το κόστος να αγγίζει το 0,30.

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter

Τι θα συμβεί εάν επιβληθεί lockdown στις 9 κόκκινες περιοχές

Σε περίπτωση που επιβληθεί lockdown σε αυτές τις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, η UBS εκτιμά ότι η ζημιά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το δ΄ τρίμηνο θα αγγίξει το 0,7-0,8 ποσοστιαίων μονάδων, που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρέμενε στάσιμη στο διάστημα αυτό.

Εάν, μάλιστα, ορισμένες χώρες του Νότου που δεν προχωρούν τώρα σε επιβολή σκληρότερων μέτρων, αναγκαστούν να το κάνουν, τότε η πρόβλεψη βλέπει μέχρι  και αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

UBS: Το κόστος ενδεχόμενων lockdown σε εννέα «κόκκινες» χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, πρόσθετοι οικονομικοί κίνδυνοι θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2022», επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS. Αυτό που ξεκαθαρίζουν είναι ότι εάν επιβληθούν μέτρα στην οικονομία, αυτά θα αντισταθμιστούν από πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM