ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Τζούλιαν Ασάνζ: Θα ζητήσει άσυλο από τον Μακρόν -«Όχι» σε έκδοση στις ΗΠΑ από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τζούλιαν Ασάνζ: Θα ζητήσει άσυλο από τον Μακρόν -«Όχι» σε έκδοση στις ΗΠΑ από το Συμβούλιο της Ευρώπης Facebook Twitter
Άσυλο στη Γαλλία θα ζητήσει ο Τζούλιαν Ασάνζ (Πηγή φωτό EPA)
0

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ θα κάνουν προσπάθεια να του χορηγηθεί άσυλο από τη Γαλλία, ανακοίνωσαν λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του για τη μη έκδοσή του στις ΗΠΑ.

«Η μοίρα όλων των δημοσιογράφων διακυβεύεται στην υπόθεση του Ασάνζ. Θεωρούμε σοβαρή την κατάσταση και είναι καθήκον μας να μιλήσουμε για αυτό με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Ερίκ Ντιπόν Μορετι, ένας από τους δικηγόρους της ομάδας του Ασάνζ.

Η νομική ομάδα ανέφερε ότι εργάζεται σε ένα «σαφές αίτημα» προς τον Μακρόν, προκειμένου να χορηγήσει άσυλο στον Ασάνζ στη Γαλλία, όπου έχει παιδιά. Παράλληλα, μέλος της ομάδας επανέλαβε ότι η διοίκηση Τραμπ του πρόσφερε χάρη με αντάλλαγμα να αρνηθεί την εμπλοκή της Ρωσίας στις υποκλοπές των email του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2016.

Ο Μπαλτάζαρ Γκαρθόν υποστήριξε ότι ο Ασάνζ πιέστηκε από τη διοίκηση Τραμπ αλλά αντιστάθηκε και «δόθηκε η εντολή να απαιτηθεί η έκδοσή του». Ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί ότι υπήρξε τέτοια πρόταση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά της έκδοσης

Στο μεταξύ η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προειδοποίησε ότι η έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, θα έχει ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου.

Η πιθανή έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks, που σήμερα κρατείται στη Βρετανία, θα «έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση», ανέφερε η Μιγιάτοβιτς.

«Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας», τόνισε η Επίτροπος.

«Συνεπώς, το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα έχει μια ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και ουσιαστικά μπορεί να παρεμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης από την εκπλήρωση της αποστολής τους ως προμηθευτών πληροφοριών και δημόσιων παρατηρητών σε δημοκρατικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ εκτιμά επίσης ότι σε περίπτωση έκδοσης του Ασάνζ, «τόσο οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ όσο και η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ενέχουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν πρέπει να εκδοθεί», καταλήγει η ίδια, λέγοντας ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί στενά» την κατάσταση του Αυστραλού ακτιβιστή.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ