Κιρ Στάρμερ: Σύνταξη στα 80 για τη Βουλή των Λόρδων - Τι είπε για τον 81χρονο Μπάιντεν

Κιρ Στάρμερ: Σύνταξη στα 80 στη Βουλή των Λόρδων - Τι είπε για τον 81χρονο Μπάιντεν Facebook Twitter
Φωτογραφία: Χ (@Keir_Starmer)
0

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως η απόφασή του τα μέλη της Βουλής των Λόρδων να συνταξιοδοτούνται στα 80 έτη δεν σημαίνει πως θεωρεί ότι ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο 61χρονος νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μέσα στο αεροσκάφος στους Βρετανούς δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, η οποία ξεκίνησε χθες Τετάρτη 10 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη. Ο Κιρ Στάρμερ διευκρίνισε πως ο κύριος λόγος που οδηγήθηκε στην απόφαση για σύνταξη των μελών της Βουλής των Λόρδων στα 80 είναι ο μεγάλος αριθμός των λόρδων που υπηρετούν στο ένα από τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Γεγονός είναι πως η Βουλή των Λόρδων μας είναι ογκωδέστατη. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό σώμα στον κόσμο. Νομίζω πως μόνο οι Κινέζοι έχουν μεγαλύτερο πολιτικό σώμα από την Βουλή των Λόρδων μας. Θα πρέπει να το μειώσουμε. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός για την σύνταξη στα 80. Μπορείτε να καταλάβετε γιατί αυτό είναι απαραίτητο να γίνει. Έχουμε περισσότερα από 800 μέλη - Λόρδους, είναι απλώς πολύ μεγάλη. Πρέπει να την μειώσουμε. Αυτό δεν έχει σχέση με το πώς εκλέγονται οι εκπρόσωποι σε άλλες χώρες, έχει να κάνει με το μέγεθος της Βουλής των Λόρδων», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

Η Βουλή των Λόρδων είναι ένα από τα δύο Σώματα (άνω βουλή) του Βρετανικού Κοινοβουλίου με μη αιρετά μέλη. Αποτελείται από 24 ανώτερους κληρικούς της Αγγλικανικής Εκκλησίας (Lords Spiritual) και υπεράριθμους (αυτή τη στιγμή 755) λόρδους (Lords Temporal) που υπηρετούν ισόβια.

Μετά την πρόσφατη θλιβερή εμφάνιση του 81χρονου Τζο Μπάιντεν στην τηλεμαχία με τον 78χρονο Ντόναλντ Τραμπ δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την ψυχική και την σωματική του υγεία. Εντός του Δημοκρατικού Κόμματος πληθαίνουν οι φωνές αξιωματούχων και υποστηρικτών που καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει στόχο να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη μετά το Brexit. Για αυτό τον λόγο στο ταξίδι του στις ΗΠΑ τον συνοδεύει ο Νικ Τόμας Σάιμοντς, υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο με αρμοδιότητα την ανοικοδόμηση των σχέσεων με την ΕΕ. Εκτός από τον Σάιμοντς, στην Ουάσινγκτον συνοδεύουν τον Βρετανό πρωθυπουργό ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι και ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι.

«Είναι πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας για μένα και για την ομάδα μου να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με πολλούς ηγέτες κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και άλλους, που προφανώς βρίσκονται εκεί (στη σύνοδο) συμπεριλαμβανομένων και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Στάρμερ στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ουάσινγκτον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ είναι για εκείνον μια ευκαιρία την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί πλήρως.

 
 
 


 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM