Τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media για την επίθεση στο Βερολίνο: Το 2017 θα είναι μια χρονιά μακελειού

Τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media για την επίθεση στο Βερολίνο: Το 2017 θα είναι μια χρονιά μακελειού Facebook Twitter
1
Τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media για την επίθεση στο Βερολίνο: Το 2017 θα είναι μια χρονιά μακελειού Facebook Twitter

Μπορεί τα κίνητρα και η ταυτότητα του άντρα που έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου να μην έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά ήδη υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αρχίσει να εκθειάζουν την κίνηση του οδηγού σε διάφορα fora της οργάνωσης, στα social media και στο Telegram, εφαρμογή όπου δημοσιεύουν κρυπτογραφημένα μηνύματα.

Οι συνθήκες και τα αίτια της επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη να τραυματιστούν, παραμένουν υπό διερεύνηση από τις αρχές. 

Μέλη του βασικού forum του ΙSIS προσεύχονται ο οδηγός «να βρει ειρήνη στον Παράδεισο» και λένε πως «το κάλεσμα με στόχο Χριστιανούς αποφέρει καρπούς με την ευλογία του Θεού». Πολλοί επίσης είναι εκείνοι που συνδέουν την επίθεση με την πρόσφατη ήττα των «Σύρων επαναστατών» στο Χαλέπι, προειδοποιώντας πως «οι μουσουλμανικές χώρες δεν θα είναι οι μοναδικές που θα είναι λυπημένες».

Ορισμένοι συνδέουν μάλιστα την επίθεση στο Βερολίνο με την δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, λέγοντας πως πρόκειται για μια ημέρα «με καλά μαντάτα». Ένας χρήστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες επιθέσεις σε Άγκυρα, Βερολίνο και σε συνδυασμό με τον εν εξελίξει αγώνα του ΙΚ ενάντια στον ιρακινό στρατό στη Μοσούλη απείλησε πως «το 2017 θα είναι μια χρονιά μακελειού».

Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην γαλλική πόλη της Νίκαιας τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι όταν ένας άντρας έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω στο ανυποψίαστο πλήθος που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσε πυροτεχνήματα και γιόρταζε τη μέρα της Βαστίλης. Το γεγονός πως η σημερινή επίθεση φέρει αρκετές ομοιότητες με εκείνη της Νίκαιας είναι και που έχει πυροδοτήσει έντονα τα σενάρια πως πρόκειται για επίθεση του ΙΚ. 

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επισήμως καμία ανάληψη ευθύνης για το συμβάν. 

* Με πληροφορίες από Vocativ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM
Η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου του Ζελένσκι

Διεθνή / Η πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά αναλαμβάνει τη θέση της συμβούλου του Ζελένσκι

«Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία χρειάζεται να ενισχύσει την εσωτερική της ανθεκτικότητα», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του, ανακοινώνοντας τον νέο ρόλο της Κρίστια Φρίλαντ
THE LIFO TEAM