Βουλευτής σύμμαχος του Τραμπ έκανε πρόταση μομφής κατά του επίσης Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι

ΗΠΑ: «Εμφύλιος» στους Ρεπουμπλικάνους- Πρόταση μομφής κατά Μακάρθι από τραμπικό βουλευτή Facebook Twitter
Ο Κέβιν Μακάρθι (Φωτ.: ΕΡΑ)
0

Πρόταση μομφής κατά του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, κατέθεσε χθες ο προσκείμενος στον Ντόναλντ Τραμπ βουλευτής Ματ Γκετζ.

Η σπάνια αυτή εξέλιξη, που προκαλεί τριγμούς στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έρχεται μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του προσωρινού προϋπολογισμού για την αποτροπή της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη «σκληρή» δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με τον Ματ Γκετζ να κατηγορεί τον Κέβιν Μακάρθι για «μυστική συμφωνία» με τον Τζο Μπάιντεν έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω η Ουκρανία.

Οι δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται σε οποιαδήποτε νέα οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς κρίνουν πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Από την πλευρά του ο Κέβιν Μακάρθι απάντησε με μία λέξη στην πρόταση μομφής του Ματ Γκετζ. «Ξεκίνα!» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής σε ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αναλυτές, η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τον Ματ Γκετζ θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία τις επόμενες ημέρες για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς η δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων διαθέτει de facto βέτο στη Βουλή για πολλά ζητήματα.

Μάλιστα, ο 58χρονος Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με μεγάλη δυσκολία τον περασμένο Ιανουάριο χάρη στην υποστήριξη της συγκεκριμένης πτέρυγας, η οποία του χάρισε μία ισχνή πλειοψηφία.

Ελπίζει σε στήριξη των Δημοκρατικών ο Ρεπουμπλικάνος Μακάρθι

Για να αναλάβει το αξίωμα, ο Μακάρθι αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις σε περίπου είκοσι τραμπιστές, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να κινήσουν τη διαδικασία αποπομπής του.

Ο ίδιος ο Κέβιν Μακάρθι ανέφερε το Σάββατο πως έχει πλήρη συναίσθηση ότι διακινδυνεύει το αξίωμά του. «Ξέρετε ότι αν χρειαστεί να διακινδυνεύσω τη θέση μου για να υπερασπιστώ τον αμερικανικό λαό θα το κάνω», ανέφερε.

Για να παραμείνει στη θέση του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα χρειαστεί πιθανότατα και την υποστήριξη των Δημοκρατικών, κάτι όμως που δεν θεωρείται βέβαιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το AFP, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών προκειμένου να αποφασιστεί αν ο Κέβιν Μακάρθι πρέπει να στηριχτεί ή όχι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ