Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επρόκειτο να διαγράψει τους τρεις κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών China Telecom, China Mobile και China Unicom, έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Η διαδικασία διαγραφής ωστόσο σταμάτησε έπειτα από περαιτέρω διαβούλευση με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και με το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όμως ανακοίνωσε λίγες μέρες αργότερα ότι θα συνεχίσει την αρχική του απόφαση βάσει «νέας ειδικής καθοδήγησης» από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

 

Όπως έγινε γνωστό, μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, οι Κινεζικοί κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών ζήτησαν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) να επανεξετάσει την απόφασή του να τις καταργήσει, προσβλέποντας σε μια πιο θετική στάση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

 

Υπενθυμίζεται ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει τη διαγραφή των τριών κινεζικών κολοσσών στις 31 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο συμμόρφωσής του με το εκτελεστικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και το οποίο απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες και ιδιώτες να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον έχουν σχέσεις με τον κινεζικό στρατό.

 

Σε αντίστοιχες κινήσεις συμμόρφωσης με το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ προέβησαν επίσης οι MSCI, S&P Dow Jones Indices και FTSE Russell, καθώς και η δημοφιλής εφαρμογή συναλλαγών Robinhood.

 

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών της Κίνας είχε δηλώσει ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ εξυπηρετεί «πολιτικούς σκοπούς» και «αγνοεί εντελώς τις πραγματικές καταστάσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών και τα νόμιμα δικαιώματα των παγκόσμιων επενδυτών, ενώ βλάπτει σοβαρά τους κανόνες των αγορών».

 

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είναι απίθανο να προβεί άμεσα σε αλλαγές στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, ωστόσο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την ενίσχυση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου. Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που είχε τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr