Tρένο στην Ιαπωνία γαβγίζει και βγάζει κραυγές ελαφιού για έναν πολύ σημαντικό λόγο

Tρένο στην Ιαπωνία γαβγίζει και βγάζει κραυγές ελαφιού για έναν πολύ σημαντικό λόγο Facebook Twitter
0

Σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα δυστυχήματα με ζώα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ερευνητές στην Ιαπωνία εγκατέστησαν σε ένα τρένο ένα ηχείο, από το οποίο ακούγονται κραυγές ελαφιού και γαβγίσματα σκύλου.

Η εφημερίδα του Τόκιο «Asahi Shimbun» μεταδίδει πως ο συνδυασμός των συγκεκριμένων ήχων έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διώχνει τα ελάφια μακριά από τις γραμμές.

Αξιωματούχοι του Ινστιτούτου Τεχνικών Ερευνών του Σιδηρόδρομου (RTRI) ανέφεραν πως ένας δυνατός ήχος, μόλις τριών δευτερολέπτων, με τις κραυγές ενός ελαφιού είναι αρκετός για να τραβήξει την προσοχή των ζώων. Στη συνέχεια, 20 δευτερόλεπτα ήχου γαβγισμάτων τα διώχνει μακριά.

Οι ερευνητές του RTRI ξεκίνησαν κάποιες δοκιμές αργά τη νύχτα, όταν τα ελάφια συγκεντρώνονται γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, και σύμφωνα με τους ίδιους, το μέτρο οδήγησε αρχικά σε μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ζώων που εμφανίζονταν στο σημείο.

Αν το νέο μέτρο αποδειχθεί αποτελεσματικό, τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηχείων στοχευμένα σε σημεία που συγκεντρώνονται ελάφια αλλά «ο θόρυβος δεν θα είναι δυνατός σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Όπως αναφέρει το BBC, τα ελάφια προσεγγίζουν τις σιδηροδρομικές γραμμές λόγω της ανάγκης για σίδηρο στη διατροφή τους. Έχει διαπιστωθεί πως γλείφουν τις ράγες για να πάρουν τα ρινίσματα σιδήρου που προκύπτουν από την κίνηση των τροχών πάνω στις γραμμές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας, το 2016 καταγράφηκαν 613 περιστατικά σύγκρουσης τρένων με ελάφια και άλλα άγρια ζώα. Κάθε ένα από αυτά είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις τουλάχιστον 30 λεπτών στα δρομολόγια.

Η Ιαπωνία ψάχνει συνεχώς τρόπους για να μειώσει τα συγκεκριμένα δυστυχήματα. Ένα προηγούμενο σχέδιο, που προέβλεπε τον ψεκασμό των σιδηροδρομικών γραμμών με περιττώματα λιονταριών δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Εγκαταλείφθηκε μόλις διαπιστώθηκε ότι τα περιττώματα εξαφανίστηκαν αμέσως μόλις έβρεξε.

Ένα άλλο σχέδιο, που βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο, προβλέπει διαβάσεις ελαφιών σε συγκεκριμένα σημεία, στις οποίες υπερηχητικά κύματα «ρυθμίζουν» την πρόσβαση των ζώων και τους επιτρέπουν να περάσουν μόνο όταν δεν πλησιάζει τρένο. Κάποιες πρώτες δοκιμές που έγιναν με αυτό το σύστημα, έδειξαν δραματική μείωση των δυστυχημάτων.

Tρένο στην Ιαπωνία γαβγίζει και βγάζει κραυγές ελαφιού για έναν πολύ σημαντικό λόγο Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM