Tρένο στην Ιαπωνία γαβγίζει και βγάζει κραυγές ελαφιού για έναν πολύ σημαντικό λόγο

Tρένο στην Ιαπωνία γαβγίζει και βγάζει κραυγές ελαφιού για έναν πολύ σημαντικό λόγο Facebook Twitter
0

Σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα δυστυχήματα με ζώα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ερευνητές στην Ιαπωνία εγκατέστησαν σε ένα τρένο ένα ηχείο, από το οποίο ακούγονται κραυγές ελαφιού και γαβγίσματα σκύλου.

Η εφημερίδα του Τόκιο «Asahi Shimbun» μεταδίδει πως ο συνδυασμός των συγκεκριμένων ήχων έχει σχεδιαστεί ειδικά για να διώχνει τα ελάφια μακριά από τις γραμμές.

Αξιωματούχοι του Ινστιτούτου Τεχνικών Ερευνών του Σιδηρόδρομου (RTRI) ανέφεραν πως ένας δυνατός ήχος, μόλις τριών δευτερολέπτων, με τις κραυγές ενός ελαφιού είναι αρκετός για να τραβήξει την προσοχή των ζώων. Στη συνέχεια, 20 δευτερόλεπτα ήχου γαβγισμάτων τα διώχνει μακριά.

Οι ερευνητές του RTRI ξεκίνησαν κάποιες δοκιμές αργά τη νύχτα, όταν τα ελάφια συγκεντρώνονται γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, και σύμφωνα με τους ίδιους, το μέτρο οδήγησε αρχικά σε μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ζώων που εμφανίζονταν στο σημείο.

Αν το νέο μέτρο αποδειχθεί αποτελεσματικό, τα επόμενα σχέδια περιλαμβάνουν την τοποθέτηση ηχείων στοχευμένα σε σημεία που συγκεντρώνονται ελάφια αλλά «ο θόρυβος δεν θα είναι δυνατός σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά στο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Όπως αναφέρει το BBC, τα ελάφια προσεγγίζουν τις σιδηροδρομικές γραμμές λόγω της ανάγκης για σίδηρο στη διατροφή τους. Έχει διαπιστωθεί πως γλείφουν τις ράγες για να πάρουν τα ρινίσματα σιδήρου που προκύπτουν από την κίνηση των τροχών πάνω στις γραμμές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας, το 2016 καταγράφηκαν 613 περιστατικά σύγκρουσης τρένων με ελάφια και άλλα άγρια ζώα. Κάθε ένα από αυτά είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις τουλάχιστον 30 λεπτών στα δρομολόγια.

Η Ιαπωνία ψάχνει συνεχώς τρόπους για να μειώσει τα συγκεκριμένα δυστυχήματα. Ένα προηγούμενο σχέδιο, που προέβλεπε τον ψεκασμό των σιδηροδρομικών γραμμών με περιττώματα λιονταριών δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Εγκαταλείφθηκε μόλις διαπιστώθηκε ότι τα περιττώματα εξαφανίστηκαν αμέσως μόλις έβρεξε.

Ένα άλλο σχέδιο, που βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο, προβλέπει διαβάσεις ελαφιών σε συγκεκριμένα σημεία, στις οποίες υπερηχητικά κύματα «ρυθμίζουν» την πρόσβαση των ζώων και τους επιτρέπουν να περάσουν μόνο όταν δεν πλησιάζει τρένο. Κάποιες πρώτες δοκιμές που έγιναν με αυτό το σύστημα, έδειξαν δραματική μείωση των δυστυχημάτων.

Tρένο στην Ιαπωνία γαβγίζει και βγάζει κραυγές ελαφιού για έναν πολύ σημαντικό λόγο Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου

Διεθνή / Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου - «Έχουμε εξαντληθεί»

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει για να ακουστούμε. Τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και χρόνια και η ληστεία τα έφερε όλα στην επιφάνεια», δήλωσε εργαζόμενος του μουσείου
THE LIFO TEAM
Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM