Τζο Μπάιντεν: Επιμένει στην υποψηφιότητά του και στις γκάφες

Τζο Μάιντεν: Επιμένει στην υποψηφιότητά τους και στις γκάφες Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Ο Τζο Μπάιντεν επιμένει στην υποψηφιότητα του, παρά το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά δεν απέφυγε τις γκάφες εν μέσω των αμφισβητήσεων για την πνευματική του οξύτητα

Ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε μαχητικός στη μακρά συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της 75ης συνόδου του NATO, στην οποία η επίδοσή του κρίθηκε μάλλον καλή, ωστόσο επισκιάστηκε από τουλάχιστον δυο μεγαλειώδη φραστικά ολισθήματα. Καθώς η συνέντευξη Τύπου συμπλήρωνε κάπου μια ώρα, ακόμη δυο Δημοκρατικοί πολιτικοί τον παρότρυναν να εγκαταλείψει.

Πάντως, τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν αν ο Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στα σχοινιά μετά το καταστροφικό debate με τον Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του περασμένου μήνα, απλά κέρδισε λίγο χρόνο, ή αντίθετα θα υπερκεράσει τη δυσαρέσκεια στο κόμμα του, που συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις.

«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, όμως νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», αναγνώρισε ο 81χρονος Μπάιντεν, υποσχόμενος να συνεχίσει ενεργά την εκστρατεία του.

Μπάιντεν: Καλύτερη εμφάνιση από το debate, αλλά...

Αν και μάσαγε ενίοτε τα λόγια του ή άφηνε φράσεις ημιτελείς, πλην όμως έδειξε ικανός να χειριστεί περίπλοκα διεθνή και πολιτικά ζητήματα χωρίς σημειώσεις και χωρίς auto-cue. Η εμφάνισή του ήταν εμφανώς καλύτερη σε σύγκριση με την καταστροφική επίδοσή του στην τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου με τον ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του, όταν ήταν εμφανώς σε σύγχυση και έμοιαζε τρομερά κουρασμένος.

Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε χθες πως εννοεί να «τελειώσει τη δουλειά» που άρχισε το 2020 και διαβεβαίωσε πως θα είναι ακόμα ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τρία χρόνια. «Υποβλήθηκα σε τρεις νευρολογικές εξετάσεις, εντατικές και σημαντικές», η πιο πρόσφατη από τις οποίες έγινε «τον Φεβρουάριο», θύμισε, κι οι γιατροί «λένε πως είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι καλά».

Υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και διαβεβαίωσε πως αυτός έχει τα «περισσότερα προσόντα», ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος της παράταξής του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο. «Υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να ξεκινάς από το μηδέν», πρόσθεσε, κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στις ΗΠΑ. «Νομίζω πως είμαι ο άνθρωπος με τα περισσότερα προσόντα για να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Τον νίκησα μια φορά ήδη, θα τον νικήσω ξανά», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, δεν είναι η υστεροφημία του, η πολιτική κληρονομιά του: «Το κάνω για να τελειώσω τη δουλειά που άρχισα»

Ο πρόεδρος, για την πνευματική οξύτητα του οποίου εγείρονται ερωτήματα, αρνήθηκε πως πρέπει να πηγαίνει για ύπνο στις 20:00 κάθε βράδυ, πάντως αναγνώρισε πως πρέπει να κάνει περισσότερη οικονομία δυνάμεων.

Οι δύο νέες «γκάφες» του Μπάιντεν

Συνηθισμένος στα φραστικά ολισθήματα, έκανε δυο εντυπωσιακές γκάφες, τη μια από τις οποίες έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο αντίπαλός του. Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», αντί να προφέρει το όνομα της Κάμαλας Χάρις. «Σπουδαία δουλειά, Τζο», κάγχασε αμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέπραξε μνημειώδες φραστικό ολίσθημα. Στη σύνοδο του NATO, ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, προτού συνειδητοποιήσει το λάθος, επιστρέψει στο μικρόφωνο και δηλώσει: «...θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι!» «Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν», δικαιολογήθηκε.

Εντείνεται η αμφισβήτηση

Ολοένα περισσότεροι Δημοκρατικοί αμφισβητούν το εάν ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί ακόμη να σώσει την υποψηφιότητά του, μερικές εβδομάδες πριν από το εθνικό συνέδριο του κόμματος στο οποίο υποτίθεται θα οριστικοποιηθεί, από τη 19η ως την 22η Αυγούστου στο Σικάγο. Ορισμένοι τοποθετήθηκαν δημόσια, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις να εγκαταλείψει να έχουν γίνει μέχρι στιγμής μαζικές, ούτε να τις ενστερνιστούν οι σημαντικότερες μορφές της παράταξης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει διακριτικά να κάνει έρευνα για τις πιθανότητες που έχει η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, 59 ετών, να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ, σύμφωνα με πηγές του CBS στο Δημοκρατικό κόμμα, «δεκάδες» κοινοβουλευτικοί της παράταξης ετοιμάζονται να ζητήσουν δημόσια από τον πρόεδρο να αποσυρθεί, κάτι που έχουν πράξει ήδη πάνω από δέκα.

Και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, τα δυο τρίτα (το 67%) των Αμερικανών θεωρούν πως ο κ. Μπάιντεν πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αξιοσημείωτα, στις τάξεις των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών η άποψη αυτή είναι επίσης πλειοψηφική, φθάνει το 56%.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM